Een goede sigaar wordt vaak geassocieerd met een verfijnd leven. In tegenstelling tot een sigaret of vape-pen, worden sigaren over het algemeen gerespecteerd en gezien als een token van klasse en stijl. Dat is tenminste zo als je de rituelen van het sigaarroken overneemt, anders zie je er niet uit als een ware James Bond, maar meer als een radeloze kerel. Dat laatste is iets wat volkomen te verwachten is, FYI: het aansteken van een sigaar kan de eerste keer erg verwarrend zijn.

Zo op het oog lijkt het best duidelijk – je steekt het uiteinde dat niet in je mond zit aan en zuigt aan de andere kant, net als met een pijp. Maar het is niet bepaald zo makkelijk en als je vol overtuiging maar wat doet kan dat er gek uitzien. Er zijn subtiele normen en regels die fanatiek sigarenrokers volgen. Je zal waarschijnlijk niet worden uitgelachen omdat je die regels niet kent, maar niemand wil voor een beginner worden uitgemaakt.

Om je een eind op weg te helpen hebben we een snelle gids samengesteld met allerlei tips over hoe je je sigaar goed kan roken. Volg deze regels en je zal niet alleen ervaren lijken, maar ook nog de hele ervaring een stuk plezanter maken. Hier volgt alles wat je moet weten.

Hoe kies je de juiste sigaar?

sigaren

Voordat je begint raden we je aan om onze begrijpbare gids voor sigaarsoorten eens door te nemen. Hier worden alle soorten sigaren die je waarschijnlijk tegenkomt behandelt en geven we je een beter idee van welke je waarschijnlijk het meest zal houden. Of zelfs nog meer terug naar de basis: je kan hier meer leren over het verschil tussen milde, medium en bold sigaren.

Veelvoorkomende soorten sigaren:

  • Robusto
  • Belicoso
  • Corona
  • Lonsdale
  • Panetela
  • Churchill

Als je in een winkel aan het kijken ent naar sigaren, kies dan niet zo maar een sigaar in de overtuiging dat een dure sigaar waarschijnlijk een goede is. Een hogere prijs staat niet gelijk aan een hogere kwaliteit. En als je nieuw bent in de sigarenwereld zal je sowieso alle kenmerkende elementen van een goede sigaar niet herkennen. Ga voor iets uit de middenklasse, met een grootte die waarschijnlijk bij je past.

Als je daarentegen in de humidor van een vriend of collega kijkt, vraag dan of je ze van dichterbij mag bekijken. Pak (als het mag) een aantal mooie op en rol ze voorzichtig tussen je vingers. Als je bobbels of zachte plekken voelt, ga dan verder. Een goed gefabriceerde sigaar is van top tot teen consistent stevig.

Hoe knip je een sigaar?

Voor je hem aansteekt, moet je eerst het uiteinde van de sigaar afknippen. Dit kan je het beste doen met een speciale sigarenknipper. Je kan het ook met een mes doen, maar dit is eigenlijk alleen acceptabel als je geen sigarenknipper bij de hand hebt en het uiteinde afbijten is nooit toegestaan. Voor het beste resultaat knip je einde met een snelle, maar stevige beweging er af. Hierdoor vermijdt je scheuren en zorgt dat uiteindelijk voor een betere rookervaring. Dat gezegd hebbende moet je werken met wat je hebt, dus als je geen tools in de buurt hebt, bijt dat klereding gewoon af. Een slecht geknipte sigaar is nog steeds beter dan geen sigaar!

Hoe steek je een sigaar aan?

person holding lighter with fire

Je hebt veel opties om uit te kiezen, maar een gasaansteker is de beste keuze. Houten lucifers zullen ook werken, maar het is moeilijker om ze langdurig te laten branden, waardoor ze een slechte keuze zijn voor beginners. Als alternatief zullen normale aanstekers de klus klaren, maar deze moeten zoveel mogelijk worden vermeden, aangezien veel experts beweren dat ze de smaak van de tabak kunnen beïnvloeden.

Wat je ook gebruikt, begin door de sigaar in je handen te nemen en de punt boven de vlam te houden. Liefhebbers zullen je vertellen dat het rechtstreeks in de vlam steken de smaak verpest, maar als beginner zul je het verschil waarschijnlijk niet merken. Doe gewoon wat je moet doen om het verdomde ding aan te steken, maar adem hem nog niet in. Voordat je het in je mond stopt, wil je het uiteinde verbranden om de tabak een beetje te “primen”. Draai het rond terwijl je aansteekt om ervoor te zorgen dat je een gelijkmatige verbranding krijgt, en als je eenmaal een beetje een oranje gloed ziet, ben je klaar om te blazen.

Hoe rook je een sigaar?

man-sigaar

Zodra je het uiteinde hebt geprimed en hij klaar is, stop je de cheroot in je mond en begin je in te ademen. Inhaleer de rook niet. Als je dat doet zal je waarschijnlijk als een malle gaan hoesten en zie je er idioot uit.

Adem de lucht niet in via je middenrif. Doe alsof je door een rietje drinkt.

Weet je niet zeker hoe je moet puffen? Hier is het geheim: Adem niet vanuit je middenrif. Doe alsof je iets door een rietje omhoog zuigt. Vul je mond met de rook en blaas het weer uit. Doe dit vier a vijf keer (of wat vaker) totdat je sigaar een dikke witte rook produceert.

Op dit punt kan je het langzamer aan doen. Je sigaar is voldoende aangestoken en zal een tijdje vanzelf branden, dus constant puffen is niet nodig. Om het brandend te houden en lekker te roken, neem je ongeveer een keer per minuut een paar trekjes. Ontspan en geniet van de smaak van de rook. Dit is geen race! Afhankelijk van de grootte van je cheroot, duurt het 30 minuten tot twee uur om te roken.

Tips, Tricks, en Regels

Het verwijderen van het etiket van de sigaar is een kwestie van persoonlijke voorkeur. Sommige jongens geven er de voorkeur aan om het meteen te doen, en anderen houden ervan om het tijdens de rooksessie eraan te laten. Dit is aan jou, maar als je het wilt verwijderen, raden we je aan de sigaar eerst een paar minuten te laten branden. Door de hitte van de sigaar wordt de kleefstof losgemaakt en is de kans kleiner dat je de wikkel van de sigaar beschadigt als je hem verwijdert.

Terwijl je rookt, begint je sigaar een volwaardige as op de punt te ontwikkelen. Je hoeft dit niet af te tikken zoals bij een sigaret. Laat het daar gerust een tijdje liggen. Het hebben van grotere as is een teken van een kwaliteitssigaar, maar laat het ook niet super lang worden. Te veel as aan het uiteinde kan de luchtstroom belemmeren, waardoor tabak onregelmatig verbrandt en ook de smaak wordt aangetast. Probeer het niet langer te laten worden dan een centimeter of zo, en als je het verast, klop het er dan niet af zoals je zou doen met een sigaret – rol het voorzichtig op de asbak tot het afbreekt.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *