Als het gaat om slaaptijd geldt: hoe donkerder hoe beter. Maar hoe zit het met de andere uren die je in jouw slaapkamer doorbrengt? Klaarmaken om naar bed te gaan, ’s ochtends aankleden, lezen, ontspannen, romantiek… een slaapkamer is zelfs tijdens de wakkere uren een drukke plek. Die activiteiten hebben een goed verlichte slaapkamer nodig – één met verschillende lichtbronnen die gelaagd zijn van het plafond tot het bed.

Verzonken armaturen

ruime-slaapkamer-grijs

Waarschijnlijk de meest voorkomende bron van slaapkamerverlichting boven het hoofd zijn verzonken armaturen direct tegen het plafond. Dit zijn meestal gloeilampen bedekt met een decoratief glazen of plastic komvormige deksel. In een kleine tot middelgrote slaapkamer is dit misschien wel alle plafondverlichting die je nodig zal hebben. Zoek naar armaturen die passen bij de decoratiestijl van je slaapkamer. Veel inbouwarmaturen zijn heel eenvoudig, maar er zijn keuzes met wat meer flair. Metalen of geverfde randen, gegoten glas en ongebruikelijke vormen zijn allemaal mogelijk.

Tips

  • Installeer goedkope led-verlichting om energie te besparen
  • Dit is de beste keuze voor lage plafonds van 2,75 meter of lager.
  • Kies een armatuur met een afgedekte bodem om onaangename verblinding in bed te voorkomen. Anders kijk je rechtomhoog naar een felle lamp.
  • Matte of gemarmerde armaturen zijn het beste voor de slaapkamer, omdat heldere armaturen een beetje te licht zijn voor de ruimte.
  • Met een afstandsbediening hoef je niet uit bed om het licht uit te doen.

Semi-inbouwarmaturen

Een andere zeer populaire keuze voor slaapkamerverlichting, de semi-inbouwarmatuur is vergelijkbaar met de verzonken montage, maar valt een paar centimeter naar beneden op een korte staaf. Vaak is er een decoratief medaillon rond de basis van het armatuur aan het plafond. Je zult waarschijnlijk het grootste aanbod aan stijlen en ontwerpen in deze verlichtingscategorie vinden, maar veel van deze opties zijn geschikter voor andere kamers van het huis. Hoewel helder glas, open bodem en zeer glanzende armaturen mooie keuzes zijn voor de hal of de woonkamer, zijn ze te licht voor de slaapkamer.

Tips

  • Dit is een goede keuze als het plafond van je slaapkamer 3 meter hoog, of nog hoger, is.
  • Houd het formaat van je verlichtingsarmatuur in overeenstemming met het formaat van je slaapkamer. Kies in een grote ruimte een groot armatuur. Als je slaapkamer klein is, zoek dan naar een net zo kleine, eenvoudige armatuur.
  • Een dimmer/afstandsbediening kan een mooie toevoeging zijn.

Hanglampen

slaapkamer-blauw-wit-modern

Hanglampen hangen aan een ketting of een lange stang aan het plafond. Dit zeer trendy en veelzijdige type verlichtingsarmatuur heeft een grote invloed in de inrichting van je slaapkamer en is vooral populair in moderne slaapkamers.

Tips

  • Hangverlichting is het beste met hoge slaapkamerplafonds – 3 meter of hoger.
  • Je kunt hanglampen gebruiken als bedverlichting door ze over de nachtkastjes te laten vallen. Zorg er wel voor dat er voldoende ruimte overblijft tussen het nachtkastje en de onderkant van de hanger: minimaal 30 centimeter en maximaal 55 centimeter.
  • Als je hangers ophangt als algemene kamerverlichting, plaats ze dan bij de onderkant van je bed, in het midden van de kamer.
  • In de slaapkamer zien hangers er het beste uit boven het bed of andere meubels, in plaats van over looppaden te hangen.
  • Pas op voor helder glas of open ontwerpen die mogelijk te licht zijn voor slaapkamercomfort.

Kroonluchters

kroonluchter-slaapkamer

Kroonluchters, de meest formele stijl van plafondarmatuur, voegen onmiskenbare glamour, drama en elegantie toe aan een kamer. Hoewel de grootste en meest formele kroonluchters in andere delen van het huis thuishoren, is een kleinere armatuur een uitstekende keuze voor slaapkamers die zijn ingericht met een breed scala aan slaapkamerstijlen: cottage, Toscaans, art deco, romantisch en traditioneel, om er maar een paar te noemen. Kies voor een gestroomlijnd ontwerp en een kroonluchter wordt de finishing touch van een eigentijdse of zelfs minimalistische slaapkamer.

Tips

  • Je hebt hoge plafonds nodig voor een kroonluchter.
  • Een kroonluchter ophangen in de slaapkamer is een evenwichtsoefening. Hoewel je geen overdreven grote kroonluchter in de slaapkamer wilt, geldt in het algemeen dat hoe lager je het armatuur ophangt, hoe groter het zou moeten zijn. Houd voor een kleine slaapkamer de kroonluchter echter niet meer dan 50 centimeter diameter aan. In een grotere slaapkamer, beperk de kroonluchter tot 75 centimeter breed.
  • Kroonluchters variëren sterk in de intensiteit en hoeveelheid licht die ze geven. In de slaapkamer wil je er een die diffuus, matig licht uitstraalt.
  • Hang een kroonluchter niet direct boven het hoofdeinde van je bed – houd hem in het midden van de kamer en het onderste derde deel van je bed.
  • Als je slaapkamer een zithoek heeft, gebruik dan een kroonluchter om de ruimte af te bakenen.

Plafondventilator

bed sheet near glass window

Er gaat niets boven een plafondventilator op een warme zomeravond. De verfrissende bries is vaak genoeg om de airconditioning uit te laten. Niet elke plafondventilator heeft een bijgevoegde lichtset, maar meestal wil je er een in de slaapkamer. Over het algemeen zien ontwerpen met meerdere “kaarsen” of kopjes er het beste uit in eet- of woonkamers – kies in de slaapkamer een armatuur met lampen met kommetjes bedekt.

Tips

  • Plafondventilatoren kunnen verzonken of half verzonken worden gemonteerd óf een meter of meer worden verlaagd, maar ze zijn geen optie voor slaapkamers met zeer lage plafonds.
  • Mat of wit melkglas is de beste keuze voor de slaapkamer.
  • Hoewel plafondventilatoren vaak een casual of landelijke stijl hebben, vind je tal van strakke, moderne ontwerpen die zeer geschikt zijn voor een eigentijdse inrichting.
  • Een afstandsbediening is een must voor een plafondventilator in de slaapkamer.

Verzonken verlichting

slaapkamer-blauw-wit

Je zou kunnen denken dat inbouwspots – ook wel blikverlichting, downlights of potlampen genoemd – alleen voor de woonkamer zijn, maar ze zijn een zeer eigentijdse keuze voor de slaapkamer. In een extra grote ruimte werken inbouwspots goed in combinatie met andere soorten plafondarmaturen. Inbouwspots passen bij elk plafond en geven de illusie dat een laag plafond hoger is dan het is.

Tips

  • Over het algemeen wil je dat je lampen 1 tot 1.5 meter uit elkaar staan in een slaapkamer van gemiddelde grootte. Vier tot acht lampen zijn meestal voldoende in de slaapkamer.
  • Lichten moeten rond de omtrek van de kamer worden geplaatst. In een zeer grote kamer heb je waarschijnlijk een extra rij nodig.
  • Een dimmer is een must voor inbouwspots in de slaapkamer.
  • Gebruik inbouwspots om een aparte lees- of zithoek te definiëren.
  • Inbouwspots zijn de beste keuze voor een inloopkast of grote kast.

Railverlichting

Railverlichting zijn positionele schijnwerpers die aan een metalen rail aan het plafond of de muur zijn bevestigd en worden meestal gebruikt om kunstwerken of accenten in een kamer uit te lichten, niet voor algemene verlichting. Het wordt niet zo vaak in de slaapkamer gebruikt als de andere soorten plafondlampen, maar kan goed werken om een speciaal kenmerk in een grote slaapkamer te benadrukken of de dressing of de kaptafel op te fleuren.

Tips

  • Railverlichting werkt het beste in een moderne of minimalistische slaapkamer met hoge plafonds.
  • Er zijn veel stijlen railverlichting, waaronder hangende stijlen, blikjes en traditionele schijnwerpers.
  • Railverlichting is een goede keuze voor grote inloopkasten.

Wandarmaturen

black sconce beside white bed

Van strak eigentijds tot rustiek landelijk, er is een stijl van wandarmatuur voor elk thema. Wandlampen zijn een uitstekende keuze voor de slaapkamer en worden meestal aan elke kant van het bed geïnstalleerd.

Tips

  • Gebruik wandkandelaars in plaats van een bedlampje om ruimte te besparen op een klein nachtkastje, of om de kamer er overzichtelijk uit te laten zien.
  • Wandlampen met verstelbare zwenkarmen maken het een fluitje van een cent om het licht precies daar te plaatsen waar je het nodig hebt om in bed te lezen.
  • Installeer je wandlampen dichtbij genoeg om gemakkelijk te bereiken vanuit het bed. Dit betekent over het algemeen dat ze 10 tot 15 centimeter aan de zijkant van het hoofdeinde moeten zijn en ongeveer 60 cm boven de matras, maar de exacte positie hangt af van de stijl van de wandlamp en je persoonlijke voorkeur.
  • Wandlampen met kleine lamellen of hoezen beschermen je ogen tegen verblinding en zijn het beste bij gebruik naast het bed.

Staande lampen

slaapkamer-modern-donker

Het is de zeldzame slaapkamer die niet profiteert van een staande lamp. Zoals de naam al doet vermoeden, zitten deze lampen op de vloer en zijn ze meestal 1 tot 1,80 meter hoog. De hoeveelheid stijlen van vloerlampen is bijna eindeloos, dus je kunt elk decoratiethema aanhouden. Als je slaapkamer geen plafondarmaturen heeft, wil je tenminste één staande lamp in een kleine slaapkamer, twee of meer in een grote kamer.

Tips

  • Als het bed niet gedeeld wordt, bespaar dan ruimte door een vloerlamp te gebruiken in plaats van het extra nachtkastje.
  • Gebruik een vloerlamp om je leeshoek of slaapkamerzithoek te verlichten.
  • Vloerlampen met verstelbare koppen maken het gemakkelijk om het licht te richten waar jij het wilt.
  • Als je een staande lamp als bedlampje gebruikt, zoek dan naar een lamp die buigt om het licht naar beneden te richten. Als je de lamp gebruikt voor extra kamerverlichting, kies er dan een met een naar boven gerichte lamp.

Bedlamp

slaapkamer-warm-bank

Elke slaapkamer heeft een soort bedlampje nodig. Meestal is dat licht een tafellamp, hoewel staande lampen, wandlampen en hanglampen ook zeker opties zijn. Je bedlamp moet praktisch zijn, maar dat betekent niet dat hij geen krachtige decoratie in je slaapkamer kan zijn.

Tips

  • Met zoveel keuzemogelijkheden, is er geen reden om een lelijke of saaie bedlamp te hebben of genoegen te nemen met een saaie lampenkap. Jazz it up met een kleurrijke of gedessineerde lampenkap en een lamp die een beetje een statement maakt.
  • Voor de meest comfortabele leestijd voor het slapengaan, kies je een lamp die een paar centimeter groter is dan je nachtkastje. Dit houdt het licht uit je ogen, maar dichtbij genoeg om comfortabel te kunnen lezen.
  • Je zou de schakelaar van de lamp moeten kunnen bereiken zonder je ongemakkelijk of onveilig uit te moeten rekken.
  • Kies voor de beste uitstraling een lamp die goed past bij het formaat van je nachtkastje.
  • Drieweglampen maken het gemakkelijk om je bedlampje op te fleuren voor het lezen of om het te dempen als het tijd is voor romantiek.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *