Het aanleggen van een hondvriendelijke tuin kost tijd, maar uiteindelijk zul je rustig kunnen genieten van je hond en van je mooie meubels van Tuinmeubelshop.nl. Zoals met andere aspecten van tuinieren kun je wat vallen en opstaan verwachten, maar we verzekeren je dat er een manier is om je liefde voor tuinieren en honden in relatieve harmonie te houden.

Lees verder voor onze tips en ideeën om nieuwsgierige pootjes uit tuinbedden te houden, welke planten veilig zijn voor honden, en andere onderwerpen van belang.

1. Verhoog de planten

Potten tuinieren is een goede optie voor kleine ruimtes of voor honden die het gewoon niet kunnen laten om te graven of een beetje wild worden in open ruimtes. Het verhogen of anders strategisch plaatsen van je tuinbed kan de toegang van je hond tot het bed beperken. Enkele ideeën:

 • Plant in stevige bakken zoals paardentroggen of grote potten.
 • Hangende manden of plantenplanken helpen je planten beschermen tegen gravende pootjes.
 • Verhoogde bedden bakenen de groeiruimte duidelijk af van de speelruimte, vooral als je kippengaas of een andere barrière gebruikt om te voorkomen dat je hond er in kan komen.

Deze strategieën zijn echter niet aan te raden voor het kweken van hond-giftige planten in verder hond-vriendelijke ruimtes. Als je bijvoorbeeld een oogst van je tomatenplanten mist, heeft je hond plotseling toegang tot overrijpe en giftige traktaties die op de grond gevallen zijn.

tuinieren-man

2. Bereid je hond voor

Algemene basisbeginselen van gehoorzaamheid kunnen nooit kwaad. Als je hond je commando’s om te stoppen, hielen en zitten begrijpt, is de kans kleiner dat hij planten omver zal maaien of aan bladeren zal knabbelen. Dit zal vooral van pas komen om je hond ervan te weerhouden in het vuil van een koel bloembed te gaan liggen dutten (al kun je het hem niet kwalijk nemen dat hij het probeert).

Puppy’s kunnen al vanaf zes weken beginnen met het leren van elementaire gedragsrichtlijnen, en oude honden kunnen nieuwe trucjes leren. Als je met hondentraining kunt overbrengen dat bepaalde aspecten van de tuin verboden terrein zijn, heb je een fantastisch begin.

Je kunt je hond leren dat de tuin een rustige plek is om te ontspannen. Wees consequent: Als je hond energie te verbranden heeft, leer hem dan dat de geschikte plaats om te zoomen, te spelen, en te verkennen buiten is tijdens een wandeling, in het hondenpark, of op een trektocht.

3. Wijs een speelruimte aan – ook om te graven

Geen enkele hondenbezitter wil echter dat zijn buitenruimte alleen maar werk en geen spel is, dus hier zijn wat manieren om de plek leuk te maken voor je pup:

 • Maak paden om rond je tuinbedden te patrouilleren.
 • Train je hond om op stevige plekken te spelen en/of reserveer tijd buiten de tuin om te rennen en te spelen.
 • Gebruik boomstammen, stronken, en rotsen voor visuele belangstelling en ook voor leuke hindernissen voor een rennende pup.
 • Creëer een graafplek, een losse plek van anders ongebruikt vuil waar je hond dat graafinstinct kan uitoefenen.
  Zorg voor ontspanning in de schaduw en houd vers water buiten.

hond-eten

4. Kies rijpe starters

Om er zeker van te zijn dat je startplanten hun hondachtige tuingenoot overleven, kies je grotere, meer volgroeide planten, vooral bij soorten die langzaam groeien of moeilijk aan te slaan zijn. Beginnen met meer gevestigde planten helpt op verschillende manieren om een huisdiervriendelijke tuin te creëren:

 • Reeds gevestigde planten zijn winterharde planten en kunnen sneller sterke wortels ontwikkelen.
 • Een grotere plant dient als visuele hint voor je hond om de plant te ontwijken bij het najagen van een speeltje of eekhoorn.
 • Als je onhandige (maar schattige) hond toevallig een tak of twee afbreekt, hebben grotere, sterkere planten meer kans om een eventuele borstel-inslag met je pup te overleven.

Je plaatselijke kwekerij zou je moeten kunnen helpen om uit te zoeken welke planten goed of zelfs ideaal zouden zijn voor je individuele tuin, en soort hond.

5. Kies stevige borderplanten en afscheidingen

Bescherm bij het ontwerpen van je hondvriendelijke tuin alle tere planten die gevoelig kunnen zijn voor vertrapping, urineren, enz. Deze planten kun je tegenhouden met stevige, dikke borderplanten, zoals struiken en winterharde bodembedekkers, die een natuurlijke barrière vormen en je hond ervan weerhouden over je lievelings sierlijke bloem of kantachtige varen heen te stuiteren.

Of je kunt ervoor kiezen om signaalbarrières op te werpen die helpen om no-go tuinruimtes voor je hond te bepalen: decoratieve hekjes, rotsen, of zelfs stukken drijfhout kunnen hiervoor werken.

Afhankelijk van temperament en ras kunnen kleine honden afgeschrikt worden door standaard tuinomheining of lichtgewicht, opklapbaar draadhekwerk; zelfs voor grotere honden schept het een grens die het trainen gemakkelijker maakt.

Bepaalde planten – vooral groenten waarvan je niet wilt dat de hond ze opeet – kunnen een afrastering of bedekking met kippengaas nodig hebben om ze te beschermen tegen snoepen en vertrappen.

6. Zet stevige hekken voor onveilige plekken

Als je tere of geliefde plantensoorten en/of hond-giftige planten in je hond-vriendelijke tuin laat groeien, zorg dan voor een stevige barrière om zowel je huisdier als je planten te beschermen.

De omvang en soort van de vereiste omheining hangen weer af van het temperament, de grootte en het ras van je hond. Sommige honden zijn ontsnappingskunstenaars. Ook hier kunnen de kosten een factor zijn in hoe hondvriendelijk je je tuin kunt maken, want stevige omheiningen kunnen flink in de kosten lopen.

7. Geef je tuin een omtrek en hondenpaden

tuinpad-houtstrooisel

Eenvoudig een duidelijk, hondvriendelijk omtrekpad aanleggen kan je hond helpen het gevoel te krijgen dat hij net zo goed als jij een taak in de tuin heeft te vervullen. Met door honden aangegeven paden en een goed afgebakende grens, kan je hond heel goed het gevoel krijgen dat het hun plicht is om langs de grens te patrouilleren. In feite kunnen ze heel nuttig zijn bij het afweren van eekhoorns, konijnen, of andere groente-overvallers.

Zorg ervoor dat het een pad is met een pootvriendelijke ondergrond voor je hond, zoals kleine cedersnippers of erwtengrind.

De omtrek kan ook verfraaid worden met drijfhout of andere vormen van omranding die de grens duidelijk communiceren. Ditzelfde materiaal kan de tuin in verschillende delen doorsnijden, zodat je honden eerder geneigd zijn op het pad te blijven.

Dit artikel in het tijdschrift Sunset heeft nog meer leuke tips voor het ontwerpen van de perfecte hondvriendelijke tuin.

8. Gebruik sterke geuren om graven af te schrikken

Zoals bij de meeste van onze tips zal het afschrikken van sommige van de natuurlijke gedragingen van je hond waarschijnlijk nodig zijn. Hier zijn enkele geuren die kunnen helpen om honden af te houden van graven in de tuin:

 • Kruiden kunnen gebruikt worden om bepaalde planten of tuinplekken te omcirkelen waar de hond niet welkom is. Gemalen mosterd of fijngestampte gedroogde peper kan effectief zijn.
 • Koffiedik zorgt er in het algemeen voor dat honden uit de buurt blijven. Een extra bonus is dat koffiedik in veel gevallen een prima meststof is, dus je krijgt twee voordelen in één!
 • Sommigen zweren bij een plant die Coleus Canina heet om honden en katten af te weren, vooral langs een border als afschrikmiddel.
 • Rozemarijn, salie en bittere sinaasappel hebben een doordringende geur, en honden zullen ze minder snel benaderen.

9. Weet welke planten giftig zijn en welke planten veilig zijn

tuin-onderhouden

De beste hondvriendelijke tuin is vrij van gevaarlijke, giftige planten, maar eerst moet je weten wat dat zijn. Om te beginnen bekijk je de meest giftige planten voor honden en deze lijst met enkele hond-veilige planten voor elke tuin. Dit is de enige stap waarbij je, als je een voedsel-gemotiveerde hond of een kauwer hebt, beter het zekere voor het onzekere kunt nemen.

 • Inventariseer je bestaande tuinplanten. Zie de bomen niet over het hoofd.
 • Ga na of je bestaande planten niet giftig zijn. Raadpleeg voor een uitputtende gids onze lijst met de top giftige planten voor katten en honden.
 • Verwijder giftige planten, ook de wortelstructuren, om hergroei te voorkomen. Gebruik geen chemische planten- of onkruidverdelgers, want die kunnen je hond vergiftigen als ze worden ingeslikt.
 • Als je toch je favoriete hond-giftige planten moet kweken, wijs dan een veilig-te-groeien-gedeelte van de tuin aan met een hek, barrière, of ander honden-afschrikmiddel.

Als je eenmaal een niet-toxisch gebied voor je huisdier hebt afgezet, kun je beginnen met het introduceren van nieuwe planten waarvan je gecontroleerd hebt of ze hondvriendelijk zijn.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *