De bouwkunde heeft een heel nieuw level behaald dat absoluut opmerkelijk is en soms het aardoppervlak siert met bizarre gebouwen, monumenten en architectonische meesterwerken. De mens is hoogte en afstand ver overstegen. Een van de belangrijkste onderdelen van het bereiken van de top, zijn liften. Laten we eens kijken naar een paar van de meest opmerkelijke en langste liften in de wereld.

10. Elevador de Santa Justa lift

Santa Justa, Portugals nationale monument in Lissabon, heeft een neo-Gothische stedelijke lift van ruim 45 meter hoog. Hij werd aangedreven door stoom tijdens de constructie, iets meer dan een eeuw geleden, maar wordt nu aagedreven door elektriciteit. Desalniettemin heeft de lift nog steeds zijn originele vogelkooi-achtige liftcabines met houten interieur. Dit is precies waarom deze lift op de lijst thuishoort.

9. The Ericsson Globe – SkyView

The Ericsson Globe, het grootste halfronde gebouw in de wereld, bevindt zich in Stockholm, Zweden en heeft een hoogte van ruim 85 meter en een diameter van 110 meter. Het gebouw heeft SkyView glazen gondolas aan de buitenkant, die de gasten een trip van 20 minuten langs de curve van het gebouw naar de top geven. Een van de meest opmerkbare en hoogste liften in de wereld en heeft het beste uitzicht van de skyline.

8. Hammetschwand Lift

De Hammetschwand Lift in Bürgenstock, Zwitserland is de hoogste buitenlift van Europa, met een bescheiden 152 meter hoogte. Hij is verbonden met een rots, wat een spectaculair uitzicht geeft van het Bürgenstock plateau en de Zwitserse Alpen, uitkijkend op het prachtige Lucerne Meer. De lift kan zijn passagiers langs het verticale rotsoppervlak naar de top brengen in minder dan een minuut.

7. Sky Tower lift

Sky Tower-auckland

De Sky Tower in Auckland, Nieuw-Zeeland, is een observatietoren die bekend is over de hele wereld met een schamele 185 meter hoogte. Het uizicht vanaf het bovenste niveau van de toren is absoluut adembenemend prachtig. Om dat uitzich te krijgen, moeten gasten naar de top reizen in een glazen lift met glazen vloer, voor wat extra spanning. Hij neemt zijn passagiers in 40 seconden helemaal mee naar boven.

6. Gateway Arch Tram

Gateway Arch-st-louis

 

The Gateway Arch, in St. Louis, Missouri, in de Verenigde Staten, is de hoogste boog in de wereld, met een hoogte van ruim 192 meter. Het met RVS beklede monument heeft een tram die van de ene kant van het monument naar de andere kant gaat, en weer terug. Elke trein heeft acht eivormige coupés, waar 5 mensen in kunnen zitten, en doet er 4 minuten over om naar de top van de Gateway Arch te reizen. Met een interval van 10 minuten, neemt de tram de volgende gasten weer mee naar boven.

5. De Eiffeltoren lift

eiffeltoren

De Eiffeltoren is dé visuele spil van Parijs, Frankrijk, is 320 meter lang en daarmee een van de meest opmerkzame lange bouwwerken die de wereld kent. Daarbovenop kan je bovenaan de Eiffeltoren ook nog eens genieten van een panoramische uitzicht over Parijs. Om daar te komen moet je eerst een lift vanaf de begane grond nemen, die je naar (diagonaal) naar de eerste verdieping meenemen. Hiervandaan kan je een normale lift nemen die je helemaal mee naar boven neemt.

4. Bailong lift

De Bailong Lift, ook wel Hundred Dragons Elevater, is bij Zhangjiajie in China gebouwd aan de zijkant van een stijle klif van 326 meter hoog in de Wulingyuan-omgeving. Bovenaan de klif kunnen bezoekers van een prachtig uitzicht over de omgeving genieten, waaronder ook de lange kwartsiete pilaren van zandsteen, die zo’n 792 meter hoog zijn. Het is een van de meest prachtige liften van deze lijst.

3. CN Tower lift

CN Tower-canada

De CN Tower bevindt zich in Toronto, Canada en is ‘s werelds grootste toren. Hij herdefinieert de skyline van Toronto als een stiletto. Deze lift heeft een glazen voorkant en is in staat om zijn passagiers in minder dan een minuut mee te nemen naar het observatieplatform, waarvandaan je nog eens 33 verdiepingen omhoog kan gaan, voor nog drie andere uitkijkverdiepingen. Maar als je écht van het ultieme uitzicht wilt genieten, koop je nog een kaartje, maar nu voor de Sky Pod.

2. Taipei 101 lift

Taipei 101

De Taipei 101 is een van de meest bekende gebouwen in de wereld. Hij bevindt zich in Taiwan, is 508 meter hoog en heeft 67 liften die je het gebouw helpen bestijgen en afdalen. Twee van deze liften leiden je naar het observatorium op de 89ste verdieping. De opmerkelijke en hoge liften met een bizarre snelheid van 16,83 meter per seconden, geven je bijna het gevoel alsof je in een raket zit.

1. Burj Khalifa lift

De Burj Khalifa, met een hoogte van bijna 830 meter, is ‘s werelds hoogste gebouw en zijn liften zijn daarom ook een van ‘s werelds snelste liften, met een bescheiden 64 km per uur (Waardoor je de top bereikt in 35 seconden). Deze dubbeldekker liften zijn logischerwijs ook onderdeel van ‘s werelds hoogste liftinstallatie, zelfs in de staaf op de top en leggen een afstand af van bijna 505 meter.

Deze liften zijn misschien niet allemaal de hoogste, maar ze zijn zeker niet alleen een lift. Ze stijgen tot grote hoogtes van de mooiste gebouwen of natuurlijke rotspartijen, met enorme snelheden en bieden de meest prachtige uitzichten. Hierdoor zijn allemaal, stuk voor stuk, de meest opmerkelijke en hoge liften in de wereld.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *