Als het gaat om het kiezen van een horloge heren, is het belangrijk om te weten dat niet iedereen een standaardmaat pols heeft. Als je dus op zoek bent naar een horloge, moet je weten hoe je een horloge kiest dat bij jouw pols past. Hoewel er voor de perfecte maat of de vorm van jouw horloge geen vaste regels of berekeningen zijn, zijn er wel tips die je kunt volgen om ervoor te zorgen dat je een uitgebalanceerd en proportioneel horloge krijgt. Om te beginnen moet jouw horloge comfortabel om jouw pols aanvoelen en strak genoeg zitten om niet rond te schuiven, maar los genoeg om niet te dicht op de huid te zitten. Dan zijn er nog andere factoren waarmee je rekening moet houden, zoals de grootte van de behuizing, de bandbreedte en het ontwerp. Het klinkt misschien allemaal een beetje ingewikkeld, maar het vinden van het perfecte horloge voor jouw polsmaat is gemakkelijker dan je zou denken en wij laten je hier zien hoe je dat moet aanpakken.

Wat is mijn polsmaat?

garmin-sporthorloge

Voordat je het juiste horloge voor jouw pols kunt vinden, moet je eerst jouw polsmaat weten. Of jouw pols nu erg dun, slank, gemiddeld of dik is, zal van invloed zijn op welke horloges er het beste bij jou passen. Als zodanig is het ontcijferen in welke van deze categorieën je valt een integraal onderdeel van het kiezen van het juiste horloge voor jouw pols. Zodra je jouw polsmaat kent, kun je een perfect horloge kiezen dat er geweldig uitziet en comfortabel aanvoelt. Het is ook ontzettend handig om je maat te kennen als je graag online winkelt omdat je dan een stijl kunt kopen, die goed past zonder hem te hoeven passen. Het kan je ook helpen bij het verfijnen van jouw ontwerpkeuze. Als jouw pols bijvoorbeeld dun is, moet je misschien een verfijnd gekleed horloge kiezen. Terwijl als je pols dik is, een sporthorloge een flatterende keuze kan zijn.

Hoe kun je jouw pols meten?

  • Neem een flexibel meetlint of een strook papier.
  • Wikkel het om jouw arm waar jouw horlogeband normaal zou zitten, namelijk net onder het polsgewricht.
  • Als je een strook papier gebruikt, neem dan een pen en markeer het punt waar het uiteinde het papier raakt.
  • Meet de gemarkeerde lengte op en leg het plat naast een liniaal en noteer de afmeting.
  • Als jouw pols 14-16cm is, is hij erg dun. 16-17cm is een slanke pols. 17cm-18cm is een medium pols en boven 18cm is een dikke pols.

Dingen om te overwegen bij het zoeken naar het juiste horloge

Wanneer je op zoek bent naar het perfecte horloge voor jouw pols, moet je nadenken over de belangrijkste elementen. De diameter van de kast, de dikte van de kast, de breedte en het materiaal van de band en de details van het horloge zijn allemaal essentiële kenmerken, die je moet gebruiken om het juiste horloge te vinden.

Diameter van de horlogekast

Rolex Sea-Dweller Deepsea 116660 Steel horloge

Omdat het de meeste aandacht trekt, is de diameter van de kast een belangrijke overweging bij de aanschaf van een nieuw horloge. Over het algemeen variëren de diameters van herenhorloges van 38mm-46mm. Alles buiten dit bereik lijkt te klein of te groot. Gebruik de maat van de pols om jouw perfecte maat binnen het bereik te vinden. Als jouw pols tussen 14cm-18cm is, kies dan voor een klein of middelgroot horloge met een diameter van 38mm, 40mm of 42mm. Als jouw pols 18cm of meer is, kies dan voor een grotere kast, bijvoorbeeld een kast van 44-46mm.

Dikte van de horlogekast

Jouw volgende overweging zou de dikte van de kast moeten zijn. Als algemene regel geldt dat de kastdiepte evenredig aan de diameter van de kast moet zijn. Als zodanig moet de dikte dus groter worden naarmate de diameter groter wordt. Door je aan deze regel te houden, kun je een horloge kiezen met de meest flatterende dikte voor je pols, zolang de diameter maar goed voor je is. Meestal heeft een horloge met een diameter van 38mm tot 42mm een dikte van 7mm. Degenen die 44mm en groter zijn, zullen ongeveer 9mm dik of meer zijn.

Breedte van de horlogeband

Als het op de band aankomt, hebben de meeste goed geproportioneerde horloges een breedte, die de helft van de kastdiameter is. Als jouw horloge een horlogekast van 42mm heeft, moet deze een bandbreedte van 21mm hebben. Dit is natuurlijk slechts een richtlijn en veel mannen geven, afhankelijk van hun smaak, de voorkeur aan een bredere of een smallere band.

Materiaal van de horlogeband

Om het perfecte horloge voor je pols te kiezen, is het materiaal van de band net zo belangrijk als de breedte. Omdat metalen banden zwaarder en dikker lijken dan die van leer of een ander materiaal, zien ze er het beste uit om grotere polsen. Dit kan echter ook een kwestie van persoonlijke voorkeur zijn en het kan mogelijk zijn om dunne metalen banden te vinden, zoals bijvoorbeeld de Milanese stijl.

Details van het horloge

horloge-casual

Bij het investeren in een nieuw horloge moet ook rekening worden gehouden met de details, waaronder de markeringen, de wijzers, de hulpwijzerplaten en de kronen. De grootte van deze elementen en hoe prominent ze zijn, kan gemakkelijk van invloed zijn op hoe groot een horloge lijkt te zijn. Als zodanig kiezen mannen met slanke polsen en kleinere horloges het beste voor minimale kenmerken zoals Fossil, terwijl mannen met een grotere kast en een robuuste stijl er met meer dominante kenmerken het beste uitzien. 

De juiste horlogemaat voor jouw pols kiezen

Als je eenmaal de maat van je pols en de belangrijkste elementen hebt bepaald, kun je het perfecte horloge vinden om de kast te flatteren. Het enige dat je hoeft te doen, is deze handleiding te volgen en jij zult binnenkort de trotse eigenaar van een nieuw polshorloge zijn, dat proportioneel en stijlvol aan jouw pols past.

Zeer dunne polsen

Als je een dunne pols hebt, is het tijdens het winkelen voor een horloge essentieel om rekening te houden met de verhoudingen. Begin met het evalueren van verschillende horloges terwijl je ze past en beoordeel hoe elk horloge om jouw pols zit en eruitziet. Probeer vervolgens alles te vermijden dat te groot en te omvangrijk is, want het zal jouw dunne pols overweldigen en er waarschijnlijk ongemakkelijk uitzien. Houd er ook rekening mee dat alles wat groot is, problemen zal hebben om netjes onder een dunne manchet te zitten, dus blijf bij kleine en slanke ontwerpen. Een typisch 38mm horloge biedt de perfecte pasvorm voor mannen met zeer dunne polsen. Hoewel deze diameter in vergelijking met andere herenhorloges misschien klein klinkt, geeft het jou een evenwichtige uitstraling. Zorg ervoor dat je een geschikt ontwerp kiest, zoals een verfijnd gekleed horloge om jouw polsmaat te complimenteren.

Slanke polsen

pak-stropdas

Als je een slanke maar geen kleine pols hebt, kun je het beste een horloge kiezen dat slank en geavanceerd is, zonder er sierlijk uit te zien. Om deze combinatie te bereiken, probeer je een horloge te kiezen met een dunne kast en met een gemiddelde diameter. Een ontwerp van 40mm is ideaal voor slanke polsen en zit ook comfortabel. Wat betreft de dikte van de behuizing, moet je ervoor zorgen dat je deze op of onder 8mm houdt. Alles dat groter dan 8mm is, kan te ver van jouw pols uitsteken en er omvangrijk en overweldigend uitzien. Houd ook tijdens het winkelen rekening met het algehele ontwerp van het horloge. Slanke horloges, die ideaal zijn voor slanke polsen, zien er meestal het beste uit met dunne banden. Als zodanig is een leren of een Milanese band waarschijnlijk de beste keuze. Een minimale wijzerplaat, zonder al te veel frutsels, ziet er vanwege zijn ongecompliceerde uiterlijk ook op slanke polsen het beste uit.

Middelgrote polsen

Mannen met middelgrote polsen mogen zich gelukkig prijzen. Omdat hun kast in het midden van het spectrum valt, zijn er tal van horloges die bij hun structuur passen. Dat gezegd hebbende, zullen specifieke ontwerpen er natuurlijk beter uitzien dan andere. Dus als je een middelgrote pols hebt, probeer dan horloges die ofwel te groot of vrij klein zijn te vermijden. Een horloge dat in het midden valt, zoals een horloge met een diameter van 42mm, past het beste bij jouw pols en zorgt voor een flatterende uitstraling. Hoewel de maat jouw keuze enigszins kan beperken, kun je gerust met verschillende ontwerpen experimenteren. Een medium pols heeft het potentieel om een reeks band- en kaststijlen te kunnen dragen, dus kies degene die je aanspreken. Of je nu van een stoer horloge met een metalen band of een slankere stijl met een leren band houdt, de keuze is aan jou.

Dikke polsen

Een dikke pols vraagt om een groot horloge, maar laat je niet te veel meeslepen. Het vinden van een horloge dat bij jouw pols past, betekent echt niet dat je het dikste exemplaar op de markt moet selecteren. Probeer in plaats daarvan een balans tussen de grootte en de stijl te vinden. Kies eerst een horloge met een kast van 44-46mm of iets groter. Als je dit doet, moet je ervoor zorgen dat het horloge in verhouding tot jouw pols staat en niet overdreven klein of groot lijkt. Selecteer vervolgens de stijl, die je mooi vindt. Sporthorloges zien er op dikke polsen vaak goed uit, maar sluiten andere ontwerpen zeker niet uit. Zorg ervoor dat het horloge dat je kiest, de juiste dikte en een passende stijl heeft. Let vooral op het uiterlijk. Een minimale wijzerplaat kan in combinatie met een grote kast futiel lijken, maar een horloge met meer functies en een paar sub-wijzerplaten ziet er vaak perfect uit.

Hoe kies je een horloge voor jouw polsmaat?

horloge-water

  • Als je een dunne of een slanke pols hebt, kies dan voor een horloge met een kleine kast en een dunne band.
  • Als je een dikke pols hebt, kies dan voor een horloge met een grote kast en een brede band.
  • Dunne leren banden en banden zoals bijvoorbeeld de Milanese stijl, passen het beste bij slanke polsen, terwijl dikkere metalen stijlen vaak goed bij grotere horloges passen.
  • Kies een horloge met een minimaal ontwerp als je een kleine pols hebt of een horloge met een drukkere uitstraling en meer functies als jouw pols groot is.
  • Onthoud dat als het gaat om de dikte van de kast, 6-8mm ideaal is voor dunne polsen, 8-12mm geschikt is voor medium polsen en 14-18mm het beste zal zijn voor dikke polsen.

Wat is een goede maat voor een herenhorloge?

De beste maat voor een herenhorloge is degene die bij jouw pols en algemene uitstraling past. Over het algemeen geldt dat hoe dikker jouw polsen, hoe groter (zowel qua dikte als kastmaat) je het horloge moet hebben. De meeste kastmaten voor herenhorloges variëren van 38mm-46mm, terwijl de dikte van de kast kan variëren van 6mm-18mm. Natuurlijk moet de stijl van het horloge nog steeds worden overwogen. Geklede horloges zouden bijvoorbeeld over het algemeen kleiner en slanker moeten zijn dan jouw dagelijkse horloge.

Is een horloge van 40mm te klein voor een man?

Een horloge van 40mm is aan de kleine kant voor de kastmaat van een herenhorloge. Als zodanig zien ze er het beste uit bij mannen met dunne, slanke of medium polsen van 14cm-18cm.

Welke maat Apple Watch is er voor mannen? 

De nieuwste Apple Watches (series 4, 5, 6 en SE) hebben een kast van zowel 40mm als 44mm. Als je een polsomtrek van minder dan 18cm hebt, is de 40mm waarschijnlijk een betere keuze. Mannen met dikkere polsen en boven de 18cm kunnen beter voor de grotere kast van 44mm kiezen.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *