Je kunt misschien geen gigantische paraplu over je huis openen, maar je kunt ook effectieve waterdichtingsoplossingen voor je huis vinden zoals het selecteren van de juiste gevelbekleding bijvoorbeeld.

Water uit je huis houden is nogal een hachelijke zaak – loodgietersproblemen veroorzaken vaak overvloedig vocht, piepkleine regendruppeltjes vinden gemakkelijk hun weg naar binnen door kleine scheurtjes in de fundering, het dak, of de muren van je huis, enz. En hoewel een paar druppels geen kwaad lijken te kunnen, dringt het overtollige water toch snel door in de poreuze materialen in je huis, met ernstige structurele schade, schimmelgroei en andere vochtproblemen tot gevolg. Om waterschade aan je woning te voorkomen, moet je je huis dus waterdicht maken – zorg goed voor eventuele lekkages en loodgietersproblemen in je huis, dicht kieren rond deuren en ramen af, breng goede isolatie aan, enz. Het mooiste is dat je niet alleen voorkomt dat water je eigendom beschadigt, maar dat je ook je energierekeningen in de winter verlaagt.

Het enige wat je hoeft te doen is je huis effectief lekdicht maken.

Maak het dak waterdicht

huis-zonnepanelen-dak

De uitstekende conditie van je dak is de belangrijkste voorwaarde voor een waterdicht huis. Om er zeker van te zijn dat je onderkomen zelfs de meest ongunstige weersomstandigheden zal doorstaan zonder ook maar een druppel water binnen te laten, wordt je aangeraden om het volgende te doen:

Inspecteer en repareer het dak

Laat je dak zorgvuldig inspecteren tijdens de eerste maanden van de herfst om voldoende tijd te hebben voor eventueel noodzakelijk herstelwerk voordat de sneeuw valt. Vervang kapotte dakpannen voor en laat loszittende of misplaatste pannen goed vastzetten om daklekken en ernstige waterschade te voorkomen.

Repareer de schoorsteen

brown brick building under blue sky during daytime

Als het gootstuk (het plaatwerk dat de verbinding tussen schoorsteen en dak waterdicht houdt) gebarsten is, los zit, of ontbreekt, zal water gemakkelijk rond de schoorsteen lekken en je huis binnendringen, met allerlei problemen tot gevolg. Investeer dus in een goed gootstuk en vergeet niet een kap over je schoorsteen te zetten (tenzij die er al een heeft).

Voeg zolderisolatie toe

Een goede isolatie helpt om zowel de temperatuur als het vochtgehalte in je omgeving optimaal te houden, wat de energie-efficiëntie van je huis aanzienlijk verhoogt en het waterdicht houdt.

Maak de dakgoten schoon

orange tabby cat on roof

Bladeren en puin kunnen de afvoeren en de regenpijp blokkeren, waardoor het water niet meer van het dak kan weglopen. Om dit probleem te vermijden moet je de dakranden, goten en afvoerpijpen af en toe schoonmaken – verwijder dode bladeren en takken, schep puin uit de goten, spoel klein vuil met een tuinslang door de regenpijp en maak voorzieningen om het water van de muren van het huis weg te laten lopen.

Bedenk dat water dat zich in de dakgoten verzamelt betekent dat de regenpijp verstopt is en dat dringende maatregelen nodig zijn om te voorkomen dat het water overloopt (want het kan nergens heen) en langs de muur naar beneden loopt. Wat overmatige vochtigheid en inwendige lekken veroorzaakt.

Onnodig te zeggen dat je de goten en de afvoerpijpen regelmatig moet inspecteren en beschadigde of roestige exemplaren tijdig moet vervangen.

Als je eenmaal de mogelijkheid van een lekkend dak hebt uitgesloten, moet je je aandacht richten op andere mogelijke manieren waarop water je huis kan binnendringen.

Maak de funderingen waterdicht

Zoals reeds gezegd kunnen zelfs de kleinste scheuren in je funderingsmuren water binnenlaten. Om kelderoverstromingen en waterschade aan je eigendom te voorkomen, moet je dus de funderingen effectief waterdicht maken:

Repareer scheuren – Inspecteer de funderingsmuren op scheuren en pak ze aan voordat overtollig water van stortregens of zware sneeuw de tijd heeft gehad om binnen te dringen en structurele schade te veroorzaken. Kleine scheuren kun je dichten met breeuwmiddel dat bedoeld is om metselwerk te repareren. Grotere spleten repareer je met behulp van hydraulisch cement – een uitstekend materiaal om lekken te dichten dat water doeltreffend weghoudt;
Leid water weg van de funderingen – Zorg ervoor dat de helling rond je huis van de funderingen afloopt (een keer per jaar een paar centimeter steenslag of teelaarde rond de fundering toevoegen is voldoende). Op deze manier zal het water van je huis weglopen, waardoor geen opvangbekkens het water ook van de funderingen kunnen houden – je kunt een U-vormige geul of een cilindervormige put graven in het laagste deel van je eigendom om overtollig water op te vangen. Bekleed de wanden van de bak met stof, vul hem met grind, en houd hem vrij van puin.
Zorg er tenslotte voor dat alle openingen voor pijpen, draden en buizen in het dak en onder je huis goed afgedicht zijn. Kijk ook of er kieren zijn waar leidingen en aircokanalen door de muren lopen en neem passende maatregelen om de lekken (als die er zijn) te verhelpen.

Je huis afdichten is echter niet efficiënt genoeg als je niet ook de deuren en ramen afdicht.

Lekvrije deuren en ramen

houten-deuren

Sneeuw en regen kunnen gemakkelijk binnenkomen door slecht passende deuren of ramen, vooral als het hard waait tegen de zijkant van je huis. Om deuren en ramen waterdicht te maken doe je er goed aan:

Breng aan weerszijden van het raam breeuw kitten aan om te voorkomen dat er water naar binnen sijpelt;
Gebruik tochtstrippen om deuren en ramen die niet goed sluiten goed af te dichten;
Breng een sleutelgat afdekking aan voor de sloten van deuren om regenwater en sneeuw buiten te houden;
Installeer stormramen om een extra laag bescherming tegen regen en sneeuw te bieden.
Het afdichten van deuren en ramen helpt niet alleen om water weg te houden van je woning, maar het verbetert ook aanzienlijk het thermisch rendement van je woning.

Door de bovenstaande tips op te volgen kun je je huis effectief weerbestendig maken, en zo het risico op waterschade problemen verkleinen en je energierekeningen verlagen. Waterschade aan je huis kan echter ook veroorzaakt worden door lekkende leidingen en armaturen. Om de kans op waterschade aan je eigendom volledig uit te sluiten moet je dus ook loodgietersproblemen voorkomen en kan je het beste denken aan kunststof gevelbekleding.

Zorg voor de pijpen

Zoals het oude gezegde luidt: “Een ons voorkomen is een pond genezen waard”. Inspecteer dus regelmatig het loodgieterswerk in je huis en houd het in goede conditie om problemen te voorkomen. Mochten de leidingen gaan lekken en waterschade veroorzaken, dan kost het herstelwerk je veel hoofdbrekens, tijd en geld, dus neem alle nodige voorzorgsmaatregelen om dat te voorkomen – vervang beschadigde of roestige leidingen en kleppen zodra je het probleem opmerkt en bescherm ze goed tijdens de koude maanden:

Koppel de regenpijpen waar mogelijk los van de riolering om een ophoping van afvalwater te voorkomen. Vergeet ook niet de tuinslang los te koppelen en je sproeisysteem uit te blazen voor de winter komt;
Omwikkel de leidingen met warmtetape om te voorkomen dat ze bevriezen en barsten. Je kunt de ingebouwde thermostaat op de gewenste temperatuur instellen om je leidingen warm te houden, ongeacht de weersomstandigheden buiten;
Voeg isolatie toe aan de pijpen om een extra laag bescherming te bieden tegen de winterkou;
Dicht luchtlekken en isoleer de delen van je huis waar waterleidingen lopen om ijskoude lucht weg te houden;
Laat een paar kranen druppelen als de buitentemperatuur onder nul daalt. Het stromende water, vooral als het warm is, zal de leidingen niet laten bevriezen;
Als je langer dan een paar dagen weg zult zijn, neem dan afdoende maatregelen om te voorkomen dat de leidingen bevriezen terwijl je niet thuis bent – sluit de hoofdwatertoevoer af, laat de verwarming op laag staan, zorg dat de warme lucht rond de leidingen kan circuleren, enz.

Schakel hulp in bij het herstel van waterschade

Als er ondanks je inspanningen nog steeds water naar binnen lekt, bel dan bij de eerste tekenen van waterschade in je huis de lekkage professionals – ze zullen het probleem snel en efficiënt aanpakken en je praktische tips geven over hoe je je huis het beste lekvrij kunt maken.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *