Er zijn veel redenen om een huis af te breken. Misschien maak je gewoon de weg vrij voor nieuwbouw of zijn er complexe structurele problemen die duurder te repareren zijn dan opnieuw te beginnen. Wat de beweegredenen ook zijn, een huis slopen is een grote klus waarvoor je een duidelijk plan moet hebben.

Bij het slopen van een huis zijn er twee basisbenaderingen: deconstructie en sloop. Deconstructie is het proces waarbij bruikbare materialen met de hand worden verwijderd, waarbij bronnen worden bewaard en hergebruikt voor later gebruik. Sloop daarentegen betekent de totale vernietiging van het gebouw, meestal met zware machines. Het puin wordt daarna vaak afgevoerd als bouwafval.

Eerst leggen we uit hoe je het interieur van je huis kunt deconstrueren, spullen kunt verwijderen en bruikbare materialen kunt redden.

Deconstructie van woningen met de hand

Huisontmanteling is een arbeidsintensief proces dat vaak voorafgaat aan volledige sloop in een poging bruikbare materialen uit de structuur te redden. Het maakt ook de weg vrij door obstakels en steunbalken uit het interieur van het huis te verwijderen. De beste manier om een huisontmantelingsproject uit te voeren is door één kamer per keer aan te pakken, te beginnen met de bovenverdieping, indien van toepassing. Hier zijn wat basisrichtlijnen om te beginnen.

Stap 1: Sloop voorbereiden

Als je hebt besloten om je huis te slopen, is het tijd om je project te gaan plannen. Er zijn verschillende voorbereidende factoren en voorbereidingen die je moet treffen, evenals een assortiment gereedschappen dat je nodig hebt. Handgereedschap is handig voor het slopen van de binnenkant van het huis, terwijl zware machines beter geschikt zijn voor het neerhalen van de structuur zelf nadat de binnenkant is opgeruimd.

Meubels en bezittingen verwijderen

Voordat je je huis uit elkaar haalt, moet je eerst omvangrijke spullen zoals meubels, inrichting, decoraties, apparaten en bezittingen weggooien.

Neem indien nodig contact op met je kredietverstrekker

Als je eigenaar bent van je huis en het volledig hebt afbetaald, is deze stap niet nodig. Als je echter nog schulden hebt bij een bank of hypotheekverstrekker, dan heb je toestemming nodig voordat je verder gaat met een sloopproject. Je geldschieter kan je ook helpen om financiering te krijgen voor sloop- en herbouwwerkzaamheden.

Alle nutsvoorzieningen afsluiten

Zorg ervoor dat alle water-, elektriciteits- en gasleidingen naar het gebouw zijn afgesloten en veilig zijn afgedopt. Neem voor deze stap contact op met je leveranciers – het kan zijn dat ze servicemedewerkers naar je huis moeten sturen om ervoor te zorgen dat alle nutsvoorzieningen goed zijn afgesloten.

Een afvalcontainer huren

Natuurlijk leidt het slopen of afbreken van een huis tot een aanzienlijke hoeveelheid puin. Een afvalcontainer huren is een gemakkelijke manier om op te ruimen na een dergelijk project en de rommel meteen weg te laten brengen. Je kunt de huur van je container het beste van tevoren inplannen, zodat hij op tijd is voor je project.

Apparatuur dat je nodig kan hebben voor het slopen van huizen

GereedschapZware uitrusting & veiligheidsuitrusting
MokerHydraulische graafmachine of dieplepel
KoevoetBulldozer
MetselboorWerkhandschoenen
ReciprozaagN-95 masker
Roterende hamerHarde helm
HobbymesStofbril
KruiwagenVeiligheidskegels
Beitel of plamuurmesDraagbare afrasteringen
StofzuigerPlastic folie
DraadeindenzoekerAfvalcontainer
Vergrendelbare buissnijder
Draadsnijders
Voltmeter

Stap 2: Sloop gipsplaten

gipsplaten-slopen

Als de kamer is ontdaan van meubels en inrichting, is het tijd om verder te gaan met de muren en de onderconstructies eronder.

Je wilt beginnen met het verwijderen van behang met je beitel en plamuurmes. Behang kan met de hand worden losgetrokken als het uit de hoek van elke muur komt.

Daarna kun je beginnen met het slopen van de muren. Zorg ervoor dat je van tevoren alle dragende muren en steunbalken lokaliseert. Je moet ook oppassen dat je geen draden of leidingen in de muur doorboort of doorsnijdt.

Bedrading en leidingen waar mogelijk redden

Koperdraad en schroot van pijpen kun je verkopen of recyclen nadat je klaar bent met de afbraak van je huis. Gebruik je reciprozaag of pijpsnijder voorzichtig om de buizen door te zagen en metalen te scheiden. Snijd de pijpen en buizen in kleinere stukken zodat je ze makkelijker kunt weggooien als je niet van plan bent om ze opnieuw te gebruiken. Probeer anders grote stukken af te zagen die je kunt bewaren en later opnieuw kunt gebruiken.

De elektriciteit in de constructie zou nu al afgesloten moeten zijn, maar zorg ervoor dat je de draden test met een voltmeter voordat je ze probeert te verwijderen met je draadkniptang.

Stap 3: Deuren en kozijnen verwijderen

Gebruik een schroevendraaier om de deurscharnieren los te maken en de deur uit de deurstijl te halen. De deurstijl zelf kun je met een hamer uit het kozijn slaan. Eenmaal verwijderd kunnen deuren in goede staat worden verkocht aan bouwmarkten of gedoneerd aan liefdadigheidsinstellingen.

Stap 4: Vloermaterialen eruit halen

Nadat je de binnenkamers hebt opgeruimd, begin je met het verwijderen van alle tapijten in de slaapkamers boven en in de gangen, en van alle tegels of linoleumvloeren in de badkamers en de keuken.

Stap 5: Herhaal het proces in de slaapkamers door het hele huis

Als alle bouwmaterialen in één kamer zijn verwijderd, ga je verder naar de andere slaapkamers en gangen. Verzamel onderweg leidingen en bedrading en berg decoratieve armaturen op als je kunt, inclusief plafondventilatoren en verlichtingssystemen.

Stap 6: Begin met de sloop van de badkamer

badkuip slopen

In tegenstelling tot slaapkamers en gangen, omvat het slopen van badkamers een aantal ingewikkelder sloopwerkzaamheden, waaronder het verwijderen van wastafels, badkuipen, toiletten en andere installaties. Houd er rekening mee dat als je ze intact laat, ze in de toekomst weer gebruikt kunnen worden.

Nadat de badkamer is ontdaan van spullen en de armaturen zijn verwijderd, ga je aan de slag met het verwijderen van de vloerbedekking en het afbreken van de muren, zoals hierboven beschreven.

Zorg ervoor dat je de hoofdafsluiter hebt gebruikt om al het stromende water in de badkamer af te sluiten.

Stap 7: Regel de was- en bijkeuken

Deze delen van het huis hebben waarschijnlijk speciale armaturen zoals gootstenen, wasmachines en drogers, die je op de juiste manier wilt loskoppelen en verwijderen. Daarna kun je kasten verwijderen, muren uit elkaar halen en vloeren slopen. Deze kasten kunnen worden hergebruikt als sloophout of zelfs opnieuw worden gebruikt in een nieuw huis als ze intact zijn verwijderd.

Stap 8: Deconstrueer de keuken en eetkamer

Net als bij de afbraak van de badkamer moet je het slopen van de keuken voorzichtig aanpakken om alle armaturen veilig te verwijderen en werkende apparatuur te bewaren voor hergebruik.

Nadat de koelkast, oven en andere apparaten zijn verwijderd, ga je verder met het aanrechtblad. Deze kunnen uit elkaar worden gehaald door met een beitel door het kitmateriaal te snijden en het aanrecht los te maken van de muur. Vervolgens kun je met een koevoet het aanrecht losmaken van de kast eronder.

Als het aanrechtblad is verwijderd, kun je je aandacht richten op de kasten, wandtegels en vloermateriaal. Hardhouten vloerdelen kunnen, als ze voorzichtig worden verwijderd, worden gerecycled of hergebruikt, net als je keukenkastjes. Linoleum is moeilijker te hergebruiken, maar het is biologisch afbreekbaar en kan gemakkelijk worden gerecycled of gecomposteerd.

Stap 9: Huur de apparatuur die je nodig hebt

huis slopen met kraan

Op dit punt zou het huis klaar moeten zijn om gesloopt te worden. Als je sloopmateriaal huurt, kunnen verhuurbedrijven je het juiste type machines voor de klus aanraden en misschien zelfs training geven.

Stap 10: Beveilig het gebied

Voordat je zware machines gebruikt om je huis te slopen, wil je een veiligheidszone rond de bouwplaats instellen met bewegwijzering, barrières, waarschuwingstape en tijdelijke afrasteringen.

Stap 11: Het huis afbreken

Over het algemeen is het een goede aanpak om de arm van de graafmachine eerst te gebruiken om het dak van het huis in te graven. Dit verkleint het risico dat het gebouw omvalt en verwondingen veroorzaakt. Werk vervolgens naar beneden door elke muur omver te gooien en elke verdieping in te graven. Verminder het risico tijdens het slopen van het huis door tegen de structuur te duwen zodat het puin niet naar je toe valt.

Ga door tot elke vloer en muur geëgaliseerd is. Deze fase van het proces kan enkele uren in beslag nemen, afhankelijk van de grootte van het huis en de materialen die bij de bouw zijn gebruikt.

Veiligheidsbrillen, maskers en helmen zijn een must om jezelf te beschermen. Trek ook je werkhandschoenen aan als je met de materialen werkt.

Stap 12: Ruim de rommel op

huis-verbouwen-man.jpg

Het is tijd om het puin naar je afvalcontainer te brengen. De meeste hydraulische graafmachines en graaflaadcombinaties kunnen worden gebruikt om het puin op te scheppen en in containers te deponeren zodat het gemakkelijk kan worden afgevoerd.

Als alternatief kan een bulldozer het puin dichter naar je afzetcontainer duwen, terwijl kruiwagens kunnen helpen om kleinere hoeveelheden tegelijk te vervoeren. Het puin kan dan in je container worden gereden of handmatig worden geladen.

Nadat het puin is opgeruimd, moet de grond rond het bouwwerk worden geëgaliseerd. Overweeg om professionals in te huren om deze stap uit te voeren.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *