In steeds meer huishoudens wordt een domotica systeem geïnstalleerd. In nieuwbouwwoningen wordt al vaak domotica in huis als standaard onderdeel van de woning geleverd. We wonen dus graag in een ‘smart home’, maar moet je zelf slim zijn om een huisautomatisering systeem te installeren? Hoe installatie van domotica werkt leggen we uit op deze pagina.

Wat is domotica precies?

luxe-woonkamer

Heel eenvoudig gesteld is domotica een collectie van toepassingen om handelingen en diensten in huis te automatiseren. Denk bijvoorbeeld aan lampen die inschakelen als je de ruimte betreedt of gordijnen die sluiten als het donker wordt. Oorspronkelijk werden domotica woningen ingericht voor senioren met een zorgvraag om ze langer zelfstandig te laten wonen. Hoewel dit nog steeds het geval is zijn er ondertussen volop mogelijkheden voor alle consumenten om domotica in huis te halen. Het Somfy TaHoma systeem bijvoorbeeld, een klein kastje dat je kunt koppelen aan de verlichting, raamdecoratie, thermostaat en nog veel meer. Het betreft een combinatie van zowel apparaten als software die in verbinding staan met het internet.

Is domotica zonder internet mogelijk?

Smart speaker

Een belangrijk aspect van een domotica systeem is de koppeling met ‘de cloud’ ofwel het internet. Als je bijvoorbeeld een vraag stelt aan de virtuele assistent van Google dan wordt het antwoord gezocht via online servers. Daar merk je thuis eigenlijk niets van, het betekent wel dat er een actieve internetverbinding moet zijn. Maar wat als deze verbinding een moment wegvalt?

In de meeste gevallen is er niets aan hand als de stroom even uitvalt of als de stekker een moment uit het stopcontact gaat. Zodra er weer elektriciteit is zal het domotica systeem vanzelf weer opstarten. Het is wel mogelijk dat de verbinding tussen apparaten even wegvalt. Dus als je zegt “Siri, sluit de gordijnen” dan gebeurt er niets. Via de afstandsbediening kun je overigens de raamdecoratie nog steeds handmatig bedienen, tenminste als het een model met ingebouwde accu betreft. Met andere woorden; bij uitval van internet zullen de verbindingen tijdelijk onderbroken worden, zolang er stroom is zullen veel apparaten en toepassingen wel blijven functioneren.

Toch heb je internet in huis nodig, met name voor de installatie.

Hoe kun je domotica apparaten installeren?

moderne-woonkamer-tv-muur

Het is mogelijk om een bedrade verbinding te gebruiken, ook zijn er veel apparaten die tevens of zelfs alleen draadloos functioneren. Als er domotica bedrading ligt in huis is dat mooi meegenomen, anders kun je met draadloze koppelingen heel ver komen. In de eerste plaats heb je een router nodig, dit is het kastje dat de leverancier van het internet aan huis doorgaans zal leveren. Omdat de functionaliteit van routers niet echt bedoeld is voor huisautomatisering kun je er vervolgens een ‘hub’ of ‘bridge’ aan koppelen. Denk aan een Google Nest Hub of een Somfy TaHoma Switch. Om deze apparaten te installeren en bedienen heb je een computer, tablet of smartphone nodig. Je kunt apparaten die werken met het centrale systeem koppelen door ze toe te voegen aan de applicatie, zo kun je apparaten van verschillende leveranciers centraal bedienen.

Als je weinig technische kennis bezit, dan kan de installatie zeker een uitdaging vormen. Het is mogelijk om een domotica expert in te schakelen, de leverancier van huisautomatisering oplossingen kan je assisteren of wellicht is er iemand in de omgeving die je op weg helpt. Als het eenmaal werkt gaat het als vanzelf maar de installatie is nog niet altijd even vanzelfsprekend.

Moet je alles direct in huis halen?

moderne-woonkamer-grijs-wit

Een groot voordeel van domotica is de wijze waarop het systeem uitbreidbaar is. Je kunt eenvoudig beginnen met bijvoorbeeld een Hue set lampen in de huiskamer en een Somfy Outdoor beveiligingscamera. Later komt er een Honeywell thermostaat bij of een Sonos luidspreker. Net zoals een huis wordt gebouwd met stenen wordt een domotica systeem gebouwd met ‘digitale’ bouwblokken. Naast producten kunnen dit ook diensten zijn zoals een zorgdienst op afstand of schijfruimte in de cloud om beelden van een beveiligingscamera op te slaan.

Omdat er meerdere protocollen bestaan is het helaas nog niet mogelijk om alle toepassingen van alle leveranciers met elkaar te verbinden. Zo is er RTS, io-Homecontrol, Zigbee, Tuya en er zijn nog een aantal andere ‘standaarden’. Sommige systemen werken samen, of ze zijn weer via een andere methode te koppelen zoals IFTTT. Dit klinkt allemaal ingewikkeld en ook hier geldt weer; als het eenmaal is ingesteld is hier geen technische kennis voor vereist. Dan kun je met een afstandsbediening de gordijnen overal in huis tegelijk openen of sluiten. Of je laat de verlichting op de badkamer inschakelen zodra je de deur opent. Of vraag wat voor weer het morgen wordt. Met domotica in huis kun je alle kanten uit.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *