(Pocket-lint) – Als je een nieuwe hippe iPhone hebt met uiteraard een screenprotector iPhone 12 of zelfs een ouder model maar met de nieuwste iOS 14-software gedownload, zijn er nogal wat nieuwe functies om van te profiteren en die het gebruik van jouw telefoon dus een beetje handiger maken.

Dus of je nu een iPhone 12 Pro Max of een iPhone X hebt, er is genoeg om je tanden in te zetten. In dit artikel laten we je enkele van die coole tips en trucs zien.

1 – Tik op de achterkant voor een screenshot

iphone-11-zwart

De iOS-software van Apple is lange tijd de bron geweest van veel geweldige toegankelijkheidsfuncties en één van de recentere is de mogelijkheid om op de achterkant van je telefoon te tikken om specifieke functies te starten, zoals het maken van een screenshot.

Om het in te schakelen, ga je naar Instellingen en zoek je Toegankelijkheid. Selecteer nu Aanraken en tik op ‘Tik op achterkant’. Tik op ‘Dubbel tikken’ of ‘Driemaal tikken’ selecteer vervolgens Screenshot. Als je nu dubbel of driemaal op de achterkant van je iPhone tikt, wordt er een screenshot gemaakt.

Een andere coole functie om uit te kiezen is het meldingscentrum, dus je kunt twee keer of drie keer tikken om snel naar het meldingscentrum te gaan. Echt handig.

2 – Standaard browser of e-mailapps wijzigen

Een nieuwe functie in de nieuwste software is dat je standaard andere apps voor zaken als jouw internetbrowser of e-mail app kunt gebruiken. Dus als je Chrome als jouw standaard browser wilt gebruiken, download je Chrome uit de App Store en open je vervolgens de app iPhone-instellingen en zoek je in de lijst onderaan Chrome. Tik erop en kies vervolgens ‘standaard browser’ op het volgende scherm en kies ‘Chrome’ op het volgende scherm. Nu wordt Chrome de standaard browser.

Je kunt hetzelfde met e-mailapps doen, dus als je Spark of Gmail in plaats van Mail als jouw standaard wilt gebruiken, ga je naar Instellingen, zoek je jouw e-mailapp van derden, tik erop en kies je ‘standaard e-mailapp’ in het volgende scherm en kies vervolgens Spark (of welke e-mailapp je ook gebruikt).

3 – Stop het verschijnen van nieuwe apps op jouw beginscherm

iPhone 12-pro-max-mini

Met iOS 14 hebben we nu een app-bibliotheek, die geweldig is voor het opslaan van apps die je niet altijd gebruikt. Maar wanneer je een nieuwe app downloadt, wordt deze standaard op jouw beginscherm weergegeven. Als je liever hebt dat het rechtstreeks naar de app-bibliotheek gaat en je beginscherm niet volloopt, ga dan naar Instellingen> Beginscherm en kies vervolgens ‘Alleen app-bibliotheek’ in het gedeelte ‘nieuw gedownloade apps’.

4 – Bekijk al jouw apps in één lijst

Standaard sorteert de app-bibliotheek automatisch apps in mappen voor je, maar als je ze liever in een lijst ziet, sleep je gewoon op het scherm in de app-bibliotheek naar beneden en nu worden al jouw apps alfabetisch weergegeven.

Je kunt desgewenst ook met de zoekbalk bovenaan zoeken of snel naar de gewenste app scrollen door op de kleine corresponderende eerste letter in de kolom aan de rechterkant te tikken (je kunt ook in deze kolom naar beneden scrollen).

5 – Widgets toevoegen aan jouw beginscherm

iOS 14 heeft, door je toe te staan om widgets aan je beginscherm toe te voegen, de zaken behoorlijk veranderd. Om ze toe te voegen, druk je gewoon lang op een app-pictogram op je beginscherm en selecteer je ‘beginscherm bewerken’. Of, voor een snellere methode, druk je gewoon lang op een leeg gebied op jouw beginscherm.

Tik nu op het plusteken in de bovenhoek en zoek de widget die je wilt toevoegen. Om alle geïnstalleerde apps te zien, die ze ondersteunen, scrol je helemaal naar beneden en selecteer je de app in de lijst. Kies nu welk formaat widget je wilt en tik onderaan het pop-upvenster dat verschijnt op de knop ‘Widget toevoegen’.

Als je om je eigen aangepaste esthetiek te creëren een uitgebreidere handleiding over het gebruik van widgets wilt, bekijk dan onze andere functie over dat proces of bekijk de onderstaande video.

6 – Maak slimme stapels aan voor aangepaste widgets

Eén van de widgets, die je kunt aanmaken, is een slimme stapel waarmee je door meerdere widgets in dezelfde widget op het scherm kunt bladeren. Om jouw eigen widgets aan te maken, hoef je alleen maar individuele widgets over elkaar te slepen en neer te zetten. Nu kunnen ze worden ingesteld om automatisch te draaien of je kunt er handmatig doorheen scrollen.

7 – Ontdoe je van volledige beginschermen 

Druk lang op een leeg gebied op jouw beginscherm en tik nu op de stippen onderaan het scherm. Tik op het vinkje onderaan elk scherm dat je wilt verplaatsen. Het verwijdert niet de apps, maar verbergt ze gewoon in de app-bibliotheek.

8 – Maak een aangepast schema voor de donkere modus

passcode-iphone

De donkere modus bestaat al een tijdje en het is gemakkelijk te activeren door naar Instellingen> Weergave te gaan en vervolgens bovenaan de donkere modus te kiezen. Maar als je wilt dat het automatisch wordt geactiveerd volgens een door jou ingesteld aangepast schema, schakel je de optie ‘Automatisch’ in en tik je daaronder op het tabblad ‘Opties’. Selecteer op het volgende scherm ‘Aangepast schema’ en stel een lichte en donkere tijd in. Nu wordt het geactiveerd en gedeactiveerd wanneer je dit hebt ingesteld op.

9 – Bewerk jouw Vandaag-weergave

Naast widgets op jouw beginscherm, is er links van jouw eerste beginscherm de weergave ‘Vandaag’. Om dit aan te passen, veeg je er gewoon naar toe en scrol je omlaag totdat je de knop Bewerken ziet. Tik vervolgens op ‘Wijzig beginscherm’. Sleep de widget naar de rechterkant van het scherm totdat deze op het beginscherm verschijnt en tik vervolgens op ‘Gereed’.

10 – Emoji’s zoeken

black and yellow smartphone case

Met het ingebouwde toetsenbord van Apple kun je nu gemakkelijk naar emoji’s zoeken. Start gewoon het emoji-toetsenbord en tik op het veld ‘emoji zoeken’ om te zoeken naar aubergines, smileys of wat je ook zoekt.

11 – Ogen automatisch gecorrigeerd in Facetime

Dit is echt een coole truc. Als je naar Instellingen> FaceTime> Oogcontact gaat, kun je die schakelaar inschakelen wanneer je FaceTime-oproepen plaatst. Tijdens het videobellen zul je ongetwijfeld altijd op het scherm naar de ander kijken. De stand van de ogen staat dan meestal omlaag, maar dit wordt op een natuurlijke manier gecorrigeerd zodat het lijkt alsof je recht in de camera kijkt.

12 – Breng camerabediening naar voren

Wanneer je de camera-app laadt, zijn de bedieningselementen vrij eenvoudig maar als je wilt, zijn er andere verborgen en gemakkelijk te onthullen.

Start de camera-app en als je deze verticaal houdt, veeg je in de rij met opnamestanden van de camera omhoog. Als je het horizontaal vasthoudt, veeg je naar links. Nu krijg je een hele nieuwe set bedieningselementen, die verandert afhankelijk van de opnamemodus waarin je je bevindt.

Als je je in de normale stilstaande modus bevindt, zie je een optie voor nachtmodus, live foto’s, de hoogte-breedteverhouding en de belichting van foto’s, evenals de flitser. Om bijvoorbeeld de belichting te wijzigen, tik je gewoon op het kleine plus-/minteken en verschuif je de schuifregelaar op het scherm totdat deze wordt weergegeven zoals jij dat wilt.

13 – Scan snel een QR-code

two person's hands holding turned-on phones

Als je de ingebouwde functie voor het snel scannen van QR-codes van de telefoon wilt starten, veeg je vanaf de rechterbovenhoek van het scherm naar beneden om Bedieningspaneel te starten. Hier vind je de kleine QR-codeknop. Tik daarop en je kunt snel een code scannen.

14 – Foto’s in de burstmodus

Met iOS 14 kun je met de burstmodus snel foto’s achter elkaar maken door op de knop Volume-omhoog te drukken. Ga naar ‘Instellingen’ > ‘Camera’ en schakel voor burst de knop ‘Volume omhoog’ in. Wanneer je nu de knop Volume omhoog in de fotomodus ingedrukt houdt, wordt er automatisch een reeks foto’s gemaakt. Zorg er wel voor dat je de telefoon goed vasthoudt en niet laat vallen. Zorg ervoor dat je een telefoonglaasje gebruikt, zodat je jouw scherm zo goed mogelijk beschermt wanneer je veel foto’s maakt.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *