Met iOS 15 heeft Apple het uiterlijk misschien niet zo heel erg veranderd, maar er zit nog genoeg in dat de moeite waard is om aan te wennen en aan te sleutelen. Of je nu een nieuwe iPhone 13 hebt of je bestaande iPhone net hebt vernieuwd.

De meeste van de uitgelichte functies zijn beschikbaar voor alle iPhone modellen met iOS 15, maar er zijn er een of twee die beperkt zijn tot de iPhone 12 en iPhone 13 serie die niet van toepassing zullen zijn op oudere modellen. Dus zorg dat je iOS 15 draait op je iPhone – of haal je iPhone 13/13 Pro tevoorschijn – en baan je een weg door enkele van onze favoriete, minder voor de hand liggende functies.

1 – Dubbeltik op de achterkant om screenshot te maken

Met de juiste toegankelijkheidsfunctie ingeschakeld kun je eenvoudig tweemaal op de achterkant van je telefoon tikken om een schermafbeelding te maken. In plaats van te rommelen met de toetsencombinatie. Deze trick werkt niet wanneer er nog iPhone 13 hoesjes om de iPhone zitten.

Ga gewoon naar Instellingen > Toegankelijkheid > Aanraken en kies nu “terugtikken”. Kies de optie dubbeltikken en zoek Screenshot in de lijst. Als je nu dubbeltik op de achterkant van je telefoon, wordt een schermafbeelding gemaakt. Je kunt – natuurlijk – ook andere functies kiezen, zoals het omlaag laten vallen van meldingen of het controlecentrum, dat soms moeilijk te bereiken is.

2 – Meldingen aankondigen op AirPods

iphone-met-airpods-macbook

Als je een paar AirPods Pro hebt, kun je Siri via hen meldingen laten aankondigen wanneer je ze in je oren hebt en verbonden met je iPhone. Om dat in te schakelen ga je naar Instellingen > Siri en Zoeken en tik je nu op “Meldingen aankondigen” en schakel je bovenaan de pagina de optie in. En zet ook het knopje “Koptelefoon” aan.

3 – Bekijk welke apps toegang hebben tot welke gegevens

Op een vergelijkbare manier is dit even een snelle tip: scroll naar beneden onderaan het scherm Instellingen > Privacy en tik op “Record App Activity”. Schakel het in, en wacht nu een week of zo. Ga na een paar dagen terug naar die menu-optie en je ziet een uitsplitsing van hoe verschillende apps machtigingen op je telefoon hebben gebruikt, en je kunt zien of een van hen veel te regelmatig dingen als je locatie of andere persoonlijke informatie oproept. Je kunt er ook voor kiezen een rapport op te slaan als een leeg binair bestand dat je kunt delen en bewaren.

4 – Breng het oude Safari terug

In iOS 15 kregen we een nieuwe Safari met een zoekbalk en tabswitcher onderaan. Het is eigenlijk best handig voor eenhandig gebruik en je kunt er gemakkelijk mee tussen tabbladen vegen. Als je echter de oude lay-out terug wilt – met de URL balk bovenaan – kun je terugschakelen.

Er zijn twee manieren om dat te doen. Ofwel ga je naar Instellingen > Safari en scroll je naar beneden tot je de twee tabblad-iconen ziet. Kies nu “Enkel tabblad”. Als je Safari opnieuw start zal hij nu de balk bovenaan hebben.

De andere snellere manier om te wisselen is door Safari zelf te openen, open een willekeurige webpagina en tik op het “AA” pictogram in de zoekbalk. Nu krijg je een pop-up menu te zien. Tik op de optie die zegt “toon bovenste adresbalk”.

5 – Bundel onbelangrijke meldingen

iOS 15 heeft een functie die “Geplande samenvatting” heet, waarmee je alle minder belangrijke meldingen kunt bundelen en op hetzelfde moment afleveren, in plaats van door de dag heen een heleboel willekeurige pings te krijgen.

Om het in te schakelen ga je naar Instellingen > Meldingen en tik je op “Geplande samenvatting”. Schakel het nu in en doorloop het instellingsproces. Nu kies je de apps die je in je overzicht wilt opnemen en tik onderaan op “Apps toevoegen”.

Op het volgende scherm – kies de tijden waarop je het eerste en tweede overzicht wilt laten verschijnen. Je kunt ook op de “+” tikken om door de dag heen vaker samenvattingen toe te voegen. Zo zou je er een kunnen laten verschijnen bij het ontbijt, bij de lunch en een ’s avonds als je dat wilt. Als die gekozen zijn, druk je onderaan op de optie “Schakel Notificatieoverzicht in”.

Nu krijg je de hele dag door alleen meldingen van directe berichten of apps die niet in je selectie zitten, tot het tijdstip dat je kiest om het overzicht te laten verschijnen.

6 – Focusmodus

De focusstand zou gemakkelijk zijn diepgaande functie en video kunnen zijn. Maar kort, als je naar Instellingen > Focus gaat kun je speciale scenario’s maken waarin alleen specifieke apps en mensen je op bepaalde tijden of plaatsen kunnen onderbreken.

Je kunt een scenario instellen voor de Persoonlijke modus en een ander voor de Werkmodus. Het doorlopen van het proces kost misschien wat tijd, maar in wezen gaat het gewoon om het toevoegen van speciale mensen die contact met je kunnen opnemen en het kiezen van welke apps je toelaat. Het is echt rechttoe rechtaan.

Als dat eenmaal ingesteld is kun je plannen wanneer je wilt dat het aangaat. Of dat nu op basis van tijd en datum is of op basis van locatie. Je kunt zelfs de startschermen aanpassen die tijdens elk focus tijdstip verschijnen.

7 – Bereikbaarheid

hand-iphone-13-buiten

Vroeger, toen iPhones nog knoppen hadden, kon je dingen van de bovenkant van het scherm naar beneden halen om ze gemakkelijker bereikbaar te maken door licht dubbel te tikken op de home knop. En op de nieuwe telefoons zonder knoppen kun je dat eigenlijk ook doen, maar je moet het eerst activeren.

Ga naar Instellingen > Toegankelijkheid en tik op “Aanraken”. Schakel de optie Bereikbaarheid in. Als je nu naar beneden veegt over de onderkant van het scherm, laat het de spullen van de bovenkant van het scherm verder naar beneden vallen, zodat je er gemakkelijker bij kunt.

8 – Gebruik Live Tekst

Een coole nieuwe functie is Live Text, en daarmee kun je je camera gebruiken om tekst in real-time te lezen en weer te geven. Je kunt er – bijvoorbeeld – een zin uit een artikel of document meteen mee in een bericht sturen.

Open een berichten-app. Dubbeltik op het tekstveld en tik dan op het kleine pictogram dat lijkt op tekst in een vakje. Het programma opent nu een cameraweergave en begint tekst te scannen en geeft die dan in het veld weer zoals je het aan de camera laat zien.

Om preciezer te zijn, tik je op het kleine capture icoon in de hoek om snel een foto van de gewenste tekst te maken. Je kunt nu het specifieke blok tekst dat je wilt opnemen markeren door met je vinger over de gewenste tekst te slepen.

Een andere manier is door gewoon de camera-app te openen en ervoor te zorgen dat je in de fotomodus staat. Richt nu op de tekst die je wilt, of tik om handmatig op de tekst te richten, en tik op het live tekst icoon in de hoek. Het maakt een scan van de tekst, en je kunt nu tekst binnen het popup beeld markeren om met iemand te delen. Kopieer en plak naar waar je het maar wilt.

9 – Levende tekst in een schermafbeelding

Er is nog een manier om Live Tekst te gebruiken. Met een schermafbeelding. Maak een schermafbeelding en tik erop om de editor weergave te openen. Tik op het markeer/pen-icoon bovenaan en tik nu op het live tekst icoon in de benedenhoek. Nu kun je slepen om de tekst die je wilt kopiëren te markeren en in elk willekeurig app te plakken.

10 – Beperk de beeldsnelheid van het scherm

Standaard zijn de schermen van de iPhone 13 Pro en 13 Pro Max ingesteld op een verversingssnelheid van maximaal 120Hz. Als je – om wat voor reden dan ook – dat zou willen beperken kan dat ook, maar je vindt het niet in de Beeldscherminstellingen. Ga naar Instellingen > Toegankelijkheid > Beweging. Schakel nu de optie “Beperk de beeldsnelheid” in, en het beeld zal niet meer boven de 60fps gaan.

11 – Zorg dat apps je niet meer volgen

Veel apps willen allerlei patronen en gebruiksgegevens van je bijhouden terwijl je hun apps gebruikt. In de meeste gevallen is dat zodat ze je relevantere advertenties kunnen voorschotelen of te weten kunnen komen hoe mensen hun software gebruiken om ze te helpen die te verbeteren. Er is echter een goede reden om alle tracking te blokkeren, vooral als dat bedrijf een reputatie heeft van het niet respecteren van je recht op privacy.

Als je apps wilt blokkeren voor tracering open je Instellingen > Privacy en tik je nu op “Tracering”. Helemaal bovenaan staat een toggle die zegt “Sta apps toe om te vragen om te volgen”. Als je niet wilt dat apps om tracering informatie vragen, zet je dit gewoon uit. Of, als alternatief, kun je in de lijst hieronder handmatig het volgen aan- of uitzetten voor apps afzonderlijk.

12 – Schakel HDR video uit

Standaard nemen de nieuwere iPhone 13 Pro modellen video op in HDR of Dolby Vision, wat niet alleen veel ruimte inneemt, maar ook niet compatibel is met veel andere toestellen. Om het uit te schakelen ga je naar Instellingen > Camera en tik je op “Video opnemen”. Schakel de optie uit die zegt “HDR Video”.

Check meer tips & tricks voor de iPhone 13 hieronder:

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *