In dit tijdperk van revolutie tegen fossiele brandstoffen, lijken hybride auto’s alle juiste vakjes aan te kruisen als het gaat om automobilisten die op zoek zijn naar opties die een kleinere koolstofvoetafdruk op onze aarde achterlaten. Denk je dat je misschien een hybride wilt kopen? Lees dan verder…

De moderne hybride ziet er net zo uit als elke andere auto, en misschien herken je hem niet eens als zodanig. Hybride wagens rijden ongeveer hetzelfde als een normale benzine slurper, met de uitzondering dat je veel betere kilometers per liter gas gebruikt, en dat kan een hoop stress van je maandelijkse budget wegnemen.

Dus, is een hybride auto een goede koop, en hoe werken ze? In dit bericht bekijken we dit, schetsen we enkele plussen en minnen, en geven we je de informatie die je nodig hebt om te beslissen of een hybride voor jou de juiste keuze is.

Wat is een hybride auto?

Eenvoudig gezegd gebruikt een hybride auto zowel benzine als elektriciteit voor de aandrijving. Soms worden zowel de gasmotor als de elektromotor gebruikt om de auto aan te drijven, terwijl andere keren slechts één van de motoren de taak op zich neemt.

Welke type hybride auto’s zijn er

hybride-auto-wit

Er zijn verschillende soorten hybride voertuigen, en kennis daarover is belangrijk om te begrijpen hoe ze werken. De huidige hybride auto’s vallen in vier hoofdcategorieën. Deze zijn:

1. Parallelle hybride auto’s: Dit is het meest voorkomende type hybride auto en heeft een elektromotor die samenwerkt met een benzinemotor om het voertuig voort te stuwen. Een van de meest voorkomende voorbeelden van dit soort hybride is de Toyota Prius. Die heeft drie manieren van aandrijving:

 1. Samen drijven de elektromotor en de benzinemotor de wielen aan.
 2. In sommige situaties drijft alleen de benzinemotor de wielen aan
 3. Soms drijft de elektromotor alleen de wielen aan

2. Mild Hybrid, Micro Hybrid of Light Hybrid auto’s: Dit zijn hybrides die zich op het hek tussen accu aangedreven voertuigen en volledig elektrische voertuigen bevinden. De accu geeft een impuls aan de benzinemotor. Hoewel deze motoren niet zo zuinig of efficiënt zijn als volledig hybride voertuigen, helpen ze wel de actieradius van conventionele voertuigen te vergroten. Mild hybrides zijn gebruikelijk in veel nieuwe auto’s op de weg tegenwoordig. De CUPRA Leon Break is een mild hybride voertuig.

3. Plug-in hybride auto’s: Ze combineren de voordelen van een hybride en een elektrisch voertuig. Plug-ins moeten worden aangesloten om volledig te worden opgeladen en sommige combineren een gasmotor met een PHEV-systeem. De auto wordt tijdens korte ritten aangedreven door de accu. De benzinemotor neemt het over tijdens langere ritten. De CUPRA Formentor is een goed voorbeeld van een Plug-in Hybrides.

4. Serie hybride auto’s of Range-Extended Hybrids: Dit zijn auto’s die een benzinemotor gebruiken om het accupakket van de elektromotor op te laden. De auto wordt aangedreven door de elektromotor, terwijl de benzinemotor alleen dient als oplaadhulp voor de accu, en niet als aandrijving. Voertuigen met een accu hebben een stekker nodig om te “tanken”. Ze gebruiken de motor alleen om hun accu’s op te laden. De BMW i3 met de range extender benzinemotor is een voorbeeld van dit type hybride.

Hoe werken hybride auto’s?

De wielen van een hybride worden aangedreven door een benzinemotor gekoppeld aan een elektromotor. De precieze manier waarop een hybride werkt verschilt van fabrikant tot fabrikant en van voertuig tot voertuig, maar ze volgen allemaal dezelfde algemene principes:

 • Wanneer je voorzichtig optrekt vanuit stilstand en bij lage snelheden: De elektromotor drijft de aandrijfwielen aan zodra je het gaspedaal intrapt. Bij ongeveer 60 kilometer per uurtreedt de benzinemotor in werking en drijft de wielen aan.
 • De benzinemotor doet het werk als je op gewone snelweg snelheden rijdt. Gedurende deze tijd laadt je benzinemotor de accu op.
 • In een hybride auto gebruik je de accu wanneer je bergafwaarts rijdt of wanneer je de remmen onder druk zet. Gedurende deze tijd kan je hybride auto ook de accu opladen.
 • Als je wat gas geeft om de auto snel voort te bewegen, gebruikt een hybride meestal beide motoren om kracht naar de wielen te sturen.

Een hybride in elke maat en vorm

Afhankelijk van het model kunnen hybrides vooraandrijving, achteraandrijving of vierwielaandrijving hebben. Er zijn ook hybride auto’s met een continu variabele transmissie, of CVT. Een schakelloze transmissie wisselt voortdurend van de ene versnelling naar de andere. Sommige bestuurders moeten misschien even wennen aan de bizarre, ontkoppelde rijervaring, maar sommige duurdere merken bieden wel conventionele automatische transmissies aan.

De meeste mensen houden niet van CVT’s omdat ze vaak een vreemd ontkoppeld gevoel geven. Er zijn hybrides met standaard automatische versnellingsbakken verkrijgbaar bij sommige luxemerken. Samen met hun gespecialiseerde transmissies en motoren zijn hybride auto’s ook uiterst efficiënt. Hoe komt dat?

Acceleratie is een van de beste kwaliteiten van elektromotoren. Hybride auto’s voelen snel aan omdat ze vanuit stilstand maximaal vermogen kunnen leveren.
Voor lange afstanden zijn benzinemotoren zeer efficiënt.

Welke hybrides zijn het zuinigst?

De brandstofefficiëntie van hybride auto’s trekt veel autobezitters aan, en als je daarom overweegt een hybride te kopen, moet je weten dat sommige veel zuiniger zijn dan andere. Deze omvatten:

ModelKilometer per liter
Hyundai Ioniq Hybrid23 kilometer per liter
Honda Insight21 kilometer per liter
Toyota Prius22 kilometer per liter
Toyota Corolla Hybrid21 kilometer per liter
Camry Hybrid21 kilometer per liter
Kia Niro20 kilometer per liter
Honda Accord Hybrid18,5 kilometer per liter

Een hybride sedan is een van de zuinigste voertuigen op de markt, maar als je meer een SUV-achtig persoon bent, heeft Ford de Escape, Toyota verkoopt de Highlander en RAV 4 en voor liefhebbers van luxe zijn Porsche, Tesla en Lexus de hybrides om naar te kijken.

Hoe staan hybride auto’s ervoor?

Zoals met de meeste dingen in het leven zijn er bij de aanschaf van een hybride gewichten aan beide kanten van de weegschaal. Laten we beginnen met te kijken naar wat je zal doen glimlachen:

 • Verbeterde brandstofefficiëntie – Als je een hybride voertuig bezit, geef je minder uit aan de pomp omdat je minder vaak hoeft te tanken. Een paar jaar besparing kan soms het prijsverschil tussen een hybride en een niet-hybride voertuig compenseren.
 • Ze zijn milieuvriendelijk in vergelijking met voertuigen met alleen benzine. Ze zijn geweldig voor steden omdat ze minder broeikasgassen uitstoten en meestal op schonere elektrische energie rijden.
 • Dankzij hun elektromotoren kunnen ze snel optrekken vanuit stilstand.
 • Ze zijn heel gemakkelijk te besturen en functioneren net als een gewone benzineauto.
 • In sommige staten kun je een deel van je belasting aftrekken als je een hybride auto bezit en rijdt.
 • Geen stress over stranden – In de regel hoef je bij hybrides (tenzij je een plug-in hybride bezit) de stekker niet in het stopcontact te steken om stroom te hebben om te rijden, in tegenstelling tot elektrische voertuigen. Je hoeft alleen de gastank vol te houden en je kunt overal naartoe.

Nadelen als je een hybride koopt

Er zijn nogal wat pluspunten voor hybrides, maar wat zijn de minpunten?

 • Voor het grootste deel zijn hybrides duurder in aanschaf of lease dan auto’s met alleen benzine. Je kunt verwachten dat je tot 15% meer betaalt voor een hybride.
 • Er zijn steeds minder belastingvoordelen voor hybride auto’s. Om te weten te komen wat voor belastingvoordelen er nog zijn, kun je bij je lokale en staatsbelastingambtenaren informeren.
 • Als je een gebruikte hybride auto koopt, moet je misschien het accupakket vervangen. In de meeste gevallen vallen hybride accu’s onder de garantie die bij de auto is geleverd en die garantie wordt vaak overgedragen van eigenaar op eigenaar. De kosten voor het vervangen van een accupakket bedragen ongeveer € 2.750 als je auto buiten de garantie valt.
 • Hybride auto’s kunnen duurder zijn in onderhoud dan benzineauto’s. Als je een hybride gaat kopen, doe dan je onderzoek.

Weeg de voor- en nadelen af en kijk dan hoe je je voelt. Komen de positieve punten overeen met wat je zoekt in een hybride, of welk nieuw voertuig dan ook.

Hoe kan je hybride auto’s met elektrische auto’s vergelijken?

Als je onderzoek doet naar hybrides, kun je ook informatie vinden over EV’s, oftewel elektrische voertuigen. Elektrische voertuigen zijn technisch gezien geen hybriden. Elektrische voertuigen worden niet aangedreven door een benzinemotor, maar door een elektromotor. Deze auto’s moeten worden aangesloten op het stopcontact om op te laden. Tesla en de Chevrolet Bolt zijn voorbeelden van elektrische voertuigen.

Hybriden en EV’s hebben verschillende voor- en nadelen. Vergeleken met hybride voertuigen zijn elektrische auto’s milieuvriendelijker omdat ze elektriciteit gebruiken in plaats van benzine, maar ze kunnen maar zo ver gaan als hun accu toelaat. Als de accu van het voertuig leeg is, moet hij worden aangesloten om weer op te laden. Eigenaren van elektrische auto’s sluiten hun auto’s ’s nachts vaak thuis aan op een laadstation, en om hun auto te kunnen blijven gebruiken als de accu op enig moment overdag leeg raakt, moeten ze een laadstation in de buurt vinden.

Omdat ze voortdurend moeten worden opgeladen, worden elektrische auto’s door veel mensen gezien als een gedoe, ook al zijn ze milieuvriendelijker. Dit is een van de redenen waarom hybride voertuigen populairder lijken te zijn dan elektrische auto’s. Hybrides bieden autobezitters het beste van twee werelden.

Hoe lang gaan hybride auto’s mee?

toyota-hybrid-sport-zwart

De levensduur van een hybride auto kan, net als die van een benzineauto, vele, vele jaren meegaan als hij goed wordt onderhouden. Voor veel hybrides gelden garanties voor zaken als de elektromotor en de accu’s.

Hoeveel onderhoud hebben hybride auto’s nodig?

Hybride auto’s hebben over het algemeen geen extra onderhoud of andere reparaties nodig dan gewone benzineauto’s. Af en toe kan het onderhoud echter iets duurder zijn omdat sommige technologie geavanceerder is. Overweeg de onderhoudskosten van een hybride auto voordat je er een koopt.

Kunnen hybride auto’s gebruikt worden voor lange afstanden?

Voordat je een hybride koopt, is het belangrijk om te bepalen of hij geschikt is voor jouw levensstijl. Als je regelmatig lange afstanden rijdt, is dit echt waardevolle info voor je.

Hybrides worden over het algemeen niet als ideaal gezien voor langeafstandsritten vanwege hun accuduur, en de veronderstelling is dat een hybride voertuig er plotseling mee ophoudt als de accu tijdens een lange rit leeg raakt… Maar laat me je geruststellen, dat is niet waar.

In een hybride voertuig worden zowel benzine als elektriciteit gebruikt voor de aandrijving. Als de batterij van een hybride tijdens een lange rit leeg raakt, wordt hij nog steeds aangedreven door zijn benzinemotor. Als er benzine in de tank zit, blijven hybride voertuigen rijden. Dus zelfs als je meestal lange afstanden rijdt, kan een hybride voertuig nog steeds de juiste keuze zijn voor jouw levensstijl.

Is het gemakkelijk om hybride auto’s op te laden?

Hybride auto’s zijn relatief gemakkelijk op te laden, afhankelijk van het type dat je hebt.

Om de accu van een ‘gewone’ hybride auto opgeladen te houden, hoef je alleen maar af en toe de gastank te vullen. Bij deze, en ook bij milde hybrides, laadt een generator (aangedreven door een gasmotor) de accu op.

Bij plug-in hybride voertuigen moet je de accu’s regelmatig opladen. Het is mogelijk dat de benzinemotor de accu enigszins oplaadt, maar het is waarschijnlijker dat je de stekker in het stopcontact moet steken om de accu’s bij te vullen.

Een plug-in hybride is meestal uitgerust met een oplaadkabel die in een stopcontact wordt gestoken en waarmee de accu ’s nachts kan worden opgeladen. Openbare oplaadstations zijn ook te vinden bij supermarkten en winkelcentra. Gewoon parkeren en aansluiten terwijl je winkelt. De hoeveelheid elektriciteit die gebruikt wordt om de auto op te laden wordt in rekening gebracht. Daarna kun je de stekker uit het stopcontact halen en wegrijden. De meeste openbare opladers accepteren creditcard betalingen.

Kunnen hybride auto’s energie besparen?

⁡toyota zvw30 30prius

Hybride auto’s verminderen niet alleen de uitstoot van broeikasgassen, maar maken in het algemeen gebruik van technologie zoals regeneratief remmen en andere technologische ontwikkelingen om het milieu minder te belasten. Ze zijn ook aerodynamischer, zodat ze minder energie verbruiken dan hun soortgenoten die uitsluitend op benzine rijden.

Benzinemotoren werken meestal efficiënter bij hoge snelheden, terwijl elektromotoren efficiënter zijn bij lage snelheden. Door de combinatie van twee soorten vermogen kunnen hybride auto’s langere afstanden afleggen en minder brandstof verbruiken.

Hybride auto’s kunnen ook energie besparen door gebruik te maken van regenererend remmen. Deze systemen zijn gebruikelijk in hybride voertuigen. Bij regeneratieve remsystemen wordt de wrijving van het remmen omgezet in energie.

Omdat bij hybride auto’s alles draait om efficiëntie, hebben ze ook een zeer aerodynamisch ontwerp. Daardoor wordt de vorm van het voertuig aan de boven- en onderkant veranderd om de lucht soepel te laten stromen. De luchtweerstand wordt verminderd, en de auto glijdt daardoor efficiënter door de lucht.

Het is waarschijnlijk geen geheim dat Toyota Prius en Honda Clarity PHEV’s een vreemde vorm hebben, toch? Eerder dan door het esthetische gevoel van een ontwerper, is de vorm aerodynamischer en dus energiezuiniger.

Kunnen hybride auto’s het milieu redden?

Door minder CO2 en broeikasgassen uit te stoten helpen hybride auto’s het milieu. Deze gassen veroorzaken alles van ademhalingsproblemen tot de opwarming van de aarde. Dus, is het een vogel? Is het een vliegtuig? Nee…Het is een Super Prius!

Er zijn tegenwoordig veel zuinige auto’s verkrijgbaar, en Nederland/België hebben hun milieunormen voor de uitstoot van auto’s aangescherpt. Dit helpt de hoeveelheid vervuiling te verminderen die in de lucht komt door auto’s die alleen benzine of diesel gebruiken. De elektromotoren in hybrides helpen hen minder emissies uit te stoten.

Hoewel hybrides en plug-in hybrides schoner zijn, hebben ze geen nul effect op het milieu. Zo bevatten hybride accu’s zware metalen en andere elementen die schadelijk zijn voor het milieu als ze worden gewonnen en afgevoerd. De elektriciteit die plug-in hybride auto’s gebruiken om op te laden, wordt vaak geproduceerd door vuile technologieën zoals steenkool.

Is het de moeite waard om een hybride auto te kopen?

LEXUS ES300h Luxury Plus

Als er één ding zeker is in deze absoluut onzekere tijden, dan is het dat benzine en andere fossiele brandstoffen opraken, en grote schade toebrengen aan onze planeet, terwijl we alles opbranden. Daarom kun je er zeker van zijn dat brandstof alleen maar duurder gaat worden, en dat belasting op fossiele brandstoffen een realiteit wordt. Hier zijn meer redenen om te overwegen een hybride auto te kopen:

 • Door hun hoge prijskaartje hebben ze vaak mooiere interieurs dan gewone auto’s en zijn ze net zo comfortabel om in te rijden.
 • Hun kooldioxide-uitstoot is laag en ze zijn milieuvriendelijk. Door de opwarming van de aarde en de uitstoot wordt onze planeet warmer, wat verklaart waarom we rekening moeten houden met de gevolgen van onze rijgewoonten. Bovendien, als je kinderen allergieën of astma hebben, vermindert het rijden in een groenere auto de hoeveelheid verontreinigende stoffen die ze inademen en die hun symptomen kunnen verergeren.
 • Er zijn veel soorten hybrides beschikbaar in alle prijsklassen. Ongeacht je levensstijl, kun je een stoel vinden die aan je behoeften voldoet zonder in te boeten op uiterlijk, prestaties of ruimte.
 • Geld besparen op gas is een zekerheid. Als de gasprijzen schommelen, heeft dat minder gevolgen voor je portemonnee, omdat je minder vaak hoeft te tanken.

Zijn hybride auto’s de moeite waard?

Doe je onderzoek voordat je een hybride auto koopt en zorg ervoor dat de auto die je overweegt aan je behoeften voldoet. Houd rekening met:

 • Hoeveel ruimte heb je nodig in je auto en wat is je typische passagiersaantal?
 • Hybrides zijn over het algemeen duurder dan gewone auto’s, en het duurt lang voordat je de kosten hebt terugverdiend in gasbesparing.
 • Logistieke overwegingen: Voordat je een plug-in hybride koopt, moet je ervoor zorgen dat je toegang hebt tot een stopcontact buiten je huis of in je flatgebouw, anders kun je niet profiteren van alle geboden voordelen.

Een hybride kan een goed idee zijn als je lange afstanden met snelweg snelheid aflegt. Het is het misschien niet waard om de extra kosten voor een hybride te betalen als je een kilometer naar je werk moet rijden.

Wat is de prijs om een hybride auto te kopen?

De kosten van hybride auto’s zijn over het algemeen hoger dan die van auto’s met alleen benzine, hoewel de prijzen sterk kunnen variëren. Veel staten en de federale overheid bieden belastingvoordelen om de kosten te compenseren. Er is een groot prijsverschil tussen hybrides en benzineauto’s, en het hangt echt af van het type hybride en het merk.

Om meer te weten te komen over de vraag of je al dan niet belastingaftrek kunt krijgen voor het bezitten van een hybride, kan het verstandig zijn om met een accountant of fiscalist te praten.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *