Voelt je huis onbehaaglijk en koud aan? Dan is je huis isoleren waarschijnlijk een goed idee. Bescherm je huis, vernieuw de structuren, zorg voor een betere match met de oriëntatie, weet welke materialen betere prestaties kunnen bieden, versterk de isolatie en maak de meest blootgestelde delen waterdicht. Wij geven je alle belangrijke informatie om het huis tegen de kou te isoleren. Een huis moet comfortabel aanvoelen en met sommige aanpassingen die niet buitensporig duur zijn en wat eenvoudig advies, kan het verschil echt merkbaar zijn. Lees verder om meer hierover te weten te komen!

Voordelen van een goede isolatie

woonkamer-modern-wit-grijs

Een goede isolatie vermindert het warmteverlies. En daarom vermindert het ook het verbruik van gas of elektriciteit (afhankelijk van het verwarmingssysteem dat een huis heeft) en de daaruit voortvloeiende kosten.

Het vermijdt in de zomer de aanvoer van warme lucht van buitenaf. Door koude muren te isoleren, krijg je ook in de zomer een voordeel. Een goede isolatie zal niet alleen de ontsnapping van warme lucht in de winter weten te voorkomen, maar ook in de zomer een koele temperatuur in het interieur van het huis handhaven (waardoor de noodzaak voor het gebruik van airconditioning wordt verminderd). Hoe krijg je beide voordelen? Kies voor versterkt thermisch isolatieglas voor de ramen. Hiermee kun je in de winter de kou buiten laten en in de zomer de temperatuur binnenshuis koel houden.

Een betere akoestische isolatie. Door muren te isoleren tegen de kou, kun je ook materialen gebruiken die het huis geluiddicht maken. Op deze manier zullen we een rustiger, vrediger en prettiger huis ervaren om uit te kunnen rusten.

Overweeg spouwmuurisolatie 

bruine-leren-bank-woonkamer

Veel mensen kiezen tegenwoordig voor spouwmuurisolatie. Dit biedt namelijk veel voordelen. Zeker als jouw woning gebouwd is vóór 1980. Dan kunt je zelfs veel geld besparen. De relatief lage investering van spouwmuurisolatie heb je snel terugverdiend. Het rendement van spouwmuurisolatie is namelijk vergelijkbaar met een rente van 10% op een spaarrekening (volgens berekeningen van MilieuCentraal). Naast besparing verhoogt spouwmuurisolatie de waarde van je woning en vermindert je stookkosten. Goed voor het milieu dus! Vocht en tocht behoren bovendien tot het verleden.

Kieren en gaten

Binnenisolatie is een cruciaal onderdeel van de energie-efficiëntie van woningen. Investeren in de privacy van jouw huis is vaak de meest winstgevende verbetering, die je kunt maken.

De scheuren en kieren in de muren komen overeen met een constant open raam van 1,5 x 1 meter. Dit soort schade is verantwoordelijk voor het verlies van 15% tot 25% van de warmte. Daarom bespaar je veel geld door de kieren en gaten in het huis, waardoor de koude lucht kan binnendringen, af te dichten. En het mooiste van alles is dat de materialen, die je hiervoor nodig hebt, erg goedkoop zijn.

Goede isolatoren

badkamer-witte-tegels

De thermische traagheid is de eigenschap dat materialen met massa, dat wil zeggen met dikte en dichtheid, warmte accumuleren om deze binnen een paar uur aan de omgeving af te geven. Op deze manier wordt het huis zelfregulerend, waardoor het hele jaar door een stabiele temperatuur wordt bereikt en dus een lager verwarmingsverbruik.

Het isoleren van de wanden van een huis kan een besparing van wel 45% op verwarming en airconditioning opleveren en daarom is het uitvoeren van dit soort aanpassingen thuis een investering, die op korte termijn kan worden terugverdiend.

Besteed aandacht aan de behuizingen

Het condensatie-effect aan de binnenkant van de ramen is te wijten aan het temperatuurverschil tussen de buiten- en de binnenkant. Het is een ander fundamenteel punt waardoor energie verloren gaat. Het best isolerende timmerwerk is PVC en hout, gevolgd door het hoogwaardige aluminium met thermische onderbreking (RPT).

Het is ook aan te raden om een kozijn te gebruiken zodat het raam perfect past. Maar het heeft ook invloed op de dikte van de profielen en de mate van waterdichtheid, die wordt verkregen met het ontwerp ervan. Ten slotte is het raadzaam om de grootte van de openingen aan het weer, de belichting van het huis en de oriëntatie aan te passen. Aan de andere kant heeft een zeer verdeeld blad meer te verliezen dan een heel blad.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *