Is goud een goede investering? Waarom zou ik onbewerkt goud moeten kopen? Het is natuurlijk en zelfs verstandig voor een investeerder om te bekijken of een specifiek aandeel een goede investering zou zijn of niet. Dat is al helemaal waar voor goud, aangezien het een inert metaal is en geen wisselende interest heeft.

Maar de redenen om fysiek goud te bezitten gaan veel verder dan de mogelijkheid van zijn prijsstijging. Onbewerkt goud biedt verschillende unieke voordelen die simpelweg niet kunnen worden gevonden in een ander soort investering. Deze voordelen geven een investeerder kracht. En ja, een van deze redenen is omdat de prijs naar verwachting flink zal stijgen (zie reden #10).

Om eerlijk te zijn, zijn er enkele risico’s verbonden aan een zware investering in goud. Dealers rekenen vaak premium fees, het authenticeren van oudere munten en baren kan een uitdaging zijn en de liquidatiespreiding is groot. Maar over het algemeen wegen de voordelen van het kopen van edelmetaal ruimschoots op tegen de risico’s, en het is een essentieel onderdeel van elke sterke portefeuille.

Om van deze voordelen te kunnen genieten, moet je fysiek goud kopen. Geen papieren formulieren zoals ETF’s of futures-contracten. Deze aandelen zijn niets meer dan enen en nullen op een computerscherm, waardoor ze niet veel verschillen van de fiatvaluta waartegen je je indekt. Je moet onbewerkt goud kopen, zoals munten, baren en zelfs puur gouden sieraden. Doe dit en de echte voordelen van beleggen in goud zijn van jou. Hier de top 10 redenen waarom elke belegger onbewerkt goud zou moeten kopen, met de nadruk op investeringsimplicaties.

1. Goud is geld

goud-24-karaat

Goud wordt tegenwoordig niet als valuta gebruikt, maar zijn rol als geld maakt het superieur aan welke valuta dan ook. In feite is goud langer geld geweest dan welke valuta in de geschiedenis dan ook. Goud is al minstens 3.000 jaar een opslagplaats van waarde, terwijl een van de langste valuta in de geschiedenis, de Britse pond sterling, ongeveer 1.200 jaar oud is. Zelfs Nederland heeft in zijn geschiedenis vaker wel dan niet goud als geld gebruikt. Een van de cruciale beloftes van geld is dat het dient als waardeopslag op de lange termijn. Goud vervult deze belofte beter dan welke fiatvaluta dan ook. Kijk hoeveel koopkracht alle grote overheidsvaluta’s hebben verloren in vergelijking met goud.

Sinds 1900 is fysiek goud de beste waardeopslag op de lange termijn. Er waren periodes waarin de kortetermijnvaluta’s meer in waarde groeiden dan goud, maar op de lange termijn laat deze grafiek precies zien waarom de rijken het altijd hebben vastgehouden. Zoals Peter A. Burshre ooit zei:

Ongeacht de betrokken dollarprijs, zou een ons goud een mannenpak van goede kwaliteit bekostigen aan het einde van de Revolutionaire Oorlog, de Burgeroorlog, het presidentschap van Franklin Roosevelt en vandaag.” De prijs van goud fluctueert, maar de waarde is tijdloos. Bedenk hoe goud de koopkracht de komende, bijvoorbeeld, vijf jaar zal behouden in vergelijking met de valuta. Alle papieren valuta’s verliezen door hun aard in de loop van de tijd hun waarde. De dollars die je op jouw bank- of effectenrekening spaart, blijven koopkrachtig.

2. Goud is een vaste activa

Als je fysiek goud koopt, kan je het in je hand houden, iets wat je met de meeste andere investeringen niet kunt doen. Echt goud kan niet worden vernietigd door vuur, water of zelfs tijd. In tegenstelling tot andere grondstoffen heeft goud geen voeding, kunstmest of onderhoud nodig. En aangezien er maar zo veel goud beschikbaar is, heeft het een inherente waarde die deze andere grondstoffen niet hebben.

Er is nog een voordeel aan het feit dat goud een tastbaar bezit is: het kan niet worden gehackt of gewist. In tegenstelling tot makelaarsrekeningen, bankrekeningen en betalingsdiensten zoals creditcards, blijft onbewerkt goud buiten bereik van hackers en identiteitsdieven. Zelfs als de 1’en en 0’en die zijn gebruikt om je account aan te maken, worden verwijderd, blijft je goud veilig. In de wereld van tegenwoordig is het waarschijnlijk een goed idee om een ​​deel van je vermogen buiten de digitale vorm te houden. Als er geen internet beschikbaar is of als de online wereld instort, heeft dat geen invloed op die gouden adelaars die je bezit. In dat scenario zouden ze zelfs een redder in nood kunnen zijn.

Investeringsimplicatie: fysiek goud is niet onderhevig aan de risico’s die gepaard gaan met papieren activa. Het kan niet worden gehackt of gewist.

3. Goud loopt geen tegenpartijrisico

Als u in het bezit bent van onbewerkt goud, is er geen papieren contract nodig om het compleet te maken. Er is geen tussenpersoon of andere partij nodig om aan een contractuele verplichting te voldoen. Dat komt omdat goud het enige financiële actief is dat niet tegelijkertijd de verplichting van een andere entiteit is.

Dit is belangrijk omdat goud de laatste man is die overeind blijft als er bellen knappen of een crisis toeslaat. Dat is een krachtig hulpmiddel om in je portefeuille te hebben als het mis gaat in je land of economie.

Het betekent ook dat goud niet naar nul gaat. Het is nog nooit gebeurd in zijn meer dan 3.000 jaar geschiedenis. Dat is een krachtige functie, vooral als je het vraagt aan voormalige aandeelhouders van bedrijven als Bear Stearns, Enron of Lehman Brothers.

Goud zal altijd waarde hebben. Je kunt het altijd verkopen als je valuta nodig heeft.

Investeringsimplicatie: fysiek goud kan niet failliet gaan of kapot gaan. Goud zal nooit in gebreke blijven bij het nakomen van beloften of verplichtingen.

4. Goud kan privé en vertrouwelijk zijn

goud-blokken

Over hoeveel soorten aandelen kan je dat zeggen in de wereld van vandaag? Als je wat privacy wilt, is fysiek goud een van de weinige troeven die dit kunnen bieden.

Goud is een van de weinige investeringen die anoniem kunnen zijn. Als je daarvoor kiest, hoeft niemand te weten dat je het bezit. Vrijwel elke andere investering die je doet, heeft dit voordeel niet.

5. Goud is liquide en draagbaar

Goud is ook ideaal omdat het gemakkelijk te verkopen is en overal naartoe in je zak kan worden meegenomen.

Goud is zeer liquide. Vrijwel elke edelmetaalhandelaar ter wereld zal een gouden adelaar herkennen en bij je kopen. Je kunt het verkopen aan je plaatselijke muntenwinkel, een pandjeshuis, bij een privéfeestje of een online dealer. Het kan altijd worden verkocht voor contant geld of worden geruild voor goederen. Het proces is vaak sneller dan het verkopen van een aandeel op je effectenrekening. Het duurt meestal 3 werkdagen voordat het geld op je bankrekening kan worden gestort of een cheque kan worden verzonden. En andere verzamelobjecten, zoals kunstwerken, kunnen nog langer de tijd nodig hebben om te verkopen, hebben een kleiner klantenbestand en zouden waarschijnlijk een hoge commissie met zich meebrengen. Maar met goud kun je ter plaatse contant geld of goederen in handen krijgen zonder hoepels om doorheen te springen.

Door deze liquiditeit kan je letterlijk overal ter wereld goud meenemen. En als je je niet op je gemak voelt om er een grens mee over te steken, kan je goud kopen dat je kunt vervoeren.

5. Goud is makkelijk op te bergen en vereist weinig onderhoud en kost weinig

Een vraag die bij fysiek goud aan de orde komt, zijn de kosten van opslag. Maar hoewel professionele opslag kosten met zich meebrengt, zijn de springkosten doorgaans laag. En vergelijk een kleine opslagfactuur met de kosten en kopzorgen van bijvoorbeeld onroerend goed. Sla gewoon je goud op totdat je het nodig hebt – geen late betalingen van huurders, telefoontjes om een kapot toilet te repareren of ingewikkelde belastingkwesties.

Natuurlijk kan je ook altijd goud in huis verbergen of veiligstellen.

Houd in gedachten dat goud een hoge waarde heeft. Dat betekent dat het veel waarde in een kleine ruimte verpakt. Je kunt € 50.000 aan goud in de palm van je hand houden of het in een kleine ruimte in je huis bewaren. En voor elke prijs boven de € 1.200 / ons kan je met goud meer waarde opslaan in een kluis dan met stapels biljetten.

7. Goud vereist geen speciale kennis

gouden-muur

Kan je een echte diamant spotten? Kan je naar twee schilderijen kijken en zien welke de nep-Van Gogh is? Welke postzegels, honkbalkaarten en antieke meubelstukken zijn waardevoller dan andere?

Bij goud is die kennis niet nodig. Er zijn geen speciale vaardigheden, training of uitrusting nodig om onbewerkt goud te kopen of te herkennen.

Je kunt zeldzame gouden munten kopen, maar dit is de wereld van de verzamelaar, die de meeste beleggers moeten vermijden. Je speculeert niet op een numismatische munt die op een dag een hogere premie ophaalt dan wat je ervoor hebt betaald; je investeert in onbewerkt goud om je te beschermen tegen crises en om je te beschermen tegen koopkrachtverlies. Er zijn geen zeldzame munten nodig.

8. Goud kan je beschermen tegen misdadige politici

Je hoeft geen complotdenker te zijn om te begrijpen dat regeringen soms te ver gaan. Ze kunnen bankrekeningen bevriezen, lonen in beslag nemen en zelfs geld in beslag nemen. Praat met mensen die het slachtoffer zijn geworden van deze acties en ze zullen je vertellen dat ze niet waren gewaarschuwd.

In een economische of financiële crisis nemen deze acties toe. De overheid heeft dringend inkomsten nodig en ze zijn over het algemeen agressiever in de handhaving ervan. Of ze nemen gewoon nieuwe wet- en regelgeving aan om op dat moment aan hun behoeften te voldoen. Het is met vrijwel elke regering in de geschiedenis gebeurd, en het zal opnieuw gebeuren, vooral in een crisissituatie. Er zijn maar weinig manieren om je tegen dergelijke acties te beschermen. Maar een van die manieren is door fysiek goud offshore te houden.

Internationaal diversifiëren klinkt ingewikkeld, maar het is tegenwoordig niet moeilijk om wat fysiek goud buiten je eigen rechtsgebied op te slaan. Het is net zo eenvoudig als het openen van een bank- of effectenrekening. En daarmee win je jezelf wat tijd in het ergste geval. Zelfs als je dit “Plan B” geld nooit hoeft te gebruiken, is het als een verzekeringspolis tegen agressieve of oneerlijke politieke acties. Je kunt de opbrengst van uw verkopen zelfs ooit gebruiken om te investeren in andere opties die mogelijk niet beschikbaar zijn in uw thuisland. Het is een goed idee om een ​​deel van je vermogen buiten het banksysteem en ook buiten je politieke jurisdictie te houden. Professionele kluisopslag biedt je een haalbare en eenvoudige manier om precies dat te doen. Het is geen wondermiddel, maar het kan een laag zijn tussen jou en hardhandige bureaucratische handelingen. Maar het lastige is, is dat deze voorbereidingen moeten worden getroffen voordat er iets gebeurt.

Investeringsimplicatie: internationale goudopslag is eenvoudig te implementeren en kan financiële flexibiliteit en investeringsopties bieden buiten je eigen land.

9. Goud omvat je aandelenmarktinvesteringen

Wil je de aandelen die je bezit afdekken? Maak je je soms zorgen dat de aandelenmarkt kan crashen?

Goud is misschien wel de oplossing voor jou. Deze grafiek toont de correlatie van goud met andere gangbare activaklassen sinds 1975. De nullijn betekent dat goud de helft van de tijd het tegenovergestelde doet van die investering. Als het onder nul is, beweegt goud vaker in de tegenovergestelde richting van die investering dan ermee (en vice versa als het boven nul is).

Het is waar dat de goudprijs aanvankelijk daalde tijdens de schok van de financiële crisis van 2008. Maar terwijl de S&P bleef dalen, herstelde goud scherp en eindigde het jaar met 5,5 procent. Over de totale uitverkoop van 18 maanden op de aandelenmarkt steeg goud met meer dan 25 procent. Goud stijgt niet automatisch bij elke neergang op de aandelenmarkt, maar de geschiedenis leert dat het wordt gezocht als een veilige haven bij grote dalingen op de aandelenmarkt.

10. Goud zal je portfolio beschermen tijdens crises

gouden-platen-munten

Een van de grootste voordelen van goud is dat het je investeringen – en zelfs je levensstandaard – kan beschermen tijdens periodes van economische, monetaire of geopolitieke crisis. En afhankelijk van de aard van de crisis kan goud evolueren van een defensief instrument naar een offensieve winstmachine.

Wanneer een crisis toeslaat en de angst toeneemt – of het nu gaat om beleggers die zich zorgen maken over de aandelenmarkt of een regelrechte gebeurtenis die het levensonderhoud van alle burgers beïnvloedt – is goud een natuurlijke, veilige optie. Angst is wat mensen in een crisis drijft, dus hoe groter de zorgen, hoe meer goud wordt gezocht en hoe hoger de prijs wordt.

Er zou veel kunnen worden geschreven over de verschillende crises die tegenwoordig mogelijk zijn, maar het punt is dat het risiconiveau in onze economische, fiscale en monetaire systemen verhoogd is. Er zijn zelfs zo veel risico’s dat de goudprijs waarschijnlijk nieuwe recordhoogtes zal bereiken als reactie op een aantal van deze crises.

Dit is het soort potentieel dat goud heeft: de tweede helft van de jaren zeventig was een moeilijke periode. Het betreft hier rentetarieven van meer dan 15 procent, hoge werkloosheidgraad, een inflatie van 14 procent, een energiecrisis met een olie-embargo, de Sovjetinvasie in Afghanistan, spanningen in de Koude Oorlog en recessies aan het begin en einde van die periode. Hoe reageerde goud hierop?

Van het dieptepunt in augustus 1976 tot het hoogste punt in januari 1980 steeg de waarde van goud met maar liefst 721 procent!

Goud gaat meestal over defensie, maar naast zijn uithoudingsvermogen biedt goud een enorm winstpotentieel gezien de precaire aard van onze huidige economische, financiële en monetaire systemen. De belangrijkste reden hiervoor is te wijten aan het groeiende aanbod van fiat-valuta’s en oplopende schulden over de hele wereld. Dit vertelt ons dat de gevolgen veel erger kunnen zijn dan normaal – en hoe groter de gevolgen, hoe hoger de waarde van het goud.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *