Jaloezieën zijn een stijlvolle manier om iets meer privacy in je huis te hebben. Daarnaast kun je gemakkelijk de hoeveelheid zonlicht in je kamer aanpassen. Toch zie je jaloezieën al snel over het hoofd bij het schoonmaken.

Er kan zich flink wat stof gaan verzamelen op je jaloezieën. Gelukkig is het niet al te lastig om deze goed schoon te houden. Hier geven we je de beste tips voor het regelmatig en snel schoonmaken van je jaloezieën. Zo gaan ze ook nog eens een stuk langer mee!

Regelmatig afstoffen

jaloezieen

Zoals we al zeiden, kan zich flink wat stof verzamelen op de latten van je jaloezieën. Daarom is het verstandig om deze elke week af te stoffen. Hoe vaker je dit doet, hoe sneller het taakje is gedaan.

Maak gebruik van een stoffer of een doekje. Begin bovenaan, en ga langs elke lat. Vergeet de onderkant van de latten niet. Door de doek te vouwen in je hand, kun je zowel de boven- als onderkant in één keer afstoffen. Een andere manier is om de jaloezieën helemaal te sluiten, en er met een doekje langs te gaan. Vervolgens draai je de latten 180 graden, zodat de andere kant zichtbaar wordt.

Gebruik tenslotte je stofzuiger om het stof rondom de kozijnen te verzamelen. Zo voorkom je dat de viezigheid van de latten zich door je huis verspreidt.

Vlekken verwijderen

Het is niet ongebruikelijk dat er vlekken op je jaloezieën ontstaan. Vooral in de keuken en badkamer kan er wel eens iets door de lucht vliegen. Staat je raam vaak open? Dan kan er ook viezigheid van buiten op de latten terecht komen.

Voor aluminium of PVC jaloezieën kun je een beetje azijn in wat warm water oplossen. Dip hier een microvezel doekje in, en knijp deze uit. Wrijf vervolgens de doek rustig heen en weer langs de vlek. Vergeet de lat achteraf niet droog te deppen. Zo voorkom je watervlekken.

Is de vlek koppiger dan je dacht? Probeer dan eens een tandenborstel of spons te gebruiken. Zet niet teveel druk. Dit kan tot deuken of scheuren in je jaloezie leiden.

Materiaal

Jaloezieën-wit

Hoe je je jaloezieën schoon maakt, hangt af van het materiaal. PVC jaloezieën zijn bijvoorbeeld waterdicht. Hierdoor kun je warm water en een doekje gebruiken om stof te verwijderen.

Bij houten jaloezieën kan water echter voor schade zorgen. De latten kunnen bijvoorbeeld kromtrekken of buigen. Gebruik daarom een schoonmaakmiddel dat geschikt is voor hout.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *