De meeste mensen die in Europa reizen hebben vaak de neiging om alleen de landen in de westelijke en de centrale regio’s van het continent te bezoeken. Engeland, Spanje, Frankrijk, Duitsland en Italië zijn de populairste vakantiebestemmingen! Reizigers, die een langere reis in gedachten hebben, zullen wat verder uitwijken met misschien een bezoek aan de Tsjechische Republiek, Oostenrijk of voor wat plezier in de zon de prachtige kustlijn van Kroatië.

Maar weinig toeristen trekken naar het oosten van Europa. We hebben het dan over Bulgarije, Roemenië en Oekraïne. Bulgarije ziet vanwege de nabijheid van de Balkan wel wat meer toeristen en het fungeert als een tussenstop op de Balkanroute van Turkije naar Boedapest, maar hoe noordelijker je gaat, hoe minder reizigers je tegen zal komen.

Wij begrijpen eigenlijk niet waarom. Deze landen zijn goedkoop, veilig en ze missen de overweldigende drukte, die je elders in Europa aantreft. Deze landen kosten de helft van de prijs van hun westerse tegenhangers. In feite zou je met een roadtrip door Oost Europa slechts € 1.586 hoeven uit te geven. Dat is een geweldige prijs voor 46 dagen in Europa.


De prijzen in Bulgarije

sofia-bulgarije

Voor ongeveer 3 weken Bulgarije zou je het makkelijk kunnen doen met ongeveer 1400 BGL. Dat kwam tegen de huidige wisselkoers neer op ongeveer € 845 of € 37 per dag. Hiermee kan je alle belangrijke bezienswaardigheden bezoeken, inclusief het dure en erg overschatte Sunny Beach.

Verschillende kosten voor 3 weken reizen in Bulgarije

 • Eten: 475,90 BGL (goedkope lokale maaltijden, een paar restaurants en veel sushi)
 • Water: 8,90 BGL
 • Accommodatie: 445,70 BGL (hostels)
 • Alcohol: 259,40 BGL
 • Bussen: 100 BGL
 • Taxi’s: 19 BGL (enkele taxi’s binnen de stad en op de luchthaven.)
 • Rondleidingen/bezienswaardigheden: 53 BGL
 • Films: 42,05 BGL
 • Schaken in het park: 1 BGL

Hoeveel geld heb je echt nodig voor het reizen in Bulgarije?

Je zou met gemiddeld € 32 per dag goed rond moeten komen. Dat is natuurlijk als je niet rijkelijk uitgeeft of echt iets anders doet dan de normale budgetreiziger zou doen. Dan maak je gebruik van lokaal vervoer, eet je lokale maaltijden en verblijf je in goedkope hostels.

Als je op zoek bent naar mooiere accommodaties en meer restaurantmaaltijden, kun je overwegen om € 42 – € 45 per dag te budgetteren voor Bulgarije. En hoewel dit niet de laagste prijzen zijn, die je in andere delen van de wereld kunt vinden, zijn dingen aanzienlijk goedkoper als je ze vergelijkt met de prijzen in West-Europa of Scandinavië.

Hoe kun je in Bulgarije geld besparen?

Als je in Bulgarije nog meer geld wilt besparen, zijn hier een paar manieren om je uitgaven te verlagen:

 1. Couchsurfen– hostels zijn goedkoop, maar als je nog meer geld wilt besparen op de accommodatie, kun je gratis couchsurfen en logeren bij de lokale bevolking. Er zijn veel beschikbare hosts in dit land. Gebruik de app ook om met de lokale bevolking af te spreken, want het is een geweldige manier om, zelfs als je niet bij iemand wilt blijven, insidertips te krijgen.
 2. Koken – er is veel goedkoop eten in Bulgarije en dan met name de pizza’s, hotdogs en sandwiches op straat. Door je eigen eten te koken, wordt het natuurlijk nog goedkoper, vooral omdat de markten een grote verscheidenheid aan goedkope groenten en fruit hebben. Als je van plan bent om je eigen eten te koken, kosten de boodschappen ongeveer 70 BGN per week voor basisbehoeften zoals pasta, groenten, kip en andere basisvoedingsmiddelen.
 3. Hostel Mostel – een verblijf in Hostel Mostel kan je kosten verlagen omdat ze niet alleen een gratis ontbijt bieden, maar ook een gratis diner (dat met een gratis biertje wordt geserveerd). Als je hier verblijft, krijg je twee maaltijden per dag. Ze hebben locaties in Sofia, Plovdiv en Velinko Tarnovo.
 4. Reizen met de bus – de treinen in Bulgarije zijn duurder dan de bussen. Gebruik Sofia als je belangrijkste knooppunt om met de bus te reizen en je zult veel geweldige opties hebben, met bussen die elk uur vertrekken naar de grote steden in Bulgarije. Een busrit van Sofia naar Varna kost 32 BGN, naar Plovdiv is 14 BGN en Veliko Tarnovo kost 22 BGN. Reis met bussen als je een beperkt budget hebt!
 5. Vermijd Sunny Beach – er zijn hier meer strandstoelen dan korrels zand en het is er veel te duur. Tenzij je op zoek bent naar binge-drinken en feesten, sla Sunny Beach dan over.
 6. Reizen in het laagseizoen – juni-september is het hoogseizoen in Bulgarije, dus je zult dan een grotere toestroom van toeristen zien en de prijzen zullen ook hoger zijn. De winters zijn een ideale tijd voor budgetreizen in Bulgarije wanneer je kunt genieten van minder drukke bestemmingen, veel natuurschoon en goede mogelijkheden om in de sneeuw te skiën (vermijd gewoon Kerstmis, want dan zullen de prijzen ook stijgen).
 7. Haal wat lekkers bij een bakker – de bakkerijen in Bulgarije hebben een heerlijk en betaalbaar assortiment gebak en etenswaren waar je ’s ochtends heerlijk kunt ontbijten. Twee van mijn favoriete snacks waren banica en krenvirshka.

De prijzen in Roemenië

Roemenië-kasteel

Roemenië is in de loop der jaren steeds populairder geworden, maar is nog relatief ongerept. Als je hier ongeveer 2 weken verblijft, dan moet je rekenen op 1878,30 RON. Dat komt neer op € 30 per dag. Dit dekte ook de reiskosten van Boekarest via Brasov en Transsylvanië naar Cluj-Napoca.

Verschillende kosten voor 2 weken reizen in Roemenië

 • Eten: 724,4 RON (koken en restaurant bezoekjes)
 • Accommodatie: 881 RON (hostels en twee nachten in een privékamer)
 • Alcohol: 9 RON
 • Vervoer: 113,9 RON (bussen en luchthaventaxi’s)
 • Tours/bezienswaardigheden: 80 RON (musea en wandeltochten)
 • Medicijnen tegen verkoudheid: 57 RON
 • Water: 13 RON

Hoeveel geld heb je echt nodig voor het reizen in Roemenië?

€ 25 per dag is voor backpackers een redelijk budget voor Roemenië, hoewel je waarschijnlijk meer uitgeeft als je ook drinkt. Je kunt het waarschijnlijk nog goedkoper doen als je onderstaande tips gebruikt en echt voor een klein bedrag wilt reizen.

Als je een paar nachten in een privékamer, lekkere maaltijden en meer bezienswaardigheden wilt, zal je budget waarschijnlijk in de buurt van € 38 – € 42 per dag komen. Als je alleen in privékamers verblijft, verdrievoudig dan gewoon het bedrag.

Hoe kun je in Roemenië geld besparen

Buiten de normale tips voor couchsurfen/koken/lokaal eten, die hierboven zijn genoemd. Er zijn echter een paar dingen, die je kunt doen om een paar euro te besparen:

 1. Delen van taxiritten – een handige app die je moet bekijken, is BlaBlaCar. Het is een app voor het delen van taxiritten, wat in Roemenië behoorlijk populair is en een geweldige manier is om door het land te reizen. Het is niet per se goedkoper dan bussen of treinen, maar het is meestal wel sneller. Bovendien is het een unieke ervaring, dus we raden je aan het te proberen als je door het land reist. Je kunt het ook gebruiken om buurlanden te bezoeken.
 2. Liften – liften is heel gewoon (en relatief veilig) in Roemenië. Als je een onverschrokken backpacker bent en het niet erg vindt om het te proberen, probeer het dan zeker eens! (Zorg er wel voor dat je je gezond verstand gebruikt, voorzorgsmaatregelen neemt en op je gevoel vertrouwt!)
 3. Winkelen bij discountsupermarkten – als je gaat koken (of gewoon een snack haalt), kun je geld besparen door te winkelen bij discountsupermarkten. Dit zijn o.a. Profi, Lidl en Penny Market.
 4. Verblijf in Balkan Backpacker Hostels – Balkan Backpackers hebben in heel Roemenië en de Balkan hostels, die deel uitmaken van hetzelfde hostelnetwerk. Als je rechtstreeks bij deze boekt en hen vertelt dat je op de hoogte bent van het netwerk, krijg je 10% korting op je verblijf.

De prijzen in Oekraïne

Oekraïne-kyiv

Voor een weekje Oekraïne heb moet je rekening houden met een bedrag van ongeveer 2400 UAH (€ 251). Dat komt neer op 339 UAH per dag (€ 36).

Verschillende kosten voor 1 week reizen in Oekraïne

 • Accommodatie: 740 UAH (verblijf in hostels)
 • Eten: 1122,50 UAH (lokale Oekraïense restaurants)
 • Alcohol: 261 UAH
 • Vervoer: 219,20 UAH
 • Rondleidingen/bezienswaardigheden: 10 UAH
 • Water: 15,25 UAH

Hoeveel geld heb je echt nodig voor het reizen in Oekraïne?

We raden je aan om wat meer uit te geven en niet zo zuinig te zijn. Haal af en toe wat sushi of drankjes of zoek een mooie kamer uit. Dit land is namelijk heel goedkoop. Pluk de dag. Geniet ervan, want als er meer toeristen hier komen, zullen de prijzen beginnen te stijgen. Oekraïne is momenteel één van de voordeligste landen in Europa. Maak er het beste van nu het nog kan.

Hoe kun je in Oekraïne geld besparen

Als je echt de behoefte voelt om in Oekraïne nog minder geld uit te geven, kun je drie dingen doen:

 1. Couchsurfen – als 140-280 UAH per nacht te veel voor je is, couchsurf dan en bespaar jezelf wat geld.
 2. Blijf niet in Kiev hangen – het land is buiten Kiev en hoe dichter je bij Rusland komt aanzienlijk goedkoper.
 3. Eet lokaal – door alleen te eten bij lokale restaurants zoals Puzata Khata, houd je de kosten voor eten zo laag mogelijk. Een typische maaltijd hier kostte me ongeveer 30 UAH (€ 3,30).

Tot slot

Alcohol. Er wordt in Oost-Europa nogal wat alcohol genuttigd, want het is goedkoop. In al deze landen kun je voor € 0,80 – € 1,50 2,5 liter flessen bier in supermarkten en buurtwinkels kopen. Het is een ongelooflijk goede prijs en is de manier om goedkoop te feesten. Blijf bij het kopen van je eigen alcohol in plaats van alcohol in restaurants en bars te drinken. Hoewel het verschil misschien niet groot lijkt, zal dat geld in de loop van een paar weken flink oplopen. Als je een klein budget hebt, koop je alcohol dan in winkels in plaats van restaurants en bars. Mocht je net even wat meer budget willen en wil je een lening aanvragen? Check dan even Rente.nl om de beste leningen voor jou te vergelijken. Ook kan je daar rentetarieven vergelijken.

Oost-Europa is de goedkoopste regio, die je op het continent kunt vinden.

Maar afgezien van de geldelijke besparingen, hebben deze landen een rijke geschiedenis, heerlijk eten en bieden ze reizigers een uitdaging, die je in andere delen van Europa op het uitgesleten parcours niet aantreft.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *