Er is een enorm tekort aan goed opgeleid technisch personeel. Elektriciens, metselaars, pijpfitters, lassers. Iedereen vist in dezelfde vijver, maar er zwemmen gewoon te weinig vissen in. Vooral lassers die verschillende lascertificaten bezitten en enige ervaring hebben zijn zeer gewild. Kijk maar eens op Werkzoeken.nl welke vacatures voor lassers openstaan. Maar wat doet een lasser eigenlijk? Heel simpel gezegd last hij of zij een verbinding tussen stukken metaal. Om te beginnen kijkt de lasser naar het materiaal dat gelast moet worden. Hij beoordeelt of het mogelijk is om deze te verbinden en maakt het materiaal schoon zodat de las goed hecht. Met een lasapparaat brengt hij of zij het metaal of verbindingsmateriaal op de juiste temperatuur om een verbinding te maken. Lassen is een secuur werkje en de lasser moet daarom in het licht kijken. Dit is zo fel dat het de ogen zou beschadigen. Dat is de reden dat er altijd een lasbril of laskap wordt gedragen. Als de las voltooid is maakt de lasser het metaal schoon en worden lasslakken verwijderd zodat een schone verbinding overblijft. In deze blog leggen we uit wat een lasser doet en welke opleiding je kunt volgen om lasser te worden.

De ene lasser is de andere niet

lassen-metaal

Metaal, aluminium, roestvrij staal en gietijzer worden allemaal op een specifieke manier aan elkaar gelast. Hiervoor moet je dan ook specifieke lascertificaten halen. Het spreekt voor zich dat voor specialistisch laswerk meer werkgevers in de rij staan en ook een hoger loon betaald wordt. Ook het doel van de laswerkzaamheden spelen een belangrijke rol. Soms moeten complete constructies gefabriceerd worden, een andere keer gaat het om onderdelen van een auto. Ook leidingen moeten met elkaar verbonden worden en soms gebeurt dat zelfs onder water! Je merkt het al, er is geen standaard lasser te definiëren. Iedereen heeft z’n specialisme. 

Baangarantie

Een goede lasser heeft niet al te veel problemen om een baan te vinden. Ook als je alleen het basiscertificaat lassen in je bezit hebt kun je al aan de slag. Maar als je echte stappen wilt maken is het slim om lascertificaten te halen. Als je al ergens als lasser werkt kun je met je werkgever overleggen wat het opleidingsbudget is zodat een deel van de opleiding door je werkgever betaald wordt. Als je als lasser een baan zoekt kun je kiezen uit veel verschillende branches. Denk hierbij aan alles wat met bouw, industrie, productie en techniek te maken heeft.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *