Nederlanders zijn echte ’techneuten’ en voor sommigen betekent het dat ze altijd de nieuwste mobiele telefoon bij de hand willen hebben.

Voordat je die glimmende nieuwe telefoon koopt, moet je er zeker van zijn dat je er de best mogelijke waarde voor krijgt. Met zoveel telefoonabonnementen en telco-aanbiedingen kan het moeilijk zijn om het verschil tussen een goede en niet-zo-goede aanbieding te zien.

Is het dus beter om een losse mobiele telefoon of een telefoon met een abonnement te kopen?

Wat is het verschil tussen een losse telefoon en een telefoon met een abonnement?

  • Kopen met een abonnement: bij deze aanbieding krijg je ook een aansluiting en een bepaald aantal gratis oproepen of sms’jes per maand. Dat betekent echter dat je bij de telecommunicatieprovider (telco) waarbij je je hebt aangemeld, moet blijven en dat je voor de duur van jouw contract hetzelfde mobiele abonnement moet gebruiken. Je kan dan ook beter de provider vergelijken, zodat je zeker weet dat je de juiste deal gevonden hebt.

Het lijkt veel op het kopen van een auto met een lening. Je mag de telefoon mee naar huis nemen en hem gebruiken. Je betaalt gewoon voor de duur van jouw hele contract (meestal 12 of 24 maanden) maandelijkse termijnen, maar je bezit de telefoon pas echt als jouw contract is afgelopen.

  • Rechtstreeks kopen: je betaalt vooraf de volledige kosten van de telefoon. Dit betekent dat je de telefoon ook echt bezit zodra je het geld hebt overhandigd en jouw kwitantie hebt ontvangen. Je hebt dan de vrijheid om jouw telco-provider en gsm-abonnement naar wens te kiezen en te wijzigen.

Is het goedkoper om een losse telefoon of een telefoon met een abonnement te kopen?

man-telefoon

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, verdienen telco’s niet alleen geld met de verkoop van telefoons. Ze maken ook winst met onder meer de producten en de diensten, die ze via hun netwerk, aanbieden.

Dus, terwijl het krijgen van een glanzende nieuwe telefoon en ervoor gedurende 24 maanden betalen, klinkt als een goede aanbieding, zit je vast aan een contract voor twee jaar. Als je wilt, moet je mogelijk kosten voor vervroegde beëindiging en eventuele openstaande rekeningen betalen.

Die kosten kunnen ook van toepassing zijn – en kunnen behoorlijk hoog oplopen als je nog niet ver in jouw contract zit – als je naar een andere provider wilt overstappen. Daarom moet je altijd de algemene voorwaarden van jouw contract en de samenvatting van de essentiële informatie van jouw telefoonabonnement goed lezen om er zeker van te zijn dat je weet waarvoor je je aanmeldt.

Ondertussen kun je zelfs geld besparen door een telefoonupgrade te omzeilen, een telefoon te kopen of gewoon over te stappen naar een beter abonnement zodra jouw telefoon is afbetaald en niet langer onder contract staat.

Consumenten zijn geneigd te geloven dat ze meer geld kunnen besparen door een telefoon met een abonnement te kopen vanwege het feit dat de telefoon na twee jaar van jou is en door slimme marketingaanbiedingen van telecombedrijven. Hoewel je geld bespaart door niets vooraf te betalen, kan jouw telco-provider als onderdeel van jouw contract je 24 maanden op een niet-competitief abonnement zetten.

Je betaalt in die periode in wezen meer om jouw telefoon te mogen gebruiken.

Hoewel het kopen van jouw telefoon betekent dat je vooraf hogere kosten moet maken, wijst Attrill erop dat je de vrijheid hebt om tussen de telecomaanbieders te zoeken naar sim-only abonnementen, die je meer waar voor jouw geld geven.

Het kopen van een losse smartphone kan, in vergelijking met jezelf vastleggen in een contract van twee jaar, op de lange termijn dus goedkoper zijn.

Maar het kopen van een losse telefoon is niet voor iedereen weggelegd.

Als je bijvoorbeeld graag gebruikmaakt van de nieuwste mobiele telefoon en geen last hebt van de hogere maandelijkse abonnementskosten, dan is een mobiel abonnement wellicht iets voor jou.

Wat is een sim-only abonnement?

Met sim-only kun je voor een vast, laag bedrag bellen en internetten. Het werkt als een standaard mobiel abonnement, maar het kost je minder omdat je niet voor een telefoonbundel en het toestel betaalt. Je gebruikt gewoon de telefoon, die je al hebt. Sim-only werkt alleen met telefoons, die niet zijn vergrendeld op een specifiek netwerk, hoewel mobiele telefoons wel door providers kunnen worden ontgrendeld. De beste sim-only kan je makkelijk op het internet vinden.

Er zijn twee soorten sim-only abonnementen:

  1. Post-paid/maandelijks. Biedt een vergoeding voor mobiele diensten (bellen, sms’en en data) waarvoor je elke maand een factuur ontvangt. Jouw abonnement begint vervolgens opnieuw op de eerste dag van jouw betalingscyclus. Veel post-paid abonnementen zijn alleen met een contract van 12 maanden beschikbaar; en
  2. prepaid/betalen naar gebruik. Staat je toe om van tevoren voor jouw mobiele service te betalen door jouw account gaandeweg met geld op te laden. Je kunt, afhankelijk van jouw behoeften, jouw prepaid-abonnement ook kosteloos annuleren of elke keer dat je herlaadt wijzigen.

Voordelen van sim-only abonnementen

telefoon-auto-rijden

  • Sim-only abonnementen kunnen goedkoper zijn dan simlock mobiele abonnementen. Dit komt doordat je alleen voor de simkaart (soms is deze zelfs gratis) en de mobiele service betaalt. Je betaalt geen nieuwe telefoon binnen 12 of 24 maanden terug.
  • Maakt het budgetteren gemakkelijker. Je weet, zolang je jouw maandelijkse vergoeding niet overschrijdt, hoeveel je elke maand aan jouw telefoonabonnement uitgeeft. Met prepaid is het nog gemakkelijker omdat je de service vooraf betaalt, zodat je aan het einde van de maand niet voor onaangename verrassingen komt te staan. Ben jij op zoek naar het bereiken van jouw budgetdoelen?
  • Er is geen verplichting. Met sim-only abonnementen kun jij jouw serviceprovider kiezen en overstappen wanneer je maar wilt. Dus als jouw abonnement niet langer concurrerend is, kun je het annuleren en er een zoeken die meer waarde biedt (hoewel je mogelijk nog steeds uitstapkosten moet betalen).

Voordelen van het kopen van een telefoon met een abonnement

  • Sommige contractdeals kunnen echter goedkoper zijn. Je kunt een bijzonder goede aanbieding voor een nieuw telefoonabonnement tegenkomen, dat eigenlijk goedkoper uitpakt dan wanneer je het helemaal zou kopen. Deze aanbiedingen komen doorgaans vaker voor bij de nieuwste releases van grote merken zoals Apple, Samsung en Google, dus het is een goed idee wanneer de volgende grote smartphone op de markt komt de telecomaanbieders te vergelijken.
  • Een contract maakt het gemakkelijker om te upgraden. Hoewel het normaal gesproken goedkoper is om vooraf te betalen, is dit alleen van toepassing op de lange termijn. Aangezien veel populaire telefoons nu meer dan € 1.000 kosten, kan het gemakkelijker zijn om vooraf via een contract af te betalen, vooral als je op zoek bent naar een nieuwer model.
  • Je kunt profiteren van extra voordelen. Om nog meer voordelen te hebben, kun je op zoek gaan naar speciale aanbiedingen, zoals extra data of onbeperkt bellen en sms’en naar een groter aantal internationale landen.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *