Als je je gezondheid in de gaten wilt houden, kun je al verschillende dingen van je lichaam controleren. Zijn je ogen roze? Zijn je nagels aan de bovenkant bruin geworden?

Het opmerken van kleine veranderingen kan je een duwtje in de rug geven om aandacht te besteden aan mogelijke problemen.

1. Gewicht

fit-man-naakt

Het is verleidelijk om gewoon je buik in te houden en het te negeren, maar teveel gewicht verdrievoudigt je risico op dementie en maakt je ook kwetsbaar voor diabetes en hartziekten. Je BMI berekenen is daarom verstandig, zodat je kan controleren of je een gezond gewicht hebt.

2. Lange ringvinger

Een wijsvinger die korter is dan je ringvinger betekent dat je in de baarmoeder blootgesteld werd aan hoge hoeveelheden testosteron. Dat kan je ambitie en een hoge seksdrift geven, maar het kan je ook vatbaarder maken voor artritis van de knie, volgens een studie van de Universiteit van Nottingham. Bouw je spieren op met oefeningen om je knieën te helpen ondersteunen.

3. Grijs worden voor je 40ste

Vroegtijdig grijs worden kan een medische oorzaak hebben. Als je voor je 40ste 50% grijs haar hebt, moet je waarschijnlijk op diabetes gecontroleerd worden.

4. Hangende oogleden

oog-pupil-rond-licht

Het ziet er misschien zwoel uit, maar laat ze nakijken – de oorzaak kan meer zijn dan veroudering of een familietrekje.

5. Niet zo witte ogen

Dit betekent meestal dat je moe bent, een kater hebt of gewoon zo gemaakt bent, maar kijk uit voor witten ogen die geel worden als je uitgeput bent – het kan een teken zijn van het syndroom van Gilbert, waarbij bilirubine zich in het bloed ophoopt en geelzucht veroorzaakt. ‘Roze oog’ is een gewone naam voor bindvliesontsteking.

6. Gekreukte oorlellen

Een studie onthulde dat gekreukte oorlellen het risico op hartziekten met een derde kan verhogen – 77% als beide oorlellen aangetast zijn. De theorie is dat de kreukels een gebrek aan elasticiteit vertoont, wat ook de slagaders aantast. Maar de boosdoener zou ook veroudering kunnen zijn. Oorlelplooien nemen waarschijnlijk toe met de leeftijd – net als de kans op hartziekten.

7. Voortdurend blozen

Rode wangen en neus treft vaak vrouwen tussen de 30 en 55 jaar. Stress, zon en gekruid eten doen de bloedvaten verwijden, dus beperk je blootstelling. Het kan je ogen aantasten en wordt soms verward met lupus – ga naar de huisarts, die antibiotica kan voorschrijven.

8. Gebarsten lippen

person wearing silver stud earring

Barstjes in je mondhoeken worden soms veroorzaakt door een tekort aan B-vitamines of zink. Bij langdurige barsten kan een schimmelinfectie opkomen.

9. Kippenvel

Permanente kippenvel, veroorzaakt door een overgroei van keratine, komt veel voor. Een op de drie van ons heeft ze meestal op de armen. Ze zijn onschadelijk, maar als je er last van hebt, gebruik dan een zeepvrije bodywash en veel vochtinbrengende crème. Als ze opvlammen kan je huisarts een steroïde crème voorschrijven.

10. Gezwollen hals

Je zou het merken als je klieren ’s nachts vergroot zijn, maar een struma – een zwelling aan de voorkant van de hals – kan sluwer zijn. Het kan wijzen op de ziekte van Graves, een overactieve schildklieraandoening die het meest voorkomt bij vrouwen tussen de 20 en 50 jaar. Vooral waarschijnlijk als je ogen ook prominent aanwezig zijn en je gewicht verliest.

11. Je huid wordt plots donkerder

womans legs on blue textile

Een donkerder wordende huid is de moeite waard om aan je huisarts te melden. Een zeldzame oorzaak is de ziekte van Addison (falen van de bijnieren), die je ook moe, ziek en pijnlijk maakt. Als je het toch hebt, is het goede nieuws dat het behandeld kan worden.

12. Rode handpalmen

Deze kunnen een vroeg symptoom van leverziekte zijn – je zult je waarschijnlijk ook ziek en lusteloos voelen. Het is verstandig om snel medisch advies te vragen om de schade te beperken.

13. Ruwe plekken

Korstige vlekken, of keratosen zijn meestal goedaardig. Donkere moedervlekken komen vaak in families voor, maar zijn ongevaarlijk. Zonne keratosen worden echter uitgelokt door zonneschade en zijn een vroege waarschuwing voor huidkanker.

14. Korte wenkbrauwen

man-vrouw-huid-hoofd

Het verliezen van de buitenste rand haar in je wenkbrauwen is een teken van een onderactieve schildklier. Het verdunt ook het haar op je hoofd, maar er is een behandeling beschikbaar die je kroon op je wenkbrauwen spoedig herstelt.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *