Je huis moet een rustige en stressvrije omgeving zijn. Na een lange en drukke dag is het laatste wat je wilt is terug te keren naar een hectisch en chaotisch huis. Het kan gevoelens van stress verder verergeren, wat slecht kan zijn voor je gezondheid en emotioneel welzijn. Dus hoe creëer je een stressvrije en rustgevende thuisomgeving? Gelukkig zijn er veel kleine veranderingen die je kunt aanbrengen om de sfeer in huis te verbeteren. Of het nu is door de oude kunst van Feng Shui of door de boel netjes te houden, je kunt met slechts een kleine inspanning een aantal tastbare voordelen voelen.

Velen van ons kunnen thuis onopzettelijk stress voor onszelf creëren. Of het nu komt door onze meubels, rommel, voedselkeuzes, of slaaphygiëne, delen van onze dagelijkse routine kunnen schadelijk zijn voor ons leven. Door op enkele belangrijke gebieden veranderingen aan te brengen, is het mogelijk spanning te verminderen en thuis een meer ontspannen sfeer te creëren. In dit artikel verkennen we enkele van de gebieden waarin je verbeteringen kunt aanbrengen en hoe die veranderingen helpen om thuis stress te verminderen.

1. Gebruik kalmerende kleuren in huis

moderne-woonkamer-tv-muur

Een element van onze huizen dat verrassend genoeg stress kan veroorzaken zijn de kleuren van je muren. Hoewel de meesten van ons zich alleen richten op het ontwerp of de stilistische keuze van een kleur, kan het ruimere implicaties hebben. Als je aan het inrichten bent, of zelfs een ontspanningsruimte aan het inrichten bent, kan je kleurkeuze een eind op weg helpen om een rustgevende sfeer te scheppen. Zachte, natuurlijke tinten zijn het beste, zowel voor je muren als voor je meubels. Een vredig lichtblauw of groen thema kan wonderen doen, net als andere gedempte tinten zoals wit. Probeer geen botsende kleuren of al te levendige thema’s te hebben. Die kunnen in sommige kamers zeker goed werken, maar zijn misschien niet bevorderlijk voor een ontspannen sfeer. Daarnaast is rustgevende verlichting ook heel belangrijk.

Er is veel bewijsmateriaal dat kleur met gedrag in verband brengt, dus is het geen verrassing dat dit ook in huis zo is. Rood is goed voor detail-georiënteerde taken, terwijl blauw beter is voor creativiteit. Rood kan echter ook de bloeddruk verhogen en een meer stressvolle omgeving scheppen. Het moet daarom vermeden worden als kleurkeuze voor de slaapkamer en andere plaatsen van ontspanning. Geel kan mensen ook meer geneigd maken hun humeur te verliezen. Omgekeerd kunnen blauwe en groene kleuren stress en bloeddruk verminderen, en een meer rustgevende omgeving scheppen.

2. Ruim je troep op

Rommel kan een negatieve invloed op je leven hebben. Hoewel sommige mensen beweren lekker te gaan in een rommelige omgeving, is er maar weinig bewijs dat dit ondersteunt, tenzij ze een stoornis hebben die met hamsteren te maken heeft. Er zijn verschillende onderzoeken geweest die aantonen hoe rommel stress kan veroorzaken. Door een overvloed aan spullen in je woonomgeving te verwijderen, voel je je hopelijk een stuk rustiger en meer georganiseerd. Dat op zich kan al helpen om de gevolgen van stress thuis te verminderen.

Je hersenen kunnen zich niet goed concentreren als er te veel om je heen gebeurt. Omringd zijn door een waaier van onnodige voorwerpen kan afleiden, waardoor je minder productief bent. Dit op zich kan al stress veroorzaken, vooral als je van thuis uit werkt. Ruimten kunnen ook je vermogen om creatief te denken verminderen, waardoor je gemakkelijk in een sleur vast komt te zitten. Het is duidelijk dat overspoeld worden door je bezittingen je geest kan verrommelen en spanningen in je huishouden kan veroorzaken.

3. Gebruik meer kamerplanten en bloemen in huis

Kamerplanten zijn fantastisch om vele redenen. Door wat groen aan je huis toe te voegen kun je de boel opfleuren en wat extra karakter brengen. Het geeft je ook iets om je aandacht op te richten. Er zijn verschillende studies gedaan naar de voordelen van kamerplanten en bloemen in huis, dus probeer er een paar in verschillende kamers te zetten. Planten kunnen helpen negatieve energieën te verwijderen en je huis met de natuur te verbinden.

Een studie toonde aan hoe kamerplanten stress kunnen verminderen. Onderzoekers onderzochten hoe deelnemers reageerden op interactie met planten in vergelijking met het voltooien van computer-gebaseerde taken. De resultaten toonden aan dat de interactie met planten prettiger aanvoelde en kalmeerde. Er zijn ook andere voordelen. Als je planten in huis hebt, helpt dat de lucht te zuiveren, die vaak vervuild kan zijn zonder dat we het beseffen. Van bepaalde soorten planten is aangetoond dat ze giftige stoffen uit de omgeving absorberen. Ze kunnen ook de kamer bevochtigen, wat belangrijk is voor de gezondheid van de luchtwegen. Tenslotte is aangetoond dat kamerplanten de creativiteit en de productiviteit verhogen. Al deze factoren kunnen bijdragen tot het minimaliseren van huishoudelijke stress, waardoor je een schonere, creatievere en ontspannende omgeving krijgt om in te wonen.

4. Creëer een ruimte die gewijd is aan ontspanning

Iedereen heeft soms zijn eigen ruimte nodig. Dat kan moeilijk zijn als je met meerdere andere mensen samenwoont, maar het is niet onmogelijk. Om de stress thuis te verminderen kun je proberen een speciale ontspanningsruimte te creëren. Dit kan haalbaar overal zijn; een slaapkamer, een woonkamer, een logeerkamer of een kantoor. Wat je moet doen is een sfeer cultiveren waarin je weet dat je je kunt ontspannen. Als je even op adem moet komen uit je chaotische leven of wat tijd alleen nodig hebt, kan een kamer waar je je kunt ontspannen een redder in nood zijn. Hoe je het aanpakt hangt enigszins van het individu af. Je moet echter proberen na te denken over de dingen die je in staat stellen te ontspannen. Is het rust en stilte? Misschien is het een comfortabele relax stoel?

Het hebben van een speciale ontspanningsruimte geeft je een ruimte waar je tot rust kunt komen. Het kan het proces van ontspannen een stuk gemakkelijker maken en is bevorderlijk voor praktijken als meditatie. Zelfs als je elke dag een korte tijd besteedt aan het verzamelen van je eigen gedachten en mediteert, kan dat helpen de psychologische en fysiologische symptomen van stress te verminderen. Een ruimte scheppen waar je dit kunt ondernemen is de eerste stap. Het moet een kalmerend effect hebben op je huis, voor jou en voor anderen.

5. Haal de stekker uit het stopcontact als je elektronica niet gebruikt

woonkamer-groene-bladeren-behang

Het zal je verbazen hoeveel elektronische apparaten nog steeds stroom verbruiken, zelfs als ze op stand-by staan. Als je deze apparaten uit het stopcontact haalt als je ze niet gebruikt, kun je geld besparen op je elektriciteitsrekening. Het kan ook helpen het stroomverbruik te verminderen, wat goed is voor het milieu. Deze apparaten zijn vaak de hele tijd om ons heen. Mobiele telefoons, computers, TV’s, tablets, zijn een deel van ons dagelijks leven geworden. Ze kunnen echter extra stress veroorzaken. Ze uit het stopcontact halen als ze niet in gebruik zijn kan ook helpen bij het creëren van een stressvrij huis.

Omdat met internet verbonden apparaten zo alomtegenwoordig zijn geworden, is het zeldzaam dat we niet verbonden zijn. Velen van ons kennen het gevoel van voortdurend onze telefoons, e-mails en social media accounts controleren. Studies hebben echter aangetoond dat dit voortdurend checken veel stress kan veroorzaken. Hoewel deze voortdurende verbondenheid veel voordelen heeft in onze maatschappij, kan het ook negatieve gevolgen hebben. Ouders kunnen het moeilijker vinden om een band met hun kinderen te krijgen als beiden afgeleid worden door hun elektronische apparaten. Je apparaten loskoppelen en wat downtime hebben kan je zeker helpen om te ontstressen. Je merkt misschien dat je meer tijd hebt om de dingen te doen die je leuk vindt en meer tijd door te brengen met de mensen om wie je geeft, vrij van afleiding.

6. Doe eenvoudige dagelijkse taken

Hou ervan of haat het, een routine kan het leven overzichtelijker maken. Probeer een lijst te hebben van kleine dagelijkse klusjes die je volgt. Eenvoudige taken zoals het bed opmaken, de afwas doen, en opruimen kunnen allemaal helpen om elementen van stress te verminderen. Niet alleen heb je een schoner huis, je zult merken dat deze kleine prestaties zich opstapelen. Dit kan resulteren in een gevoel van vervulling, waardoor je nog meer vaart krijgt om een stressvolle dag die voor je ligt aan te pakken. Het neemt ook wat van je gemoed af nu je weet dat je huis opgeruimd is.

Conclusie

minimalistische-woonkamer-donkere-muur

Uit wat we tot nu toe onderzocht hebben, is het duidelijk dat er veel factoren zijn die stress kunnen opwekken. Je huis zou echter de enige plaats moeten zijn waar je tijd kunt doorbrengen zonder dergelijke spanningen. Helaas ervaren veel van ons ook thuis stress. Het leven kan immers erg veeleisend zijn. Gelukkig heb je de macht in handen om de angsten en spanningen in je huishouden te verminderen. Door veel kleine veranderingen aan te brengen, kun je geleidelijk vooruitgang boeken bij het scheppen van een stressvrije omgeving.

Structuur is een belangrijk onderdeel van het minimaliseren van spanning. Door elke dag een reeks eenvoudige huishoudelijke klusjes te doen, wordt je huis opgeruimder, krijg je lichaamsbeweging, en kun je een gevoel van voldoening krijgen. Een rommelvrij huis is een ander belangrijk aspect. Ongeacht of je Feng Shui beoefent, het is duidelijk dat een rommelig huis afleidend en stressvol kan zijn. Ook het kleurenschema van je kamers kan een belangrijke invloed hebben.

Een laatste, vitaal element rond stress is slaap. Het is mogelijk vast te geraken in een vicieuze cirkel van stress die de slaap beïnvloedt, en een gebrek aan slaap die nog meer stress veroorzaakt. Sommige veranderingen die je in je huis kunt aanbrengen kunnen ook je nachtelijke gewoonten ten goede komen. Slaaphygiëne moet overwogen worden door iedereen die thuis stress ervaart. Voldoende slaap krijgen op de juiste tijden kan wonderen doen voor je geestelijke en lichamelijke gezondheid.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *