Slecht weer hoort bij het gebied waar ik woon en wind speelt daarbij een belangrijke rol. De meeste stormen zijn hier iets minder dramatisch, hoewel de klimaatmodellen suggereren dat extreme weersomstandigheden zoals deze steeds vaker en meer uitgesproken in alle delen van de wereld zullen voorkomen. Dus hier zijn een paar tips om je op het ergste voor te bereiden.

1. Bescherm jouw tuin tegen stormen en windstoten

tuin-terras-gezellig

Als de weersvoorspelling laat zien dat de isobaren dicht op elkaar liggen, weet je dat het tijd is om in actie te komen! Begin met het voorbereiden van de tuin door afval op te ruimen, dat door de wind kan worden gevangen, in de lucht terecht kan komen en wanneer het tegen iets anders botst mogelijk schade kan veroorzaken. Douglas hout kopen is een goede optie om goede kwaliteit tuinschermen te bouwen die geen wind doorlaten.

Verwijder de veiligheidsnetten en de matten van trampolines – hoeveel hiervan worden elke winter ondersteboven gekeerd?! Ruim oude potten, stokken, houten planken op – alles wat licht genoeg is om door de lucht te vliegen. Oh… en berg die tuinmeubelen ook goed op!

Alles dat op zijn plaats blijft, moet goed op zijn plaats worden vastgemaakt. Insectenhotels en nestkastjes moeten stevig worden vastgeschroefd op een steun, die waarschijnlijk niet omver wordt geblazen. Zorg ervoor dat jouw kas winddicht is, aangezien een kleine opening ertoe kan leiden dat de ruiten eruit waaien of de frames kromtrekken.

Fleece, netten en andere hoezen moeten met nauwgezette aandacht worden vastgemaakt of verzwaard. Er is maar één losse, klapperende hoek nodig om als toegangspunt voor de wind te dienen en de hele boel zal openscheuren.

2. Bereid planten op sterke wind voor

tuinieren

Klimplanten moeten stevig en secuur worden vastgebonden, zodat de wind er niets mee kan doen. Als er harde wind wordt voorspeld en jij je zorgen maakt over het afbreken van de klimplanten, overweeg dan om ze, totdat de storm voorbij is, los te maken en ze voorzichtig op de grond te leggen, uit de buurt van gevaar.

Het is misschien beter om kruidachtige vaste planten, die al klaar zijn voor het seizoen, terug te snijden. De meeste kunnen absoluut aan hun lot worden overgelaten maar pas geplante sierplanten, die nog niet goed geworteld zijn, kunnen zo heen en weer schommelen dat ze van de grond loskomen. Als dit gebeurt, ga dan rond en zet ze zo snel mogelijk weer op hun plaats. Andere planten kunnen tijdelijk met kippengaas of goed beveiligd net worden omzoomd.

3. Maak overhangende takken veilig

tuin-vijver

Als takken over jouw kas of een ander kwetsbaar deel van jouw tuin hangen, is dit misschien een goed moment om ze te snoeien om het risico van een plotselinge breuk te verkleinen. Regelmatig snoeien in de winter zou oudere of slecht geplaatste takken moeten wegnemen, zodat ze geen gevaar kunnen vormen.

4. Planning om de tuin windproof te maken

houten-schutting-tuin

Tuinen waar altijd wind staat, zoals die van mij, hebben een lange termijn plan nodig. Doorlatende windschermen verlagen de windsnelheid zonder ongewenste wervelingen in de stroming te veroorzaken. Heggen of houten tuinschermen zijn hier de voor de hand liggende oplossing en bieden ook onderdak en mogelijk voedsel voor dieren in het wild.

Door gewassen op de juiste afstanden te planten, groeien ze sterker en kunnen ze of het nu gaat om slecht weer, ongedierte of ziekten gaat, beter omgaan met wat er op hen af komt. Er zit kracht in het aantal en gegroepeerde planten doen het vaak beter dan losse planten, die open en bloot staan. Als je je tuin eenmaal van binnen en van buiten kent, kun je ook voorkomen dat je de verkeerde planten op de meeste blootgestelde gebieden plant of waar de wind bijvoorbeeld tussen gebouwen wordt geleid.

De wind houdt ons zeker scherp, toch? Hoe bereid jij je voor op storm? Vertel het ons hieronder en laten we allemaal dit stormseizoen onze planten en tuinen veilig en gezond houden.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *