Op zoek naar het nieuwste van het nieuwste? Wij hebben alles op deze pagina gecheckt om er zeker van te zijn dat het up to date is. We denken nog steeds dat dit geweldige tips zijn om een neppe website te spotten.

Shoppen op een neppe website kan leiden tot gestolen persoonlijke of financiële informatie en het infecteren van je device met een virus. Het herkennen van de rode vlaggen is cruciaal, maar simpel als je weet waar je naar zoekt. Wij hebben de tips, tricks en tools om te checken of een website legitiem is hieronder allemaal opgesomd. Wil je zelf een website laten maken voor je bedrijf? Zorg er dan voor dat je echte professionals inschakelt en je website veilig gebouwd kan worden.

Stap #1: Let op het webadres

Het eerste waar je naar kijkt is of de website begint met https://. De S in https:// staat voor secure en wijst erop dat de website gebruik maakt van een encryptiesleutel om alle gegevens die worden uitgewisseld te beschermen tegen hackers.

Als een website gebruik maakt van http:// (geen S), betekent dat niet gelijk dat de website een scam is, maar dit is wel iets om op te letten. Je zou voor de zekerheid nooit persoonlijke informatie moeten invoeren op een site die begint met http://.

veilig-url-voorbeeld

Sommige internet browsers, zoals Google Chrome, geven je een waarschuwing bij niet-beveiligde websites. Als de site veilig is, zal je een klein hangslot zien naast het webadres of het webadres zal groen gedrukt zijn. Je ziet wellicht ook dat de domeinnaam naast het hangslot staat, nog voor de https://. Dat betekent dat de website een van de hoogste niveaus van encryptie heeft en kan worden vertrouwd.

Sommige browsers markeren slecht beveiligde webadressen in het rood, soms staat er “Niet veilig” bij.

onveilig-url

Als je het niet zeker weet kan je op het hangslot of op “Niet veilig” klikken om meer details te krijgen over de veiligheid van de website. Je kan ook de site nakijken door Google’s safe site search. De aanwezigheid van https:// is geen garantie voor veiligheid, maar het is zeker een goed begin.

Trap niet in de val van neppe logo’s.

Check sites op logo’s die wijzen op beveiligingscertificaten, zoals DigiCert, Verisign, of Symantec. Een scam site kan deze logo’s kopiëren naar hun site. Om te kijken of de desbetreffende site dit certificaat écht bezit klik je op het logo. Als er een nieuw tabblad wordt geopend met details over de beveiliging van de website weet je dat het certificaat legitiem is. Als het logo gewoon een afbeelding is en geen knop is het naar alle waarschijnlijkheid nep.

Stap #2: Kijk naar het domein

Een van de favoriete trucjes die scammers graag uithalen is het aanmaken van websites die erg lijken op die van grote merken of bedrijven, zoals Yah00.com of Amaz0n.net. Scammers rekenen er op dat je vluchtig naar het adres en de domeinnaam kijkt, dus het is aan te raden altijd twee keer te kijken naar het webadres als je wordt doorverwezen naar een andere pagina.

Stap #3: Zoek naar de leeftijd van het domein

Scammers weten dat meer mensen tijdens de feestdagen online winkelen dan normaal. Daarom maken zij rond die tijd snel websites die extreem realistisch lijken. Door te kijken naar de leeftijd van een domein, kan je zien hoe lang een website al in gebruik is en kan je dus zekerder weten of een website legitiem is.

De Whois Lookup domain tracker geeft je informatie over de eigenaar van de domeinnaam, waar zij zich bevinden en hoe lang de website al actief is.

whois-domain-tracker-website

Stap #4: Zoek naar foute grammatica en slechte spelling

Een overdadige hoeveelheid aan spellingsfouten, foute interpunctie, fouten met hoofdletters en grammaticafouten kunnen wijzen op een website die snel online moest worden gegooid. Bedrijven met legitieme websites maken zeker ook wel eens een typfout, maar doen toch hun best om zich professioneel voor te doen. Als een website elk woord een hoofdletter geeft, vaak een rare zinsopbouw heeft of aparte interpunctie gebruikt, wees dan voorzichtig.

Stap #5: Zoek naar betrouwbare contactinformatie

Zoek naar verschillende manieren om het bedrijf te contacteren (telefoon, email, live chat, fysiek adres) en probeer ze uit. Neemt iemand ooit de telefoon op? Krijg je een bandje te horen? Krijg je een standaard email terug? Als de enige manier om contact op te nemen een online mailformulier is, wees dan extra op je hoede.

Ik kwam eens een aantal vergelijkbare websites tegen die allemaal dezelfde “live” chat gebruikte, die reageerde met standaardantwoorden, in plaats van échte antwoorden op mijn vragen. Dit was een duidelijk signaal dat geen van deze sites echt was.

Kijk naar wat er nog meer op de site te vinden is.

Betrouwbare websites hebben nog een paar extra pagina’s, zoals “Over ons”, de gebruiksvoorwaarden, het privacybeleid en bij online winkels ook nog een pagina over verzending en retours. Kijk naar elk van deze pagina’s om er zeker van te zijn dat er échte informatie op staat.

Stap #6: Gebruik alleen veilige betaalmethodes

betaalmethodes-website-body-and-fit

Online winkels bieden meestal standaard betaalmethodes aan, zoals credit card of PayPal. Als een website je doorverwijst naar een bankoverschrijving of een andere niet-beveiligde (en niet-recuperabel) manier van betalen, raden we je aan om hier weg van te blijven, zelfs als de rest van de website legitiem lijkt.

Stap #7: Loop weg van deals die te mooi lijken om waar te zijn

Sommige winkeliers geven flinke kortingen op oudere producten om plaats te maken voor nieuwe varianten, maar als je een site vindt die het nieuwste iPad model met 80% korting aanbiedt, ren dan zo hard mogelijk weg. De kans is extreem groot dat je je aankoop of je geld nooit meer terug zal zien.

Stap #8: Doorloop een virus scan

Een overstroming van advertenties of pop-ups kan er op wijzen dat een website niet veilig is. Advertenties zijn niet zo zeer het voorteken van een probleem, maar als je meer ads dan content ziet of je eerst door een aantal ads moet klikken voordat je bij de website aankomt, heb je alle reden om op je hoede te zijn. Er zijn een aantal gratis hulpmiddelen die je snel laten zoeken naar virussen, phishing, malware en andere bekende scam sites:

De beste manier om jezelf te beschermen tegen kwaadaardige websites is het installeren van anti-virus software op al je apparaten en ze up to date houden.

Dubbelcheck gemailde links.

Wees voorzichtig met links die je via mails of appjes hebt gekregen van winkeliers, mensen die je niet kent, je bank of zelfs je internet provider, al helemaal als ze je vragen om persoonlijke of financiële informatie te bevestigen. Dit zijn veelvoorkomende tactieken van scammers om je informatie te stelen of je device te infecteren met een virus.

Stap #9: Doe van te voren je research

Een snelle blik online naar reviews van een website zal je veel vertellen. Je kan research doen naar de reputatie van een verkoper met behulp van review sites. Als er geen klantenreviews zijn moeten de alarmbellen gaan rinkelen. Als er een groot aantal negatieve reviews is, is dat een duidelijk teken dat je weg moet gaan.

Stap #10: Wees proactief als het gaat om het beschermen van je informatie

Als je een website hebt bezocht die er sketchy uitzag, of je wilt er alles aan doen om je identiteit te beschermen, raden we je een aantal tools aan:

  • Een wachtwoordbeheerder om je persoonlijke informatie veilig te houden van hackers
  • Identiteitbeschermingservices om je identiteit veilig te houden bij een lek
  • Credit monitoring om je financiën veilig te houden

Elk van deze services biedt op de een of andere manier aan om je persoonlijke en financiële informatie veilig te houden.

Trap er niet in – wees sterk

Online shoppen kan geweldig zijn en een gemakkelijke ervaring, zolang je maar uitkijkt naar deze rode vlaggen en je let op je gezonde verstand. In plaats van je bedreigd te voelen door alle manieren waarop je in de maling kan worden genomen door neppe websites, realiseer je dat je weet waar je naar moet kijken. Jij hebt weer de controle over je online shopervaring. Wil je zelf een webshop laten maken? Dan moet je dit natuurlijk ook zo veilig mogelijk laten bouwen, zodat er geen fouten gemaakt kunnen worden wanneer mensen daadwerkelijk aan het shoppen zijn en niet verder komen.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *