Als je huid droog is, zijn je handen een van de eerste plekken die dat gebrek aan vocht verraden. Je gebruikt je handen van dag tot dag nogal wat – en deze veelvuldige slijtage kan ze ruw en gebarsten maken. Er zijn ook wat optische factoren in het spel: Omdat je je handen zo vaak gebruikt, kun je een schilferig uiterlijk meer opmerken dan andere gemakkelijk te bedekken plekken.

Droge handen zijn ook irritant – in meer dan één opzicht. Ja, de schrale huid kan oncomfortabel, jeukend en soms pijnlijk zijn, maar het is ook vervelend om mee om te gaan, als je bedenkt hoeveel we onze handen regelmatig gebruiken.

Dus we gaan er meteen mee aan de slag: Als je je afvraagt hoe je je ruwe, extreem droge handen kunt redden, lees je hier hoe je ze soepel kunt houden.

Hoe ontstaan droge handen

person holding amber glass bottle


1. Eczeem

Handeczeem of handdermatitis, wordt gekenmerkt door roodheid, blaarvorming, barsten, schilferen en jeuk van de handpalmen en vingers. Het is een veel voorkomende plek om opflakkeringen te ervaren als je eczeem hebt, want je handen komen in contact met een heleboel omgevingsprikkels (waaronder contactallergenen, zoals ontsmettingsmiddelen en schoonmaakmiddelen); dus als je genetisch aanleg hebt voor de aandoening, kunnen je handen snel barsten en droog worden.

2. Handwas ellende

Handhygiëne is een must, punt uit. Maar hoe je schrobt kan een wereld van verschil maken voor je huidmicrobioom. Wanneer je consequent je handen wast zonder het vochtgehalte aan te vullen, je microbioom bestookt met ontsmettingsmiddelen op basis van alcohol, of je huid onder gloeiend water houdt, betaalt je huidbarrière daar meestal de prijs voor.

En niet te vergeten, heet water heeft ook het vermogen de natuurlijke oliën en lipiden van je huid te ontdoen; en als je lipidenbarrière voortdurend aangetast is, volgen meestal barstjes en een schilferige, jeukende huid.

3. Veroudering

Je hebt het waarschijnlijk al een of twee keer eerder gehoord: Naarmate je ouder wordt, verliest je huid structurele bestanddelen (collageen, elastine, hyaluronzuur, enz.) die je huid soepel en sterk houden. Als deze bestanddelen afbreken, lijdt je huidbarrière eronder – en een zwakke barrière houdt minder goed water vast (een begrip dat bekend staat als transdermaal waterverlies).

De natuurlijke olieproductie van je lichaam neemt ook af naarmate je ouder wordt, wat kan resulteren in barstjes en fijne lijntjes. Daarom hameren dermatologen vaak op het belang van vocht en een goed, dik occlusief om de huid gehydrateerd te houden.

4. Harde zepen en ontsmettingsmiddelen

Over handwas-etiquette gesproken, de producten die je gebruikt kunnen ook je huidbarrière verzwakken en leiden tot een droge, oncomfortabele huid. Wat zepen betreft kunnen veelvoorkomende boosdoeners zoals sulfaten en parfum de huid verzwaren en droogheid en irritatie veroorzaken.

Wat handontsmettingsmiddelen op alcoholbasis betreft, deze doden niet alleen de slechte bacteriën: Ze doden ook de goede, noodzakelijke jongens. “Deze soorten alcoholen brengen grote schade toe aan de natuurlijke lipiden en vetzuren aan het huidoppervlak, zodat ze je huidbarrière beschadigen. We zeggen niet dat je het ontsmettingsmiddel altijd moet overslaan (nogmaals, handhygiëne is een must, en als je onderweg bent kan ontsmettingsmiddel je enige optie zijn!), maar het is belangrijk om ijverig te zijn met de nazorg als je toch die weg inslaat.

5. Weer

Koud, droog, dor weer kan je huidbarrièrefunctie verzwakken, vooral als je schommelt tussen de ijskoude buitenlucht en de behaaglijke, binnenwarmte. Als je barrière verzwakt, kan er gemakkelijker water uit sijpelen, wat droogheid, schilfering en ongemak kan veroorzaken.


Wat te doen tegen droge handen

hand-schaduw-strepen

Om je handen weer soepel en zacht te maken, raden we je het volgende aan:

1. Hydrateren

Hydrateren, hydrateren, hydrateren. We kunnen het niet genoeg aanbevelen: Het is essentieel om zo vaak mogelijk te hydrateren om die lipiden te herstellen en de hergroei van gezonde bacteriën, of je microbioom, aan te moedigen. Het is vooral belangrijk na het wassen van je handen of het nemen van een douche: Een goede crème kan dat achtergebleven water insluiten, de lipiden van je huid herstellen en transepidermaal waterverlies tegengaan.

Neem een boterdikke occlusieve crème en smeer die op je handen als je handen een beetje vocht nodig hebben. En voor wie het zich afvraagt: Ja, je kunt een dichte crème vinden die je handen niet te vet maakt. Een mix van hydraterende bestanddelen en rijke boters (denk aan aloë vera gekoppeld aan shea boter) kan ervoor zorgen dat een crème snel absorbeert en tegelijk vocht vasthoudt.

Bonuspunten als je crème verzachtende ingrediënten bevat die bekend staan om hun ontstekingsremmende eigenschappen (haver komt in gedachten), want droge, gebarsten handen kunnen snel onprettig aanvoelen en jeuken.

2. Beoefen een goede handwashygiëne

Zoek gewoon een verzachtende, hydraterende handzeep, houd het bij afspoelen op kamertemperatuur, en breng onmiddellijk na het afdrogen een vochtinbrengende crème aan (Bowe raadt aan niet langer dan twee minuten te wachten). Je kunt ook beter handzeep gebruiken dan ontsmettingsmiddel, want de grote concentraties ethanol en isopropanol zijn wat harder voor de huid, zelfs in combinatie met verzorgende middelen als aloë.

3. Gebruik hydraterende zepen

Ideale zepen zijn gemaakt zonder agressieve sulfaten zoals natriumlaurylsulfaat, die de huidbarrière kunnen beschadigen. Handzepen die verrijkt zijn met verzachtende, hydraterende ingrediënten zoals melk, aloë, honing en havermout zijn ook aan te raden. Ook alle ingrediënten die de barrière herstellen en helpen de pH-waarde terug te brengen naar het normale bereik – licht zuur – zijn absoluut noodzakelijk. Onze huid heeft een onzichtbaar laagje dat de ‘zuurmantel’ heet, en we moeten de pH van onze huid respecteren om haar gezond te houden.

4. Bescherm met handschoenen

Zoals we al zeiden, komen je handen in contact met een heleboel potentiële irriterende stoffen. Zelfs alledaagse, huishoudelijke taken (zoals afwassen of de toonbanken schrobben) kunnen gebarsten en schilferige handen veroorzaken, en daarom raden veel deskundigen je aan te investeren in een paar handschoenen om te dragen tijdens het werk of huishoudelijk werk. Door de huid tegen die uitdrogende allergenen te beschermen, kun je wat van het ongemak helpen verlichten.

Je kunt zelfs nog een stap verder gaan en je handen met een voedende olie of vochtinbrengende crème insmeren voor je de afwashandschoenen aantrekt: De olie doordrenkt je huid met verzachtende lipiden en antioxidanten, en het dampende, soppende water verhoogt de doorlaatbaarheid van de huid, waardoor deze ingrediënten dieper in de poriën kunnen doordringen voor een babyzachte huid.

5. Ga naar een dermatoloog

Als het ongemak grenst aan pijnlijk of ernstig (zeg, als je intense schilfering of bloeding opmerkt), is het beter een deskundige te bezoeken die gerichte behandelingen voor eventuele infecties kan vinden. Vaak zijn droge handen niets om alarm over te slaan – maar het is altijd een goed idee om je huidarts te raadplegen als je je zorgen maakt.

Conclusie

De oorzaak van droge handen is een lastige noot om te kraken, gezien alle factoren (milieu, levensstijl, en genetisch) die tot een schilferig uiterlijk kunnen bijdragen. Het maakt niet uit: Met deze stappen kun je wat van het ongemak verlichten en je handjes babyglad houden.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *