Als je een droge huid hebt, weet je waarschijnlijk dat shea butter een van de beste vochtinbrengende ingrediënten is om te gebruiken. Maar dat is maar één reden waarom shea (spreek uit als shay) veel gebruikt wordt in huid- en haarverzorgingsproducten. Als ingrediënt voor huidverzorging, vooral in zijn natuurlijke en zuivere vorm, heeft het eigenlijk meerdere voordelen – van het verminderen van vroegtijdige gezichtslijnen en rimpels, tot het verzachten van huidaandoeningen zoals eczeem. Hieronder vind je meer informatie over de vele voordelen van shea butter, en ook verschillende zelfgemaakte schoonheidsrecepten die je met het wonderingrediënt kunt maken.

Shea butter feiten

Voornaamste voordelen: Hydraterend, antioxidant, verzacht irritatie

Wie zou het moeten gebruiken: In het algemeen iedereen met een droge huid

Hoe vaak kun je shea butter gebruiken: Zoveel als je wilt, als je geen allergie hebt.

Werkt goed met: Andere oliën, cacaoboter

Wat is shea butter?

Pure shea butter is een plantaardige lipide die afkomstig is van Afrikaanse shea boomnoten en rijk is aan vetzuren, antioxidanten, en vitaminen. De polyfenolen – antioxidanten – van shea butter hebben anti-verouderingsvoordelen en eigenschappen die lijken op die in groene thee. Het is in wezen een vaste olie. Shea butter bevat ook vijf essentiële vetzuren (een grote hoeveelheid komt van stearinezuur en oliezuur), een categorie waartoe ook fytosterolen, vitamine E en D, allantoïne (goed voor het genezen van huidirritaties) behoren, en vitamine A.

Voordelen van shea butter voor de huid

gave-huid-man

Shea butter is geweldig voor de hydratatie en kalmeert de huid. Het trekt goed in de huid en beschermt het gezicht tegen extreme temperaturen. Ze heeft gelijk – eigenlijk zijn de helende huidverzorgende voordelen van shea butter bijna ontelbaar.
Shea butter wordt gebruikt om de huid te helpen hydrateren, voeden en verzachten. Het is geweldig voor de droge huid en kan zorgen voor een zachtere, gehydrateerde, vollere huid, vooral tijdens de droge wintermaanden. Shea butter zit ook in veel lippenbalsems om te helpen bij gebarsten lippen, en in vochtinbrengende middelen die striae helpen voorkomen.
Het helpt littekens te vervagen, zowel van acne als van niet-acne-gerelateerde oorzaken, naast het genezen van zonverbrande, gebarsten en vervellende huid. Het verzacht huidallergieën zoals giftige klimop en insectenbeten, en huidaandoeningen zoals contactdermatitis en psoriasis. Sommige gebruikers hebben zelfs gemeld dat shea butter de symptomen van reuma verlicht (hoewel deze bewering niet bewezen is, en ook niet door dermatologen wordt ondersteund). Behoudens een allergische reactie is shea butter ook uiterst veilig – het als niet-toxisch classificeert.
De combinatie van bestanddelen in shea butter helpt ook de schade door vrije radicalen te neutraliseren, waardoor fijne lijntjes en rimpels verminderen en ouderdomsvlekken vervagen. Het kan ook de collageenproductie stimuleren, dus je huid werkt aan het omkeren van tekenen van veroudering van buiten naar binnen en van binnen naar buiten.

Hoe je het kunt gebruiken

shea-butter-huid-creme

Shea butter kan op zichzelf gebruikt worden, maar het wordt net zo vaak gebruikt als ingrediënt in cosmetica, dus het is aan jou hoe je het gebruikt. Shea butter het beste in een moisturizer met andere ingrediënten verwerkt kan worden zodat het gemakkelijker te smeren is, omdat het bij kamertemperatuur meestal een dikke vaste stof is.

Als je het alleen wilt gebruiken of je eigen producten wilt maken, kun je het waarschijnlijk het beste in bulk online kopen bij een groothandelaar. Ruwe shea butter is bedoeld om over de huid te wrijven als methode om haar te hydrateren en de huidbarrière te beschermen. Geraffineerde shea butter die in iets anders verwerkt is (lippenstiften, lippenbalsems, lichaamscrèmes, body butters) wordt daarin ook gebruikt als hydraterend ingrediënt.

Bijwerkingen van shea butter

Veel acne-gevoelige patiënten zijn bezorgd over overmatig hydrateren, uit angst dat het de poriën verstopt. Shea butter is niet-comedogeen en zou de poriën niet moeten verstoppen. Check bij een groothandel om zo voordelig mogelijk de beste shea butter in te kunnen slaan.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *