Nog nooit eerder is er zo vaak gesproken over energiebesparende maatregelen in huis. We moeten ook wel. Door de explosieve stijging van de energieprijzen zijn de meeste mensen wel genoodzaakt om te besparen. Niet alleen voor het milieu dit keer, maar ook zeker voor de portemonnee. Toch stuiten veel mensen hierbij op één groot probleem: want hoe bespaar je op energie zonder dat het wooncomfort in geding komt?

Er zijn gelukkig ongelooflijk veel manieren waarop er energie bespaard kan worden. Dit betekent echt niet dat je dagen in het donker en de kou moet doorbrengen. Met enkele simpele aanpassingen kan je al een groot verschil maken. Wil jij graag wat energiezuiniger leven en besparen op de energierekening? Maar hierbij niet het wooncomfort verliezen? Maak dan gebruik van de volgende snelle en simpele energiebesparende tips.

Kies voor slimme LED verlichting

led-inbouwspots-plafond

Allereerst is het belangrijk om eens kritisch naar je huidige verlichting te kijken. Het draait er immers niet alleen om hoe je de verlichting gebruikt. Het gaat ook om het soort verlichting dat je gebruikt. Gebruik je momenteel nog conventionele verlichting? Dan loont het zeker om de overstap naar LED te maken. Met een led lamp bespaar je 85% van de elektriciteit die je zou verbruiken bij een gloeilamp. Een immens verschil. Laat staan als je alle lampen in huis zou vervangen voor LED. Hoewel de aanschafprijs van de ledlamp wat hoger ligt, verdien je dit verschil bijna direct terug door alle bijkomende voordelen.

Naast LED verlichting is het ook verstandig om voor zogenaamde slimme verlichting te kiezen. Hierbij kun je denken aan verlichting die op sensor of op timer werken. Deze bepalen aan de hand van enkele instellingen wanneer er licht nodig is en wanneer niet. Zo voorkom je dat je lampen ongewild de hele dag aan laat staan.

Voorkom sluipverbruik

Sluipverbruik beslaat een heel groot deel van de elektriciteitsrekening. Hierbij gaat het om apparaten die in stand-by nog altijd energie verbruiken. Je doet dus helemaal niets met het apparaat en tóch verbruikt deze de nodige energie. Ongelooflijk zonde! Dit zien we met name terug bij opladers die in het stopcontact blijven zitten en de televisie en het computerbeeldscherm dat op stand-by staat. Dit is goed te herkennen aan het rode lampje dat dan nog blijft branden. Je kunt dit voorkomen door de beeldschermen handmatig volledig uit te zetten. Dit is echter iets wat regelmatig vergeten wordt. Je kunt ook kiezen voor een slimme stekkerdoos. Deze schakelt gekoppelde apparaten automatisch uit. Zo kan je tientallen euro’s per jaar besparen!

Zet de thermostaat één graad lager

thermostaat-22-graden

Besparen op gas vinden veel mensen lastig. Een veelgebruikt argument is dat mensen niet in de kou willen zitten. Dit is gelukkig ook helemaal niet nodig. Door de thermostaat slechts één graad lager te zetten, kan je namelijk heel veel energie besparen. Bovendien merk je dit nauwelijks aan de temperatuur in huis. Een lekkere trui is al voldoende om het warm te houden. Zet de thermostaat dus dit jaar eens niet op een comfortabele 20 graden, maar zak naar 19. Dit is nog altijd een prima binnentemperatuur en zo bespaar je al snel tientallen euro’s op de energierekening.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *