Er is de laatste jaren veel onderzoek gedaan naar staan versus zitten op het werk. En met een goede reden! De gemiddelde Nederlander met een kantoorbaan zit 8 uur per dag voorovergebogen achter zijn bureau.

Staande bureaus bieden een alternatief voor de hele dag zitten. Toch blijkt uit sommige onderzoeken dat staan niet per se het antwoord is op de gezondheidsproblemen die langdurig zitten met zich meebrengt.

Is staan echt beter dan zitten? Zijn er merkbare verschillen vanuit gezondheidsoogpunt?

Laten we eens kijken wat de wetenschap zegt…

Staan versus zitten

Staan versus zitten is de afgelopen jaren een voortdurende discussie geweest. Maar voordat je een zit-sta bureau van Flexispot koopt, is het belangrijk om te kijken naar het feitelijke onderzoek naar staan versus zitten op het werk.

Van 22 tot en met 29 mei houdt Flexispot een speciale kortingsactie met kortingen van minimaal € 100 op de al deze zit-sta bureaus!

De wetenschap zitten

man-achter-bureau-werken

Elektrische E8 tafel van Flexispot

Studies over de gevolgen van zitten voor de gezondheid zijn duidelijk in hun conclusies dat hoe meer tijd iemand zittend doorbrengt, hoe meer risico hij loopt op gezondheidsproblemen. Meerdere studies suggereren dat mensen die langere tijd zitten een verhoogd risico hebben op ziekte, ziekenhuisopname en sterfte. Eén studie suggereert dat te veel zitten ook gevolgen kan hebben voor de hersenen en zelfs in verband kan worden gebracht met Alzheimer.

Dit zijn slechts enkele van de andere gezondheidsimplicaties van langdurig zitten:

 • Verminderde bloedtoevoer naar de benen en hersenen
 • Verminderde gezondheid van de bloedvaten
 • Verminderde productie van stoffen die de bloedsuikerspiegel en het cholesterolgehalte helpen regelen
 • Verhoogd risico op hart- en vaatziekten
 • Verhoogd risico op diabetes
 • Verhoogd risico op overgewicht

De wetenschap van staan

staand-werken-man-typen

Elektrische E8 tafel van Flexispot

Staan vergt meer inspanning en energie dan zitten, waardoor meer calorieën worden verbrand. Uit het onderzoek blijkt echter dat staan op het werk in plaats van zitten je niet helpt om af te vallen, omdat het verschil in verbrande calorieën minimaal is. (Het komt neer op ongeveer 9 calorieën meer per uur, het equivalent van één selderijstengel.)

Staan op het werk kan ook helpen om ongemak te verminderen. Uit een overzicht van studies over zit-sta bureaus blijkt dat sommige mensen die regelmatig een staand bureau gebruiken een verbetering van hun lage rugpijn hebben gemeld. Periodiek staan tijdens het werk kan ook je algemene gedrag verbeteren, waardoor je gedurende de dag meer gaat staan en bewegen, zelfs als je thuis bent.

Het is belangrijk op te merken dat te veel staan gedurende de dag negatieve gevolgen kan hebben voor de gezondheid. Studies over mensen die de hele dag staan voor hun werk, zoals verpleegkundigen en dienstverleners, tonen aan dat te lang staan ongemak kan veroorzaken, zwellingen in de voeten en voetpijn kan veroorzaken, maar ook vaatproblemen.

Hoe verhoudt dit zich tot zit-sta bureaus? Een recent onderzoek toonde aan dat het gebruik van een sta-bureau tot 2 uur lang vermoeidheid en spierpijn kan veroorzaken.

Is staan beter dan zitten?

hoge-elektrische-tafel-wit-flexispot

Elektrische E8 tafel van Flexispot

Uiteindelijk, ja, is staan op het werk beter dan zitten, maar je moet in de gaten houden hoeveel je gedurende de dag staat en een balans vinden tussen de twee.

Dat roept dus de vraag op: Is een staand bureau goed voor je? Zijn sta-bureaus beter dan traditionele zit-bureaus? Nogmaals, het antwoord is niet het een of het ander, maar een balans van beide.

Het gebruik van een zit-sta bureau op het werk kan spierpijn zoals rug- en nekpijn helpen verlichten, pieken in de bloedsuikerspiegel verminderen en de bloedsomloop verbeteren. Het kan ook gezonde gewoonten bevorderen, zoals het nemen van bewegingspauzes als je te lang hebt gezeten.

Staan doet niet veel om je risico op hart- en vaatziekten te verlagen, en te lang staan kan je gezondheid zelfs schaden. Als je echter de juiste balans vindt tussen staan en zitten gedurende de dag, is het gebruik van een verstelbaar sta-bureau op het werk beter dan alleen maar zitten.

Als je toch besluit een verstelbaar sta-bureau uit te proberen, volg dan deze tips om er het meeste uit te halen:

 • Als het gebruik van een sta-bureau nieuw voor je is, begin er dan rustig aan met 30 tot 60 minuten per dag staan en verhoog geleidelijk de tijd als je je er prettig bij voelt.
 • Probeer vaak af te wisselen tussen zitten en staan. Stel bijvoorbeeld een timer in voor elke 30 minuten of ga staan als je een gesprek voert of iets anders doet waarbij je niet veel hoeft te typen.
 • Gebruik een antivermoeidheidsmat om de spanning van het staan te verlichten. Sommige zijn ook ontworpen om een goede houding te bevorderen, en andere om beweging te stimuleren.
 • Stel het alarm op je telefoon of computer in om je eraan te herinneren om gedurende de dag staande pauzes te nemen, en wees je bewust van de hoeveelheid tijd die je staat.
 • Weet je niet zeker hoe je je sta-bureau moet plaatsen? Overleg met iemand op kantoor die begrijpt wat de juiste positie van je bureau is als je zit en staat.

Hoe te bewegen gedurende de dag

Het oordeel over de vraag of sta-bureaus echt het antwoord zijn op het probleem van langdurig zitten op het werk is misschien nog niet geveld. Eén ding is echter duidelijk — beweging in welke vorm dan ook kan je helpen de negatieve gezondheidseffecten van zittend werk te bestrijden. (En nee, je hoeft er geen duur loopband bureau voor aan te schaffen!)

Hier zijn slechts een paar manieren om meer beweging in je dag te krijgen:

1. Neem meer pauzes

Neem kleine pauzes om te staan, je uit te rekken en rond te lopen. Dit laat je bloed circuleren en kan je helpen wakker te worden en je energie opnieuw te richten als je terugkeert naar je bureau.

2. Loop tijdens gesprekken

Als je daartoe in staat bent, kun je door te lopen tijdens gesprekken wat beweging in je dag krijgen zonder je productiviteit te stoppen.

3. Stap weg van je bureau tijdens de lunch

Als het tijd is om te lunchen, stap dan weg van je bureau. Dit stelt je niet alleen in staat om te bewegen, maar het geeft je ook een kleine mentale pauze waardoor je je gemakkelijker kunt concentreren als je weer aan het werk gaat.

4. Gebruik een fitnesstracker om de activiteit in de gaten te houden

Soms is het niet gemakkelijk om te weten hoeveel je eigenlijk beweegt gedurende de dag. Een fitnesstracker of stappenteller gebruiken is een goede manier om de activiteit in de gaten te houden en meer beweging gedurende de dag aan te moedigen.

5. Probeer zittende oefeningen

Als je niet van je bureau af kunt stappen, kun je nog steeds direct vanuit je bureaustoel bewegen. Roteer je schouders, nek, polsen en enkels. Strek je handen boven je hoofd. Til en laat je benen zakken.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *