We worden ons er met elkaar steeds meer van bewust dan een gezonde leefstijl niet kan zonder voldoend beweging en gezonde voeding. Dit betekent niet direct je 7 dagen in de weer fanatiek hoeft te gaan sporten, maar dagelijks minimaal een half uur beweging is wel verstandig. Niet alleen is het ontzettend fijn, maar ook goed voor zowel je fysieke als mentale gesteldheid. Voor de fanatiekelingen onder ons die houd van het extreme is ‘tacxen’ een goede manier om te zorgen voor voldoende beweging. Tacxen is een immens populaire wielersport die vooral bij het grote publiek steeds meer in populariteit toeneemt. Wil jij graag wat extra beweging, dan is Tacxen op een fietstraining misschien wel iets voor jou! Wil jij weten waarom, lees dan verder! Wij vertellen je all ins en outs over deze fantastische manier van fietsen.

Wat is Tacxen?

tacx-neo-bike-smart-t8000

Taxcen is voor velen wellicht een volledig onbekende sport. Niet zo gek, aangezien het ook niet direct een sport betreft. Het woord ‘tacxen’ is een afgeleide van het woord ‘tacx’ een merk wat deze fietstrainers produceert. Het is dus niets meer dan fietsen, alleen dan binnen! Door de enorme populariteit, is het de merknaam inmiddels omgedoopt tot een werkwoord, waardoor er wordt gezegd ‘tacxen’. Tacxen is het binnen trainen op een fiets. Niet hetzelfde als op een fiets in de sportschool, maar op je eigen fiets. Veel fietsliefhebbers vinden dit absoluut de beste fietstrainer die welke er is. Je kunt namelijk op je eigen fiets iets gewenste omstandigheid nabootsen, zonder dat je van je plek af hoeft te komen.

Hoe kun je zelf Tacxen?

Wanneer je binnen wilt trainen, is tacxen natuurlijk bij uitstek geschikt om de nodige kilometers te fietsen zonder dat je hier daadwerkelijk voor naar buiten hoeft. Het grote voordeel, is dat je iedere gewenste omgeving kunt nabootsen, doordat je als het ware in een virtuele wereld zit. Voordat het zover is en je kunt beginnen met het training, is de eerste stap het aanschaffen van een smarttrainer. Dit is het apparaat die zorgt voor de vertaling van de daadwerkelijke training naar je fiets. In deze smarttrainer zet jij je achterwiel en met software wordt er een programma naar wens afgespeeld. Zo wordt de weerstand verhoogt naarmate je een berg op fietst. Zo creëer je een reëel beeld van de werkelijkheid en kun je in principe overal en altijd trainen.

Software

Nadat je de smarttrainer hebt aangeschaft, is het noodzakelijk ook de benodigde software aan te schaffen. Door deze software kun je verschillende trainingsprogramma’s downloaden die volledig zijn afgestemd op jouw fysieke gesteldheid. Zo kun je kiezen voor een zware bergetappe, maar behoort ook een tijdrit tot de mogelijkheden. De software zorgt er niet alleen voor dat jij in een virtuele wereld rijdt, maar ook dat de weerstand wanneer dit nodig is op je achterwiel wordt vergroot. Alleen een tacx trainer is dus niet voldoende om te kunnen fietsen, een goed softwarepakket heb je dus ook nodig.

Schermen

wheel-on-met-zwift

Het mooiste aan het indoor trainen, is dat in principe alles kunt nabootsen. Dit geldt dus niet alleen voor weerstand op je fiets zelf tijdens het rijden, maar ook de omgeving. Want je kunt je voorstellen, dat wanneer je alleen weerstand voelt, je geen idee hebt wanneer je de top van de berg hebt bereikt. Door ook schermen te plaatsen, zal je door de combinatie van weerstand en beeld het gevoel hebben alsof je in een echte wedstrijd aan het fietsen bent.

Ventilatoren

fiets-sportschool-cardio

Wanneer je buiten fietst, dan zal je merken dat je door de snelheid die je maakt flink wat frisse wind in je gezicht krijgt. Dit geldt natuurlijk niet wanneer je binnen aan het taxcen bent! Het plaatsen van één of meerdere ventilatoren is dus geen overbodige luxe, want doordat je gaat zweten en bijna niet kunt afkoelen, zullen je prestaties kunnen worden beïnvloed.

Muziek

Wil je het optimale uit je rit halen, dan is het aan te raden ook te zorgen voor wat goede muziek. Muziek op de achtergrond kan namelijk zorgen voor net dat stukje extra motivatie, waardoor jij je eigen prestatie keer op keer weet te verbeteren! Dus ben jij er klaar voor, begin dan vandaag nog!

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *