Enkele van de bekendste nationale parken en natuurmonumenten van Afrika, zoals de spectaculaire Kilimanjaro, zijn te vinden in het ongelooflijke land Tanzania. Lees onze tips voor de beste dingen om te doen tijdens een rondreis door Tanzania!

Safari’s en andere wildlife-activiteiten zijn de meest geliefde activiteiten in Tanzania en de belangrijkste redenen waarom mensen erheen reizen, evenals de prachtige stranden van Zanzibar.

Dit zijn de 15 leukste bezienswaardigheden en activiteiten van Zanzibar!

1. Tarangire Nationaal Park

Het in 1970 opgerichte Tarangire National Park is een uitstekende plek om dieren te zien.

De beste tijd om te gaan is tijdens het droge seizoen, dat loopt van juli tot september, wanneer de dieren samenkomen bij de rivier.

In de lagunes van Tarangire National Park verzamelen zich in het droge seizoen een groot aantal trekdieren, waaronder gnoes, zebra’s, buffels, impala’s, gazellen, hartebeesten en elanden.

Het park staat ook bekend om verschillende andere dingen, zoals de overvloed aan olifanten en de baobabbomen die het groene landschap bedekken.

Met meer dan 300 soorten vogels die in Tarangire zijn gedocumenteerd, is het park geweldig om vogels te kijken. Buizerds, gieren, reigers, ooievaars, wouwen, valken en arenden zijn enkele van deze soorten.

2. Serengeti Nationaal Park

Miljoenen dieren bewonen of passeren de enorme, boomloze vlakte die het Serengeti National Park is, op zoek naar nieuwe graslanden.

Je kunt hier enkele van de bekendste Afrikaanse dieren zien, maar het is het beroemdst vanwege de jaarlijkse trek van de gnoes.

In mei of begin juni beginnen meer dan 1,5 miljoen gnoes en tienduizenden zebra’s en gazellen aan hun jaarlijkse trek.

Deze migratie is een van de mooiste natuurspektakels en vormt de belangrijkste attractie voor veel bezoekers. Verder herbergt de Serengeti bijna 500 verschillende vogelsoorten.

Jaarlijks bezoeken tienduizenden toeristen het op één na grootste nationale park van Tanzania, de Serengeti.

Juni tot en met september zijn de beste maanden om wilde dieren te zien in het Serengeti National Park.

3. De Kilimanjaro

Het beroemdste beeld van Tanzania is de Kilimanjaro (5.895 m), de hoogste berg van Afrika.

In tegenstelling tot andere parken in het noorden van Tanzania, bezoeken de mensen het Nationaal Park Kilimanjaro meer om de prachtige met sneeuw bedekte berg te kunnen bewonderen en, voor velen, om de beklimming te proberen.

Hoewel de Kilimanjaro het hele jaar door beklommen kan worden, is de optimale tijd om het te doen van eind juni tot oktober, wanneer het weer droog is.

Meer dan een miljoen jaar geleden werd de Kilimanjaro, die op de Werelderfgoedlijst staat, gevormd door vulkanische activiteit in de Rift Valley.

Shira, Kibo en Mawenzi zijn drie vulkaankegels die ongeveer 750.000 jaar geleden werden gevormd. Uhuru Peak op Kibo, een van de zeven toppen van de wereld, is de hoogste top.

De berg stijgt van het landbouwgebied aan de voet naar een regenwoud, een alpenweide en tenslotte een maanomgeving op het hoogste punt.

Men kan olifanten, buffels, apen en luipaarden zien leven op de hellingen van de jungle, terwijl vogelaars een grote verscheidenheid aan vogels vinden in het alpiene gebied.

Hoewel er momenteel geen project loopt, heeft de regering een plan goedgekeurd om eind 2020 een kabelbaan op de Kilimanjaro aan te leggen.

Als die gebouwd zou worden, zouden bezoekers 3.700 meter boven de zeespiegel komen.

4. Julius Neyere Nationaal Park

Julius Neyere National Park is het grootste wildreservaat van Afrika. Het werd gesticht in 1922 en beslaat 5% van heel Tanzania. De zuidelijke regio is een verboden gebied.

Het is onontwikkeld, extreem bebost en vol kliffen. Alleen het gebied ten noorden van de Rufiji rivier is toegankelijk voor reizigers.

Grote open graslanden, bossen, rivieren, heuvels en vlakten zijn allemaal te vinden in deze regio van het Julius Neyere National Park.

Het Julius Neyere National Park wordt doorsneden door de Rufiji rivier, die het grootste stroomgebied heeft van alle rivieren in Oost-Afrika.

De rivier is een belangrijk element van het reservaat en biedt de kans om een verscheidenheid aan waterdieren te observeren. Olifanten, nijlpaarden en neushoorns zijn er allemaal te zien, samen met buffels, antilopen, giraffen, wrattenzwijnen, gnoes, leeuwen, luipaarden en jachtluipaarden.

In het Julius Neyere National Park zijn meer dan 350 soorten vogels geïdentificeerd.

5. Ngorongoro Conservation Area

De beroemde vulkanische Ngorongoro krater ligt in het Ngorongoro Conservation Area, een van Tanzania’s populairste plaatsen om dieren te zien.

Het ligt halverwege de Serengeti en Lake Manyara.

Talrijke dieren worden aangetrokken tot deze enorme vulkaankrater omdat er altijd water beschikbaar is, zodat ze niet hoeven te migreren.

De belangrijkste redenen waarom mensen deze plek bezoeken zijn het zien van grote dieren en het observeren van vogels.

Duizenden soorten, waaronder leeuwen, olifanten, neushoorns, Thomson’s gazellen en buffels, zijn te zien op de kraterbodem, maar meer dan de helft van de dieren die in de Ngorongoro krater leven zijn gnoes en zebra’s.

De beste plekken om vogels te kijken zijn bij het Magadi-meer, waar groepen flamingo’s samenkomen in het ondiepe water.

Nijlpaarden brengen graag de dag ondergedompeld en de avond grazend door op het aangrenzende gras.

De Ngorongoro krater, die ongeveer drie miljoen jaar oud is, is ’s werelds grootste bewaard gebleven oude caldera.

Voordat hij uitbarstte en instortte, behoorde de Ngorongoro vulkaan tot de hoogste bergen ter wereld.

De Olduvai Gorge is een ander interessant kenmerk van het natuurgebied.

Oude schedels en botfragmenten die op deze belangrijke archeologische plek zijn ontdekt, hebben waardevolle informatie opgeleverd over de vroegste menselijke populaties.

In Olduvai Gorge, dat op een aantal breuklijnen ligt, zijn dankzij millennia van erosie oude menselijke resten en fossielen ontdekt.

In 1911 was een Duitse professor op zoek naar vlinders toen hij in de Olduvai Gorge op een aantal versteende botten stuitte.

De Leakeys verzamelden tijdens een volgende expeditie botten die naar schatting ongeveer 2 miljoen jaar oud waren, een schedel en delen daarvan.

In de Olduvai Gorge werden ook gereedschappen en jachtuitrustingen gevonden die dateren van één tot vijf miljoen jaar geleden.

De iconische voetafdrukken van een man, vrouw en kind in Laetoli, dicht bij Olduvai, waren een andere spannende ontdekking.

Extra bewijs dat in dit gebied meer dan twee miljoen jaar geleden ten minste drie hominide soorten leefden is te vinden in deze en andere vondsten.

6. Pemba eiland

Het meest noordelijke eiland van de Zanzibar archipel is Pemba Island. Bij Pemba liggen verschillende woestijneilanden, en het zicht om te duiken in de Indische Oceaan is ongeëvenaard.

Het onderwaterparadijs herbergt zeewaaiers, koraaltuinen en kleurrijke sponzen. Het belangrijkste bevolkingscentrum op Pemba, Chake Chake, is een geliefde uitvalsbasis voor duikers.

Pemba heeft een meer ontspannen houding dan Zanzibar omdat het minder vaak bezocht wordt.

Het eiland is geliefd bij mountainbikers die gelokt worden door de 1.000 meter hoge toppen, die ruig zijn met diepe dalen.

Misali Island Beach is een niet te missen locatie in de buurt. Op een onbewoond tropisch eiland ligt een prachtig wit zandstrand.

Pemba is wereldwijd een belangrijke producent van kruidnagel en staat bekend om zijn juju-tradities van genezing en magie.

Mensen reizen uit heel Oost-Afrika om te studeren bij de traditionele en voodoo genezers of op zoek te gaan naar genezing.

7. Katavi Nationaal Park

Het afgelegen Katavi National Park herbergt ongerepte natuur.

De enorme overstromingsvlakte, die wordt verdeeld door de Katuma rivier en verschillende seizoensgebonden meren, is een bepalend kenmerk van Katavi.

In de meren zijn grote kuddes nijlpaarden, krokodillen en meer dan 400 vogelsoorten te zien.

Nijlpaarden aan het eind van het droge seizoen, wanneer wel 200 proberen in een plas water te passen, zijn een van de attracties in Katavi.

Het droge seizoen brengt Katavi National Park tot leven; bij de laatst overgebleven poelen en stroompjes zijn kuddes impala’s, rietbokken, leeuwen, zebra’s en giraffen te zien.

Als het overstromingswater zich terugtrekt, verzamelen zich ook tienduizenden olifanten en buffels in het park.

8. Lake Manyara Nationaal Park

Het landschap van Lake Manyara National Park bestaat uit wetlands, weilanden en bossen.

Tweederde van het park is ondergedompeld in water, en Lake Manyara herbergt een verscheidenheid aan vogels, waaronder duizenden flamingo’s gedurende bepaalde tijden van het jaar.

De overvloed aan olifanten, leeuwen die bomen kunnen beklimmen en nijlpaarden die in Lake Manyara van veel dichterbij te zien zijn dan in andere parken, zijn de belangrijkste attracties.

De grootste populatie bavianen ter wereld verblijft in dit park.

De meest geliefde activiteiten in Lake Manyara National Park zijn vogels spotten, kanoën, mountainbike excursies en wildlife drives.

9. Stranden van Zanzibar

Het Tanzaniaanse eiland Zanzibar, ook bekend als Unguja, is een populaire vakantieplek en staat bekend om zijn prachtige stranden.

Dit eiland maakt deel uit van de Zanzibar-archipel, waartoe ook Pemba behoort. Het beschikt over enkele van de beste stranden ter wereld.

Bezoekers vinden er prachtige witte stranden, helder ondiep water en traditionele boten langs de kust. De branding varieert, afhankelijk van aan welke kant van het eiland je bent.

10. Het Victoriameer

Kenia, Tanzania en Oeganda omringen het Victoriameer, het grootste zoetwatermeer van Afrika. Miljoenen mensen wonen in de buurt van dit meer, dat de Witte Nijl voedt en voor hen inkomsten genereert.

Een van de minst bezochte gebieden van het land is het Tanzaniaanse deel van het Victoriameer, maar de steden Bukoba, Musoma en Mwanza bevatten een verscheidenheid aan attracties.

Enkele van de eilanden in de buurt van Mwanza en Musoma zijn veranderd in wildreservaten.

Rond Lake Victoria kunnen boottochten of trektochten worden gepland, en vogels kijken en vissen zijn populaire avonturen.

Aan de zuidwestkust van het Victoriameer ligt een park genaamd Rubondo Island National Park dat nog een aantal kleinere eilandjes bevat.

11. Gombe Stream Nationaal Park

Gombe National Park, bij gelegenheid soms bekend als Gombe Stream National Park, richt zich vooral op toeristen die van de gebaande paden af willen en chimpansees willen observeren.

Jane Goodall maakte deze bestemming, een van de kleinste nationale parken van Tanzania, beroemd door haar onderzoek.

De Britse onderzoekster kwam in 1960 voor het eerst naar het land om chimpansees in het wild te bestuderen, maar haar werk leidde uiteindelijk tot de oprichting van ’s werelds langstlopende gedragsonderzoeksproject.

Bezoekers kunnen het bos in tijdens begeleide tochten om chimpansees in hun natuurlijke omgeving te zien. In het park leven talloze primaten en diersoorten.

In het tropische woud leven meer dan 200 vogelsoorten, waaronder barbets, spreeuwen, zonnevogels, kroonarenden, ijsvogels en palmnootgieren.

Andere populaire activiteiten zijn wandelen en zwemmen; een pad gaat het bos in en leidt naar een waterval in een vallei.

12. Arusha Nationaal Park

Hoewel Arusha kleiner is dan andere nationale parken in Tanzania, heeft het een verscheidenheid aan habitats, waaronder het bos van Mount Meru, de Ngurdoto krater in het zuidoosten en de Momella meren, een verzameling van zeven kratermeren.

Terwijl kuddes buffels, zebra’s en wrattenzwijnen verspreid liggen over de moerassige bodem van de krater, zijn in het omringende bos zwarte en witte Colobus-apen te zien.

Een grote verscheidenheid aan inheemse en trekkende watervogels noemen Momella Lakes hun thuis.

Bezoekers komen hier om de plaatselijke fauna te bekijken en om Mount Meru te beklimmen, de op een na hoogste berg van Tanzania en een van de mooiste vulkanen van Afrika.

Een dunne helling die naar de top leidt biedt een adembenemend uitzicht op de vulkaankegel die zich in de krater bevindt op een hoogte van enkele duizenden meters daaronder.

Hoewel er sprake is van een harde stijging, gaat de route ook door parkland, een bos, een groot gebied met heide en heide.

13. Mafia Island

Duikers en snorkelaars reizen vanuit de hele wereld naar Mafia Island om het onderwatermilieu te verkennen dat het Mafia Island Marine Park beschermt.

Terwijl Mafia Island zijn mooiste weer ervaart van mei tot oktober, zijn de beste duikomstandigheden van oktober tot maart.

Het Mafia Island Marine Park herbergt een grote verscheidenheid aan soorten, ongelooflijke koraaltuinen en een rustige duikomgeving.

In het gebied leven ongeveer 400 verschillende vissoorten en talrijke vogelsoorten. Bovendien heeft de groene schildpad, die helaas op het punt van uitsterven staat, zijn historische broedplaats op Mafia Island.

Mafia is een populaire plek voor diepzeevissen, met name op grote vis als tonijn, marlijn, zeilvis en andere.

14. Ruaha Nationaal Park

Het grootste park van Tanzania, Ruaha National Park, werd opgericht in 2008. Het bevat een van Tanzania’s hoogste dichtheden aan olifanten en enorme kuddes buffels en gazellen.

Het belangrijkste kenmerk van Ruaha National Park is de Great Ruaha River, die langs de oevers een adembenemend uitzicht biedt op wilde dieren.

Via een waterkrachtcentrale in Kidatu levert de rivier ook een belangrijke bijdrage aan de elektriciteitsbehoefte van Tanzania.

Omdat Ruaha National Park het minst bezochte park van Tanzania is, is het milieu er nog grotendeels ongerept.

Meer dan 400 vogelsoorten die in het noorden van Tanzania niet voorkomen kunnen door vogelaars worden bekeken, terwijl fotografen vooral worden aangetrokken door de rivier, de adembenemende kloven en de torenhoge bomen.

15. Stone Town

Het culturele centrum van Zanzibar, Stone Town, heeft de afgelopen 200 jaar niet veel veranderingen ondergaan.

De uitgesproken schoonheid van de stad komt van de grote oude Arabische herenhuizen die langs de kronkelende straatjes staan.

Toen Zanzibar in de negentiende eeuw een van de belangrijkste Swahili-handelssteden in de Indische Oceaan was, werden de meeste huizen in Stone Town gebouwd.

Veel van de huizen hebben fijn gesneden houten deuren die met brassen zijn bekleed en zichtbaar zijn voor bezoekers.

Veel van de beroemde bezienswaardigheden van Stone Town zijn in hun oude luister hersteld als de oudste continu bewoonde Swahili stad ter wereld.

Verschillende van de oude bouwwerken zijn nu musea of toeristische bestemmingen. Een paar intrigerende antieke kerken met historische betekenis zijn overal in de stad te vinden.

De Darajani markt, Beit el-Amani, het stadhuis en de Anglicaanse kathedraal liggen allemaal in het oude gebied van Stone Town, dat kan worden bereikt door een wandeling over Creek Road.

De Forodhani-tuinen, de oude apotheek met zijn gebeeldhouwde houten balkons, de oude residentie van de sultans, bekend als Beit el-Sahel of het Volkspaleis, de Hamamni Perzische baden, gebouwd in 1888, en het Oude Fort, het oudste gebouw van Stone Town, zijn enkele van de andere belangrijke bezienswaardigheden.


Wanneer is de beste tijd voor een safari in Tanzania?

Het lange droge seizoen, dat duurt van juli tot en met oktober, is de ideale tijd om Tanzania te bezoeken.

De Grote Migratie, trektochten, safari’s en strandvakanties op Zanzibar zijn in deze maanden op hun best.

De drukste tijd van het jaar om Tanzania te bezoeken is rond juli. Olifanten verzamelen zich in Tarangire National Park als de migratie Kenia nadert.

In augustus is de kans groter dat je de Big Five ziet, omdat de dieren op zoek gaan naar waterbronnen, waardoor hun bewegingen voorspelbaar worden voor gidsen.

Ook flamingo’s trekken in grote aantallen naar Lake Natron omdat ze daar voedsel en een schuilplaats kunnen vinden.

De trekkuddes gnoes en zebra’s verspreiden zich over de Serengeti in september, de laatste maand van het hoogseizoen.

De Mara rivier, die vanuit Kenia’s noordelijke Serengeti stroomt, is hun belangrijkste barrière. Het kan spannend zijn om kuddes gnoes wanhopig door met krokodillen besmet water te zien zwemmen.

Voor wie gefascineerd is door de gnoe-populatie, is een bezoek eind januari een geweldige tijd om het kalfseizoen op de Ndutu Plains te zien.

Waar zijn de beste stranden in Tanzania?

Op het eiland Zanzibar, met ongelofelijk wit zand en turquoise water, vind je de mooiste stranden van Tanzania.

Nungwi Beach, Kendwa Beach en Paje Beach, een van de beste kiteboardstranden van het eiland, zijn enkele van de beste stranden.

Andere belangrijke runners-up liggen op Mafia Island en Pemba Island, vooral Misali Island Beach en Utende Beach.

Wat is de beste stad voor toerisme in Tanzania?

Een van de beste toeristische steden ter wereld is Stone Town in Zanzibar.

Bezoekers kunnen met de gastvrije bewoners omgaan, door de smalle steegjes dwalen, of naar het Oude Fort gaan, een prachtig historisch bouwwerk in de stad dat door de Omaanse Arabieren werd opgericht om zich tegen de Portugezen te verdedigen.

De pittoreske Forodhani Night Food Market biedt verrukkelijk straatvoedsel om van te smullen.

De stad is spectaculair en uniek vanwege de prachtige Swahili-architectuur, de levendige en drukke marktplaatsen en het adembenemende uitzicht op de oceaan.

Is Tanzania een bezoek waard?

Tanzania heeft werkelijk iedere reiziger iets te bieden.

Ongelooflijke wildreservaten vol wilde dieren, prachtige stranden, weelderige accommodaties en een verbazingwekkende cultuur en keuken zijn slechts enkele van de attracties. Nog meer informatie over Tanzania kan je via deze link vinden: https://tanzaniaspecialist.com/

Conclusie

Bij een bezoek aan Tanzania is het belangrijk om alles wat je wilt doen te plannen om het meeste uit je reis te halen.

Als je je reisschema voor je vakantie maakt, overweeg dan een bezoek aan deze must-see toeristische bestemmingen.

Een bezoek aan elk van onze lijst van 15 beste dingen om te doen in Tanzania geeft je een ongelooflijk inzicht in het land en zal je reis ongelooflijk gedenkwaardig maken.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *