Oscilloscopen zijn apparaten waarmee spanningssignalen worden getest. Deze spanningssignalen worden weergegeven als golfvormen op het beeldscherm. De golfvormen maken de spanningsvariaties over een bepaalde periode goed zichtbaar. De signalen worden in een grafiek uitgezet die je vervolgens kan aflezen. De grafiek geeft aan op welke manier het signaal verandert. De oscilloscoop is een van de meest universele elektronische meetapparatuur.

Welke informatie wordt zichtbaar?

Oscilloscopen hebben een verticale Y as en een horizontale X as. De verticale Y as geeft de spanningsmeting aan. De horizontale X as geeft de tijd aan.
Met een oscilloscoop wordt bepaalde informatie zichtbaar. Deze informatie wordt weergegeven in golfvormen. De informatie die zichtbaar wordt zijn de spannings en stroom signalen zoals de bedoeling is, de signaal afwijkingen, de berekende frequentie van een oscillerend signaal, eventuele variaties in de frequentie, de ruis en de wijzigingen in de ruis.

Digitale en analoge oscilloscopen

oscilloscoopen

Op de markt zijn er digitale en analoge oscilloscopen (https://www.tme.eu/nl/katalog/oscilloscopen-en-scopemeters_100276/) te vinden. Digitale oscilloscopen hebben een kleuren lcd-scherm. Eenmalige signalen kunnen worden opgenomen. Digitale oscilloscopen geven gedetailleerde en nauwkeurige metingen en snelle berekeningen. Analoge oscilloscopen hebben een luminescerend scherm. Het beeld wordt opgewekt door een elektronenstraal bundel die horizontaal en verticaal kan worden afgebogen. Je kunt de oscilloscoop ook in de XY-modus zetten. Daarbij is het ene kanaal de horizontale afbuiging, en het andere kanaal de verticale afbuiging.

Waarvoor worden oscilloscopen gebruikt?

Oscilloscopen hebben vele toepassingen in meerdere diverse gebieden. Zo worden oscilloscopen gebruikt voor circuits. Met een oscilloscoop kun je een circuit die niet goed functioneert onderzoeken. Een andere toepassing van de oscilloscoop is het analyseren van een ontstekingssysteem voor auto’s. Oscilloscopen kunnen gebruikt worden voor het weergeven van de hartslag als een elektrocardiogram (ECG).
Oscilloscopen worden onder andere gebruikt in de telecommunicatie en automobielindustrie, wetenschappen, geneeskunde en techniek.

black and white audio mixer

TME

TME is een aanbieder van elektronische componenten. Deze componenten worden opgeslagen in moderne magazijnen. TME heeft vestigingen over de hele wereld. Dit maakt het mogelijk om de producten tot in de verste uithoeken van de wereld te leveren.
Ben jij op zoek naar meer hoogwaardige elektronische componenten? Bezoek tme.eu waar je kunt kiezen uit meer dan 500.000 beschikbare producten waaronder oscilloscopen.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *