Hiken is een geweldige manier om landelijke gebieden te verkennen, aan lichaamsbeweging te doen, te ontstressen en mogelijk ook om goede foto’s te kunnen maken. Als je je eerste hike plant of gewoon wat tips wilt om beter te leren hiken, lees dan snel verder. Hier zijn de beste suggesties en tips voor beginnende hikers.

1. Hike met een maatje

hiken-koppel-bergen

Als je een beginnende hiker bent of iemand die niet zo zelfverzekerd is, probeer dan met een maatje te gaan hiken of overweeg om een groepswandeling of -tour te gaan maken. Er kunnen op jouw bestemming gespecialiseerde bedrijven zijn, die deze tours kunnen regelen en soms kun je ook op meetup.com evenementen vinden.

2. Volg de gemarkeerde paden

Als je je op onbekend terrein begeeft, volg dan indien mogelijk altijd de gemarkeerde hikingpaden. Sommige steden en bestemmingen hebben officiële routes en borden, die je in de goede richting wijzen. Wenen is bijvoorbeeld zo’n bestemming.

3. Neem een kaart mee of download offline kaarten

google-maps

Download voordat je vertrekt offline kaarten. Deze zijn gemakkelijk met de Google Maps-app (IOS|Android) te vinden. Google Maps heeft misschien niet noodzakelijk de officiële paden, maar het kan nog steeds een goede manier zijn om er ongeveer achter te komen waar je je bevindt als je je verdwaald voelt. Je kunt mogelijk ook een kaart met hikingpaden bij het plaatselijke VVV-kantoor krijgen. Een andere plek om te kijken is op blogs en hikingwebsites, waar ze mogelijk kaarten en routes hebben die je zou kunnen volgen.

4. Neem een kompas mee

Als je in oude stijl wilt wandelen en met papieren kaarten wilt navigeren, neem dan een kompas mee zodat je jouw richting kunt bepalen.

5. Zorg ervoor dat je telefoon is opgeladen

man-telefoon

Zorg er tijdens het wandelen altijd voor dat je telefoon volledig is opgeladen. Dit is belangrijk voor het geval je verdwaalt, om hulp moet bellen of de routebeschrijving op je telefoon moet controleren.

6. Zorg voor een oplader

Als je bij koud weer gaat hiken of als je bent vergeten om jouw telefoon op te laden, neem dan een draagbare batterij mee. Deze zijn goedkoop en met een fatsoenlijke powerbank kun je waarschijnlijk één of twee keer jouw telefoon volledig opladen.

7. Bewaar telefoons en batterijen in een warme jaszak

Als je wandelt bij temperaturen onder het vriespunt, weet je misschien nog niet dat batterijen hun lading dan veel sneller kunnen verliezen. Dit betekent dat je jouw camera eruit kunt halen en dan beseft dat de batterij bijna leeg is. Bewaar daarom jouw telefoon en eventuele reservebatterijen in een warme jaszak of in jouw binnenzak etc.

8. Vraag tijdens je eerste hike niet te veel van jezelf

hiken-bergen-man

Als je je eerste hike maakt, moet je niet te veel van jezelf vragen. Ik zou aanraden om vrij klein te beginnen, zoals een hike van 5km en dit dan geleidelijk op te bouwen. Naarmate je beter wordt, begrijp je ook beter waartoe je in staat bent.

9. Vergeet het water niet

Het kan zo gemakkelijk zijn om tijdens het hiken water te vergeten, maar het is iets dat ongelooflijk belangrijk is. Overweeg om een fles van goede kwaliteit te kopen.

10. Vermijd het hiken bij slecht weer

Tenzij je serieus avontuurlijk bent, zou ik aanraden om niet bij slecht weer, zoals zware regen, hevige sneeuwval, onweer enz. te gaan hiken. Het is het beste om het weer de dag ervoor te controleren en eventuele waarschuwingen in acht te nemen.

11. Neem regen- en winddichte kleding mee

hike-spullen

Hiken met een jas en een broek die niet wind- of waterdicht zijn, kan jouw hike tot een ellendige ervaring maken of je kunt zelfs ziek worden of als de omstandigheden echt slecht zijn jezelf in gevaar brengen. Controleer daarom altijd het weer voordat je gaat hiken en kleed je daarop aan en wees voorbereid voor het geval het weer verandert. Op Outdoorsupply kan je slagen om de ideale kleding te vinden voor je hike.

12. Overweeg om trekkingstokken te gebruiken

Trekkingstokken kunnen bij het hiken over ruw terrein, op gladde oppervlakken zoals in de sneeuw of bij het omhoog of omlaag wandelen erg handig zijn. Je kunt de hike-/trekkingstokken gebruiken om jezelf te stabiliseren en om jouw handen te gebruiken voor extra kracht tijdens het lopen. Als je last van slechte knieën, rug of andere problemen hebt, kunnen deze stokken extra nuttig zijn.

13. Bewaar voedsel in luchtdichte containers

Afhankelijk van waar je gaat hiken, moet je misschien voorkomen dat je de aandacht van dieren in het wild trekt. Dit is in sommige landen misschien geen probleem, maar als je reist in een land waar potentieel gevaarlijke dieren in het wild leven, zoals bijvoorbeeld beren, zorg er dan voor dat al het voedsel in luchtdichte containers of mogelijk officiële containers, die het voedsel volledig tegen geuren afsluiten, wordt bewaard.

14. Neem een EHBO-kit mee

Draag tijdens het hiken altijd een EHBO-kit bij je en doe in de EHBO-kit blarenpleisters en dergelijke.

15. Draag schoenen en sokken van goede kwaliteit en die ook goed passen

hiken-berg-opwaards

Schoenen en sokken van goede kwaliteit, die goed passen, zijn essentieel om te hiken. Het zal ervoor zorgen dat je een stuk comfortabeler tijdens het hiken zult zijn en hopelijk ook voorkomen dat er blaren ontstaan. Je wilt er ook zeker van zijn dat je wandelschoenen waterdicht zijn, want hiken met natte schoenen is het ergste dat je kan overkomen!

16. Controleer en lees de officiële mededelingen en waarschuwingen

Als je in een nationaal park wandelt, zoals bijvoorbeeld in Canada, zul je merken dat de autoriteiten officiële mededelingen, waarschuwingen en informatie verstrekken om je te helpen en om ervoor te zorgen dat je veilig blijft. Mogelijk kun je ook waarschuwingen lezen over hikingpaden die gesloten zijn of andere problemen.

17. Overweeg om een begeleide hike te maken

Er zijn tal van begeleide hikes beschikbaar voor wanneer je op reis gaat. Dit kunnen grote meerdaagse tochten zijn of kleinere dagtochten. Hieronder staan enkele voorbeelden die je via Viator kunt boeken. Voor meer opties klik je op de blauwe knop.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *