Als je je een minimalistische woonkamer voorstelt, wat komt er dan op je in? Bestaat je beeld uit glanzend witte interieurs, ultra-moderne meubels, nul felle kleuren en misschien een enkel kunstwerk aan de muren?

Zo ja, dan ben je niet de enige die zich dit voorstelt – dit is vaak het mentale beeld dat de meeste mensen hebben als ze aan minimalisme denken. Maar, de waarheid is dat, hoewel dit zeker is hoe sommige minimalistische woonkamers eruit zien, het toch niet helemaal een juist beeld is.

Dat komt omdat minimalisme in de kern niet gaat over het eenvoudigweg op een bepaalde manier inrichten van het interieur van je woning, of alles bedekken met strakke witte stoffen. Het gaat er veeleer om minder fysieke rommel in je leven te hebben, om plaats te maken voor meer mentale ruimte en energie. Het gaat erom tot de essentie van het leven te komen.

Het is tijd om een minimalistische woonkamer te creëren – en we hebben precies de tips om je daarbij te helpen:

1. Berg voorwerpen uit het zicht op

Heb je stapels tijdschriften, rekeningen, en andere willekeurige voorwerpen opgestapeld in je woonkamer? Hoewel je niet de enige bent die zich hieraan schuldig maakt, is het nu tijd om deze op te bergen in een woonkamer opbergkast.

Bedenk een plan om clusters van tijdschriften en andere voorwerpen uit het zicht op te bergen, of dat nu in een mooie mand of een ander soort opbergbak is. Anders zal je ruimte 10x rommeliger aanvoelen.

2. Denk na over je kleurenpalet

woonkamer-minimalistisch

Je kunt zeker helemaal voor wit gaan: een crèmekleurige bank, kale witte muren, en een wit vloerkleed maken een kamer toch altijd weer lichter en luchtiger – daarom kiezen zo veel mensen voor deze optie.

Als het idee van een geheel witte kleurstelling je nerveus maakt (bijvoorbeeld omdat je huisdieren of kinderen hebt), dan kun je een paar witte meubels combineren met meer neutraal getinte inrichtingselementen.

Een andere stijlvolle optie is het toevoegen van een paar felle kleuraccenten (in de vorm van kunstwerken, een levendig geweven vloerkleed, of muuraccenten, bijvoorbeeld) in een neutraal getinte ruimte. Je kunt ook spelen met verschillende tinten en texturen, door bijvoorbeeld verschillende tinten van dezelfde kleur te gebruiken voor je muren, vloerkleed, en andere meubels. En, bedenk dat als je boekenplanken in je woonkamer hebt, een beetje kleurcodering een heel eind komt!

Je boeken naar kleur ordenen is een geweldige manier om wat stijlvolle, eenvoudige flair aan je ruimte toe te voegen. Wat je ook beslist, zorg ervoor dat je rekening houdt met je algemene kleurenpalet, en dat je de kleuren zoveel mogelijk op elkaar afstemt – er is niets zo erg als streepjes van te veel texturen en kleuren om een kamer rommelig te doen aanvoelen.

3. Houd in gedachten dat alles goed bij elkaar moet passen

white wooden table with chairs

Behalve je ruimte ontruimen, is een eenduidig ontwerp en kleurenschema voor je woonkamer maken een van de belangrijkste onderdelen van minimal gaan. Hoewel dit er voor iedereen anders uitziet, moet in het algemeen alles in de kamer goed bij elkaar passen.

Dat betekent dat elk stuk – van je bank tot de kleinste vaas – eenvoudig en klassiek moet zijn, en goed moet passen bij de kleuren van je woonkamer.

4. Denk na over de grootte

Je wilt bijvoorbeeld niet zomaar een heleboel kleine meubelstukken in je ruimte gooien. Waarom? Omdat dit je woonkamer alleen maar benauwder zal doen aanvoelen, niet minder.

Meng het door er een paar grotere stukken in te zetten samen met je kleinere voorwerpen. Een L-vormige bank is altijd een goede keuze, omdat hij zowel de ruimte mooi opvult en genoeg ruimte overlaat voor andere meubelstukken.

Bedenk dat de schaal van je kamer belangrijk is – goed geplaatste voorwerpen van verschillende vormen en maten toevoegen helpt om je kamer opener te laten aanvoelen.

5. Groen

minimalistische-slaapkamer

Het is tijd om het buitenleven…naar binnen te halen! Er gaat echt niets boven de toevoeging van een paar planten om je woonkamer schoon en fris te laten aanvoelen. Strooi twee of drie heldergroene kamerplanten rond in je woonkamer – bonuspunten als je chique glazen potten of neutraal gekleurde plantenbakken gebruikt.

Afhankelijk van hoeveel zonlicht deze kamer in je huis krijgt, kan er een bepaalde soort plant zijn die het beste werkt. Ga dus naar je plaatselijke kwekerij om wat broodnodig groen te halen. Je zult er versteld van staan hoezeer de toevoeging van een paar kamerplanten een ruimte kan veranderen!

6. Installeer een zwevende plank

Een zwevende plank is een fantastische manier om je woonkamer zowel georganiseerder, als moderner te laten aanvoelen – in tegenstelling tot lompe gewone rekken. Zwevende planken zijn ideaal voor boeken, een plant of twee, en een paar goed geplaatste snuisterijen. Je ruimte zal meteen helderder, schoner en eigentijdser aanvoelen!

7. Herhaal je mantra: less is more!

minimalistische-woonkamer

Als je aanvankelijk de overgang naar eenvoudiger wonen maakt, kan het moeilijk zijn om van sommige spullen afscheid te nemen – we snappen het.

8. Ontruimen

Het eerste is het belangrijkste! Voor je aan je minimalistische woonkamer project begint, zul je de hele kamer willen ontruimen. Bedenk dat minder altijd, altijd meer is – de bedoeling van een eenvoudige woonruimte is dat je minder spullen hebt.

Dus, als je het type bent dat een ton kleine snuisterijen en andere decoratieve voorwerpen rond heeft slingeren, probeer dan zoveel mogelijk van die versieringen weg te doen. Anders zal je woonkamer er zeker rommeliger uit gaan zien en aanvoelen.

Probeer alleen de meest essentiële voorwerpen in je ruimte te houden. Ga de kamer rond, beschouw elk voorwerp en meubelstuk, en vraag je af of je zonder kunt leven. Zo ja, dan gaat het weg!

Bedenk dat je niet alles helemaal weg hoeft te doen, tenminste niet meteen. Waarom niet wat meubels eruit halen en tijdelijk in de opslag zetten, of spullen een week of zo in je kast bewaren? Zo kun je een proefrondje doen zonder alles definitief weg te doen.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *