Tuinhaarden geven een geweldige sfeer en een heerlijke warmte op je terras. Een tuinhaard kan ook een geweldige aanvulling op de woonruimte in de achtertuin zijn of een huiselijke omgeving in de buitenlucht verrijken. Om je op weg te helpen, volgen hier een paar zaken, die je moet overwegen voordat je een tuinhaard aan jouw buitenruimte toevoegt.

Voordat je een tuinhaard bij je thuis installeert, is het belangrijk om eerst de plaatselijke bouwvoorschriften en de Brandbeveiligingsverordening te raadplegen om een veilige en toegestane constructie te garanderen. Er is niets erger dan een project af te ronden en de lokale handhaver voor je deur hebben staan met een dagvaarding in de hand om je alles weer af te laten breken!

Verrijdbaar of ingebouwd

Veel mensen kiezen voor een verrijdbare tuinhaard, waarvan men op verschillende locaties in de buitenruimte kan genieten. Enkele van de beste tuinhaarden zijn verrijdbaar en ook minder duur dan een ingebouwde tuinhaard en zijn in een breed scala aan ontwerpen verkrijgbaar. Zij hebben het extra voordeel dat ze verplaatst kunnen worden. Ingebouwde tuinhaarden worden duurzaam vervaardigd waardoor je in de toekomst deze altijd nog kunt uitbreiden.

In de grond of boven de grond

tuinhaard-steen

Een tuinhaard in de grond kan kosteneffectief zijn, maar bovengrondse tuinhaarden worden wel vaker verkocht. Een trend is om voor een bovengrondse tuinhaard een ‘verzonken woonkamer ontwerp’ te creëren. Dit biedt het extra voordeel van ingebouwde zitplaatsen. Bovendien kan de omringende muur ook als windscherm of als warmtereflector fungeren, waardoor er een warme en gezellige ruimte ontstaat.

Gas, hout of hybride

Overweeg alle opties bij het kiezen van wat het beste is voor de inrichting van jouw achtertuin. Een tuinhaard op gas heeft een aantal voordelen. Het is gemakkelijk te starten, er is geen rommel, er is geen rook en het kan ook dichter bij het huis worden geplaatst. Voor puristen is het verbranden van hout echter één van de belangrijkste redenen om zelfs een haard buiten te hebben – de geur alleen al zorgt voor een huiselijk gevoel.

Veel gemeenten hebben strikte regels voor tuinhaarden, vooral voor de houtgestookte. Houd bij het installeren van een houtgestookte tuinhaard vooral rekening met de afstand tot het huis.

Overweeg voor het beste van de twee bovengenoemde opties een houtgestookte tuinhaard met een gasstarter. Een populaire trend is om een gasstarter te installeren met een schakelaar die lokaal, vanuit het huis of met een mobiele app kan worden bediend. Voor elk van deze opties is een metalen scherm altijd een nuttige toevoeging om vonken te verminderen.

Plaatsing van de tuinhaard

Een bovengrondse tuinhaard wordt een centraal punt in jouw ontwerp voor het buitenleven, maar het is het beste om hem te plaatsen waar hij het beste past bij de andere grote designelementen. Voordat je een permanente tuinhaard plaatst, moet je de windpatronen, die mogelijk rookproblemen kunnen veroorzaken, controleren. Vergeet ook niet om voldoende ruimte voor zitplaatsen rond de tuinhaard te laten. Het is niet alleen een middelpunt, een tuinhaard kan ook een ontmoetingsplaats in een buitenruimte zijn.

Materialen en de vorm

tuinhaard-schaal

Bakstenen, natuursteen en betonblokken zijn allemaal mogelijkheden, maar wat past nou het beste bij jouw woning? De populairste opties voor bovengrondse tuinhaarden zijn baksteen, natuursteen en betonblokken.

Hoewel de ontwerpopties eindeloos zijn, zijn de meeste tuinhaarden rond of vierkant. Naast het toevoegen van een afgewerkte look, zorgt een stalen binnenkant ervoor dat overmatige hoeveelheden warmte niet door de omringende stenen worden geabsorbeerd. Door de warmte naar boven en naar buiten te reflecteren, draagt het bij aan de levensduur van de stenen en creëert het een veiligere omgeving. Het verhoogt ook het gevoel van warmte voor degenen, die rond het vuur zitten.

Zit opties

Ingebouwde zitoplossingen zijn een ideale opbrengst van je investering. Hoe weet je hoe ver het van de tuinhaard moet zijn? Ingebouwde zitoplossingen vormen een uitstekende aanvulling op het ontwerp van een tuinhaard. Als je zitoplossingen gebruikt, overweeg dan om één of twee zijden open te laten. Dit biedt de mogelijkheid om ook meubels te plaatsen, wat de look verzacht en het ontwerp interessanter maakt. Gebruik een verscheidenheid aan plaids en buitenkussens om comfort en kleur aan de zitoplossingen toe te voegen. Was is er nou fijner dan tijdens de zomeravonden met je geliefde van het knetterende vuur en de romantische atmosfeer te genieten?

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *