De Nederlandse TV-markt wordt gedomineerd door Samsung, LG en Sony. De kleinere spelers in de grote winkels proberen zich meestal aan de goedkopere kant van de markt te positioneren.

Maar zelfs de grotere merken produceren nu goedkope modellen om te concurreren en sommige vertonen dezelfde fouten en slechte prestaties als de minder bekende merken. Dus wil je een nieuwe TV kopen? Lees dan eerst hier hoe je een goede tv kunt controleren.

1. Kijk naar details in schaduwrijke scènes

smart-tv-houten-standaard

Inferieure TV’s kunnen moeite hebben met het weergeven van donkere scènes. Blader door kanalen om er een te vinden en kijk goed – is het ondanks het donker goed gedefinieerd, of een troebele, korrelige puinhoop? Als je kunt, neem dan je favoriete film op en test een scène die je goed kent.

2. Bekijk een verscheidenheid aan beelden

Begin met een free-to-air uitzending in zowel SD als HD resolutie, en blader door kanalen en verschillende programma’s. Je zou vrij snel verschillen moeten kunnen zien als je naar live TV kijkt, vooral sportbeelden, en de prestaties van HD-beelden hangen af van zowel de kwaliteit van het scherm als van de TV-processor.

Als de verkopers weigeren om je iets anders te laten bekijken dan de speciaal voorbereide geoptimaliseerde video, ga dan ergens anders heen. Je kunt geen oordeel vellen op basis van een Blu-ray cartoon of digitaal gemasterde film – sommige TV’s doen het prima met deze input, maar zien er vreselijk uit met standaard definitie of free-to-air HD beeldmateriaal.

3. Observeer gezichten

Dit is een andere manier om de kleurnauwkeurigheid te beoordelen. Kijk of de huid er vlekkerig uitziet, of dat delen van het gezicht met verschillende snelheden bewegen.

4. Controleer of je kunt opnemen naar een USB-apparaat

hd-tv

Kijk welke beperkingen er zijn voor het type apparaat dat je kunt gebruiken (sommige accepteren bepaalde harde schijven niet en andere vereisen een specifieke formattering). Deze TV’s zouden twee aparte tuners moeten hebben, dus laat de winkelier wat live TV opnemen en overschakelen naar een ander kanaal om te zien of het goed wordt opgenomen. De meeste nieuwe Sony TV’s kunnen niet opnemen op een USB apparaat.

5. Open de elektronische programmagids (EPG)

Blader eens door enkele menuschermen.

6. Beoordeel zwarttinten

Dit kan lastig zijn als je de bron niet kunt controleren, maar zeer slechte TV’s lijken eerder donkergrijs dan zwart. Sommige van de nieuwste OLED TV’s leveren zeer goede zwarttinten, omdat elke pixel zwart kan weergeven door gewoon uit te schakelen, maar je wilt toch dat de details zichtbaar zijn.

7. Kijk of het beeld vloeiend is+

Zaken als bewegingsonscherpte (slepende elementen achter snel bewegende objecten) kunnen in de bron zitten, dus let goed op of alle getoonde TV’s dit niet doen.

8. Probeer de afstandsbediening van de TV

Gebruik hem om toegang te krijgen tot de belangrijkste bedieningselementen van de tv’s – je moet in staat zijn om rond te komen en basisdingen te doen zoals het selecteren van een bron, het veranderen van kanalen en het selecteren van een app zoals Netflix zonder in de handleiding te hoeven kijken.

9. Inspecteer de achterkant van de TV

smart-tv-spotify

Zo kun je zien waar de aansluitingen zitten. Als je de TV aan de muur gaat bevestigen, controleer dan of je er gemakkelijk bij kunt vanaf de zijkant of de onderkant. De etikettering moet leesbaar zijn en voldoende contrast hebben om ook bij slecht licht zichtbaar te zijn.

10. Beoordeel huidtinten

Gebruik live nieuwspresentatoren in studio’s. Hier moet de toon natuurlijk lijken, en primaire kleuren mogen geen duidelijke fouten vertonen (rood ziet er bijvoorbeeld oranje uit).

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *