Een kerstcadeau vroeger was vaak heel eenvoudig. Kinderen kregen misschien een sinaasappel, noten of snoep, naast één of twee kleine cadeautjes. Omdat fruit, noten en snoep geen alledaagse traktatie waren, zou het ontvangen ervan voor de meeste kinderen uit die tijd bijzonder zijn geweest.

Maar de tijden zijn zeker veranderd en nu is een PlayStation gift card meer dan normaal! Elk jaar concurreert elke industrie om de aandacht van je kind, zodat ze de Kerstman, of hun ouders, kunnen vragen om het volgende grote ding dat ze absoluut denken te moeten hebben.

Als je gezin niet veel geld heeft of dit jaar eenvoudig wil doen, kan het managen van verwachtingen een enorme uitdaging lijken.

In deze blogpost bespreken we enkele manieren waarop je ervoor kunt zorgen dat je kind niet teleurgesteld wordt tijdens de kerstdagen.

1. Geef wat praktische cadeaus

kerstcadeau

Laat je kinderen weten dat een deel van hun cadeaus iets zal zijn dat ze nodig hebben. Deze kunnen helpen hun koorts te controleren, en houden hen het hele jaar door gezond. Geef peuters bovendien cadeaus die hen helpen bij hun ontwikkeling, zodat ze kunnen leren en spelen.

2. Steun goede doelen samen met je kinderen

Veel plaatselijke kerken en buurthuizen houden inzamelingsacties voor kinderen van wie de familie zich geen cadeaus kan veroorloven. Kies samen met je kinderen wat cadeaus uit om hen te helpen begrijpen dat ze veel geluk hebben dat hun ouders zich cadeaus voor hen kunnen veroorloven.

3. Voor de gezinnen die geen kerst vieren: maak de dag alsnog speciaal voor de kinderen

Als je gezin geen Kerstmis viert, kan dat voor kinderen erg isolerend voelen. Terwijl jij de reden kent waarom je ervoor gekozen hebt het niet te doen, kunnen kinderen het moeilijker hebben om het te begrijpen.

Misschien wil je een of twee kleine cadeautjes voor ze kopen. Je kunt ook sowieso een leuke viering met je familie houden, die het speciaal maakt, maar niet rond Kerstmis gecentreerd is. Misschien een familieavond houden met een speciaal diner, uit eten gaan, naar de film gaan of samen sporten. Als iedereen toch vrij heeft, kun je er net zo goed een dag van maken om nooit te vergeten!

4. Bespreek het belang van sparen

Checking Cash Money GIF by 60 Second Docs

Je kinderen willen misschien een dure pop, een computer, een iPhone of iets anders dat jij je niet kunt veroorloven. Of misschien kunnen jullie het wel betalen, maar je wilt niet dat je kind denkt dat ze deze artikelen verdienen, alleen maar omdat hun ouders genoeg geld verdienen.

Vertel je kinderen dat als ze iets groots willen kopen, ze er zelf voor zullen moeten sparen. Misschien wil je bijdragen aan hun fonds voor Kerstmis om een begin te maken, maar laat ze weten dat ze voor de rest zullen moeten werken.

Als ze oud genoeg zijn, moedig ze dan aan een bijbaantje te nemen, op te passen of in de tuin te werken voor de rest van het geld. Als ze nog jong zijn, wil je klusjes misschien stimuleren met een toelage. Je kunt ze laten weten dat ze een paar euro verdienen voor alles wat ze rond het huis doen.

Of, als ze tijdens de vakantie geld krijgen van grootouders of andere familieleden, moedig ze dan aan om dit in te zetten voor hun grotere aankoop.

5. Inventariseer wat je kind heeft

Als je kind emmers met speelgoed heeft waar ze niet eens mee spelen, of je hebt zakken vol met spullen die je onlangs aan andere ouders hebt gegeven of naar een goed doel hebt gebracht, is het misschien tijd om streng te zijn.

Veel kinderen spelen maar een paar weken tot een paar maanden met speelgoed voordat ze op het volgende overgaan. Om rommel te voorkomen, en je kind het gevoel te geven dat het alles mag hebben waar het om vraagt, stel je een budget vast. Misschien wil je dit met je kind communiceren, zodat het kind weet wat hij of zij kan verwachten. Weet je alsnog niet zo goed wat je kan geven? Denk dan aan een online cadeaubon.

Als je kind nog een baby is, erken dan dat het zich dit niet zal herinneren, dus kun je wegkomen met een kleiner budget en hem wat babybenodigdheden cadeau doen.

6. Leg de nadruk niet teveel op cadeaus

Kerst hoeft niet in het teken te staan van cadeaus. In plaats daarvan kun je je richten op het bijwonen van de kerk, het maken van kerstlekkernijen of het maken van een speciaal ontbijt. Dit maakt Kerstmis tot meer dan alleen de cadeaus en geeft ze een speciale activiteit om naar uit te kijken.

7. Bespreek de betekenis van kerstcadeaus met je kinderen

kerstcadeau-kaars

Een grote meerderheid van de mensen in Nederland is christen. Maar natuurlijk is niet iedereen dat.

Oorspronkelijk werden kerstcadeaus gegeven om de geschenken te symboliseren die de Drie Wijzen naar het kindje Jezus brachten. Christelijke gezinnen kunnen dit bespreken en samen het verhaal van de Wijzen herontdekken.

Druk je kind uit dat de geschenken die de Wijzen Jezus brachten eenvoudig, maar betekenisvol waren. Laat je kinderen weten dat je dit graag wilt weerspiegelen in je eigen geschenken geven. Bespreek met je kinderen, in plaats van extravagante cadeaus, het belang van het geven van cadeaus vanuit het hart.

Je kunt besluiten om alleen handgemaakte cadeaus te geven, of een budget vaststellen. Laat je kinderen weten wat dit is, en geef aan dat jullie je eraan houden. Zo kunnen ze weten dat bepaalde artikelen niet mogelijk zijn.

8. Bezoek samen een dakloze opvang

Je kinderen beseffen misschien niet hoe gelukkig ze zijn dat ze in een huis wonen waar hun ouders de verwachtingen van kerstcadeaus in goede banen moeten leiden. Als zodanig kan het meenemen van je kind om te zien dat sommige kinderen veel minder krijgen voor Kerstmis hen doen begrijpen dat cadeaus niet alles zijn.

9. Bespreek de betekenis van kerst

Terwijl we het al hadden over hoe je de betekenis van Kerstmis voor christenen met je kinderen kunt bespreken, hoe zit het dan met niet-religieuze mensen die het toch vieren? De meeste niet-religieuze mensen kunnen het erover eens zijn dat Kerstmis gaat over vrijgevigheid en geven. Bespreek dit met je kinderen, en laat ze weten dat een cadeau geven net zo leuk kan zijn als ontvangen.

10. Praat over het verschil in cadeaus van de kinderen

kinderen-koken

De vraag wat de Kerstman aan kinderen brengt kan een lastige zijn. Kinderen van rijke ouders kunnen op school komen met de nieuwste iPhone of het duurste of ongrijpbaarste speelgoed dat iedereen dat jaar wilde hebben. Dit kan je kind ertoe aanzetten om te vragen waarom de Kerstman de andere kinderen in hun klas leuker vindt dan jouw kinderen.

Vertel je kinderen dat de Kerstman sommige kinderen niet leuker vindt dan andere. Laat ze in plaats daarvan weten dat de Kerstman met de ouders van elk kind bespreekt hoeveel ze hem toestaan de kinderen te verwennen. Als het gezin een veel kleinere kerst wil, weet de Kerstman dat, en geeft hij dienovereenkomstig cadeaus.

Tegenwoordig proberen sommige ouders ervoor te zorgen dat kinderen zich niet buitengesloten voelen door alle ouders die kinderen dure cadeaus geven te laten bestempelen als van hun ouders. Zo krijgen kinderen niet het gevoel dat de Kerstman andere kinderen leuker vindt. Maar, omdat je niet per se kunt bepalen hoe andere ouders hun eigen kerst doen, zul je een manier moeten vinden om ervoor te zorgen dat je kinderen weten dat de Kerstman net zo van hen houdt.

Een kerstcadeau kan iets zijn dat je kinderen voor altijd zullen koesteren of iets dat ze uiteindelijk een paar weken later weggooien. Probeer cadeaus te kopen die je kinderen ook echt leuk vinden en gebruiken.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *