Soms kan een auto kopen lastig zijn, maar als je op zoek bent naar een gebruikte gezinsauto, die wordt aangeboden met een keur aan efficiënte motoren en profiteert van een degelijk chassis, een goede uitrusting en verkrijgbaar is voor een prijs, die bij jouw budget past, dan ben je hier aan het juiste adres!

De Peugeot 308, die bij de lancering in 2014 werd uitgeroepen tot de Europese auto van het jaar, is dat helemaal voor duizenden kopers van gebruikte auto’s, die hem verkozen boven de rivalen, waaronder de Ford Focus en Volkswagen Golf.

Inderdaad, bij diezelfde lancering werd er gezegd dat Peugeot eindelijk een hatchback gezinsauto had gelanceerd, die te vergelijken was met de toonaangevende Golf. Dat was natuurlijk niet waar. Het heeft VW zeven generaties van voortdurende verbetering gekost om de Golf te krijgen waar hij nu is en het is onmogelijk dat Peugeot dat record van prestaties in één grote sprong zou kunnen evenaren.

Desalniettemin was en blijft de 308 een indrukwekkende prestatie. Net als bij de Golf is het de rustige zelfverzekerde in de sector, vertrouwend op zijn ingetogen, mooie uiterlijk, het stijlvolle interieur (met een nieuw dashboard en een stuurwiel dat je steeds mooier gaat vinden) en zijn algemene verfijning om je te overtuigen.

En dan zijn er nog de motoren. Natuurlijk, in het begin, toen dieselmotoren niet de schurken van de auto waren, was de 1.6 HDi 120 diesel de grote verkoper en een hit bij de dealers.

Hij overtreft gemakkelijk de 1.2 PureTech 110 en 130 en de krachtige 1.6 THP-benzinemotoren. Met betrekking tot deze zijn met name de 110 en 130-units met turbocompressor zoete en efficiënte zaken en onze keuze als je een gemiddeld kilimeterverbruik hebt.

Er waren vier uitvoeringen, variërend van Access op instapniveau tot de Feline, maar we beoordelen alleen de Allure uit de middenklasse. Ze hebben allemaal een mediasysteem met touchscreen van 9,7”. Zelfs na de facelift van 2017 is het niet de soepelste die er is en er zijn meldingen dat het niet zo betrouwbaar is, dus controleer of alles ook echt werkt.

Slimme coureurs werden in 2014 beloond met het GT-model, dat een verlaagde ophanging en een 202pk sterke versie van de 1.6 THP-motor had. In hetzelfde jaar kwam ook de 148bhp 2.0 BlueHDi uit. Als je er een kunt vinden, is het een goede cruiser en een handige auto voor aanhangers. Hij was ook verkrijgbaar met een optionele automatische versnellingsbak.

De 308 onderging in 2017 een facelift om hem in de geest van de toen nieuwe en stijlvolle 3008 te brengen. Hij ziet er scherper uit, maar is nog steeds mooi ingetogen. Binnenin gingen de pasvorm en de afwerking een metamorfose, terwijl ook de satellietnavigatie op alle uitrustingen standaard werd. Opvallende veranderingen aan het motorfront was de vervanging van de 1.6 BlueHDi-diesel door een 128pk sterke 1.5 BlueHDi 130.

Peugeot 308

Peugeot 308

Peugeot heeft een geheel nieuwe hatchback gezinsauto nodig om een echte hit te kunnen worden. Kunnen ze dit voor elkaar krijgen?

Wat niet veranderde, was het enigszins slechte zicht van de auto en de krappe achterkant. Om redenen, die bij hun bekend waren, koos Peugeot ervoor om meer kofferruimte te geven dan beenruimte. Kortom, als je een grote kofferbak nodig hebt, zul je niet teleurgesteld zijn.

Onze keuze

Peugeot 308 grijs

Peugeot 308 GT: dit model strooit de broodnodige opwinding over de conservatieve 308, met een lagere ophanging, koelluchtinlaten, rijmodi, een adaptieve cruisecontrol en autonoom remmen.

Wat je moet weten

De 308 maakt gebruik van de iCockpit van Peugeot, die een kleiner dan normaal stuur heeft met de wijzerplaten erboven. Het is bedoeld om de tijd, dat je ogen van de weg af zijn, te minimaliseren maar het is, vooral in combinatie met een hoge zitpositie, wel even wennen.

Aan de andere kant werd Peugeot in een onderzoek, dat eerder dit jaar door JD Power werd uitgevoerd, uitgeroepen tot het meest betrouwbare merk.

De 308 heeft meer dan een behoorlijk aantal terugroepacties meegemaakt, dus zorg ervoor dat je controleert of de auto waarin je geïnteresseerd bent deze mankementen niet heeft. Een Peugeot-dealer kan je zeker hierbij helpen.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *