Nu de zomer snel nadert, zijn velen van ons begonnen met het plannen van hun vakantie en zullen waarschijnlijk naar de kust of de bergen road trippen voor een hoognodige vakantie. Een aanhangwagen kopen is nu dan ook een populaire bezigheid.

Natuurlijk is geen reis compleet zonder alles in te pakken en je goed voor te bereiden.

Wij hebben alle tips opgesteld over hoe je je kunt voorbereiden en het veiligst op vakantie kan gaan met de aanhangwagen.

Eerst en vooral is het goed te bedenken dat bijvoorbeeld een Hapert aanhangwagen beschouwd wordt als een deel van je voertuig. Het is daarom van vitaal belang dat je je aanhanger goed onderhoudt, en dat je deze belangrijke veiligheidstips en -tips in gedachten houdt:

Begin bij de auto zelf

mercedes-auto-grijs

Zorg dat het in goede staat is, dat de banden goed profiel hebben, dat je wielen in balans zijn, en dat je schokdempers in topconditie zijn.

Zorg ervoor dat je voertuig de wettelijke capaciteit heeft om aanhangwagen te trekken

Het is van vitaal belang dat de totale massa van de aanhangwagen geladen kleiner is dan van het voertuig. Als de massa van de aanhangwagen groter is dan het trekkende voertuig, schrijft de wet voor dat er elektrische of hydraulische remmen gemonteerd moeten worden.

Controleer je bandenspanning – van je auto en van je aanhangwagen

range-rover-aanhangwagen-auto

Hoe harder de banden, hoe minder beweging er in de bandenwand is, en hoe minder de voertuigen de neiging zullen hebben te slingeren of te rollen. Kijk naar de aanbevelingen van de fabrikant voor de ideale bandenspanning voor elk van je voertuigen. Als je de bandenspanning laat zakken om in zanderige omstandigheden te rijden, vergeet dan niet de banden weer op te pompen als je weer op normale wegomstandigheden komt.

Zorg ervoor dat je trekhaak SABS goedgekeurd is

En dat hij op de juiste hoogte staat voor het voertuig dat je trekt – idealiter 350mm – 465mm van de grond.

Verspreid het gewicht

Hoewel je in de verleiding kunt komen om alles in je dichte aanhanger te proppen, is het belangrijk om zorgvuldig in te pakken om stabiliteit op de weg te verzekeren. Pak gelijkmatig in, en verdeel het gewicht over de wielen. Het is aan te bevelen om 10% van de massa op de neus van de caravan te dragen.

Reis met lege watertanks, als er water is waarmee je ze op je bestemming kunt vullen

Als je met water moet reizen, zorg er dan voor dat de tanks vol zijn, want het water zal zich niet verplaatsen. Water in halfvolle tanks zal zich verplaatsen, wat instabiliteit veroorzaakt.

Overige belangrijke tips:

  • Laat je caravan of aanhanger regelmatig nakijken om er zeker van te zijn dat de remmen en achterlichten goed werken.
  • Laat de assen van je Hapert aanhangwagen regelmatig nakijken om zeker te zijn dat ze recht en uitgelijnd zijn – vooral als je off-road of over kuilen hebt gereisd.
  • Overweeg sleepspiegels op je voertuig aan te brengen. Hoewel ze wettelijk niet verplicht zijn, bepaalt de wet wel dat je voldoende moet kunnen zien achter het voertuig dat je trekt – en waarom zou je niet zoveel mogelijk hulp krijgen om veilig te zijn?
  • Het is illegaal om een aanhangwagen achter een caravan te trekken.
  • Als je in noodgevallen moet stoppen, gebruik dan de ABS remfunctie van je auto, of rem en laat los om ABS remmen na te bootsen en veilig te stoppen.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *