We zijn er allemaal wel eens geweest, je eindigt na een lange dag schilderen en kijkt neer op je rollers die onder de verf zitten. Het laatste wat je wilt doen is uren bezig zijn met het schoonmaken van de rolhulzen. Dit artikel behandelt 3 effectieve manieren om je rolhulzen schoon te maken, zodat ze klaar zijn voor je volgende werk.

Al deze methodes zijn geschikt voor rollers die met verf op waterbasis gebruikt zijn zoals de Sigma S2U Nova Satin. Dit is een hoogwaardige, watergedragen zijdeglanzende lakverf voor binnen. Deze binnenlak van Sigma breng je aan met een kwast of roller op voorbehandeld hout of metaal. Met een liter S2U Nova Satin bestrijk je ongeveer 12 m2.

Sommige van deze methodes kunnen ook gebruikt worden met verf op oliebasis, maar het is aan te raden oplosmiddelen te gebruiken om deze te helpen schoonmaken, want warm water en verf op oliebasis gaan niet goed samen en je zou in een echte puinhoop kunnen eindigen.

Wasmachine

wasmachine-voorlader

De volgende methode is er een die een disclaimer behoeft, want het is er niet een die ik per se zou aanraden omdat ze dure apparatuur kan beschadigen, maar ik vond dat het niet eerlijk zou zijn hem weg te laten omdat hij door een aantal professionele decorateurs gebruikt wordt. Als je het grootste deel van de overtollige verf uit de rolhuls geschraapt hebt, haal je die uit de rolkooi en doe je de rolhulzen in de wasmachine op een koele wasbeurt.

Als ze klaar zijn kun je ze eruit halen en een rollerspinner gebruiken om ze te drogen, of ze gewoon op natuurlijke wijze laten drogen. Pas wel op, ten eerste kan dit schade toebrengen aan je mooie dure wasmachine, waar je betere helft misschien niet blij mee is. Ten tweede kan deze methode de levensduur van je roller verkorten, want het is nogal een ruwe manier om een rollerhuls te wassen.

Rolreinigingsapparaat

Zoals met de meeste dingen is er altijd wel een hulpmiddel dat het werk voor je doet. Er zijn rolreinigers te koop waarmee je de rol in een plastic buis kunt stoppen, waarvan het andere eind met een slangbuis verbonden is. Deze perst dan water in de rolkoker om de verf uit de roller en uit het andere uiteinde van het apparaat te duwen. Deze kunnen effectief zijn en wat tijd besparen, maar je zult er waarschijnlijk uiteindelijk toch een laatste wasbeurt met warm water aan moeten geven om ze helemaal schoon te krijgen.

Elleboog vet

Elleboog Vet (DRIE PACKS) Scrubbing Pad : Amazon.nl: Gezondheid & persoonlijke verzorging

De eerste methode gebruikt het goede oude elleboogvet. Voor je begint schraap je overtollige verf van de rolhuls met een schraper. Als je klaar bent met schrapen, verwijder je de rolhuls zo snel mogelijk van het frame voordat de verf droogt. Breng de roller naar de gootsteen of een emmer en vul hem met warm zeepwater.

Idealiter sta je naast een schone, stromende waterbron zodat je de rollers kunt afspoelen. Gebruik het zeepwater om de rollers af te spoelen, haal de roller er regelmatig af en laat hem onder het schone water lopen om het met verf gevulde water op te ruimen. Ik raad niet aan de hoezen in het zeepsop te laten weken, want dit kan het materiaal van de rol aantasten en de levensduur van de hoes verkorten. Zodra het water dat in de huls gehouden wordt helder begint te lopen is je roller schoon.

Drogen van je rollerhulzen

Als je rollers schoon zijn is het tijd om ze te drogen. Weersta de verleiding om ze op hun uiteinde te laten staan of op het dutje te leggen. Weersta ook de neiging ze op een radiator te leggen, want dan worden ze hard en zijn ze de volgende keer onbruikbaar. De beste manier om rolmouwen te drogen is op natuurlijke wijze of met een rolspinner, hang ze op met een touwtje tussen twee punten en door het midden van de mouw geregen.

Conclusie

Nu je dus enkele mogelijkheden hebt gezien om je rolmoffen schoon te maken is de keus aan jou. Misschien hoor je nog wel van andere manieren om je rollers schoon te maken, maar kies de methode die het beste bij je past. Rolhulzen van goede kwaliteit die goed verzorgd worden kunnen een lange levensduur hebben en zullen keer op keer een mooie afwerking geven.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *