Een vogelkooi moet een vertrouwde en fijne plek zijn voor jouw vogel. Want je wilt immers dat jouw vogel een goede plek heeft om in te verblijven. Het is niet verstandig om zomaar een vogelkooi aan te schaffen voor je vogel of vogels. Sommige soorten vogels hebben namelijk speciale behoeften en de vogelkooi moet hiervoor wel geschikt zijn. Denk hierbij aan het formaat van de vogel. Een grote vogel kun je niet in een kleine vogelkooi stoppen, dan zal je vogel uiteindelijk niet gelukkig worden. Voor grote vogels, of meerdere vogels, kun je kiezen voor een voliere. Daarnaast stellen parkieten, kanaries en papegaaien weer verschillende eisen aan een vogelkooi. In dit blog leggen we uit welke vogelkooien er allemaal zijn.

1. Verschillende soorten

grote-keddoc-vogelkooi

Je kent misschien de standaard vogelkooi van vroeger, maar er bestaan nog veel meer vogelkooien. Hoe groot de vogelkooi moet worden en welke soort vogelkooi je nodig hebt ligt eraan welke vogel erin gaat wonen. Laten we beginnen bij de grootte van de vogelkooi. Vogelkooien hebben aan de zijkanten tralies die ervoor zorgen dat je vogel niet ontsnapt. Het is dus belangrijk dat de tralieafstand past bij de grootte van je vogel. Je wilt uiteraard voorkomen dat je vogel tussen de tralies door kan ontsnappen. Een vogelkooi is te verkrijgen in verschillende soorten materialen, zoals plastic, metaal en hout. Sommige soorten vogels knagen graag, zoals de papegaai en de parkiet. Je kunt je dus voorstellen dat een houten kooi voor deze soorten vogels niet handig is. Daarnaast heb je ook nog vogelsoorten die behoefte hebben aan een speciale vogelkooi.

Parkietenkooi

Parkieten zijn echte acrobaten. Ze klimmen en klauteren graag en daarom kun je het beste een vogelkooi kopen met horizontale spijlen. Je parkiet kan dan van boven naar beneden door de vogelkooi klauteren.

Kanariekooi

In tegenstelling tot de parkiet, vliegt de kanarie graag door zijn kooi in plaats van te klimmen. De kanariekooi is daarom vaak breder en minder hoog. De kanariekooi heeft daarnaast verticale spijlen. Een kanarie is graag in gezelschap van soortgenoten.

Papegaaienkooi

Een papegaai heeft veel ruimte nodig om zich te kunnen bewegen en te kunnen vliegen en spelen. Papegaaien zitten graag en daarom beschikken de meeste papegaaienkooien over de welbekende zitstok. Mocht je meerdere papegaaien hebben, let er dan op of ze wel samen in een kooi kunnen. Dat is niet mogelijk bij alle papegaaien, omdat ze goed met elkaar overweg moeten kunnen.

2. De perfecte plek voor een vogelkooi

Je hebt een vogelkooi gevonden voor je gevleugelde huisgenoot en wilt hem op een goede plek in je huis neerzetten, maar waar? Wat je nooit moet doen is de vogelkooi in de volle zon of op een tochtige plek neerzetten. Net zoals wij mensen, kunnen ook vogels ziek worden van tocht of de kou van een airco. Het is belangrijk dat de vogel aan jou went, zorg er daarom voor dat de vogelkooi op een plek staat waar jij veel bent. Je kunt de vogelkooi op een verhoging zetten, waardoor de vogel naar buiten kan kijken. Daar zijn ze dol op. Vogels hebben behoefte aan veiligheid. Je kunt een veilig omgeving voor ze creëren door één kant van de kooi tegen een muur aan te zetten, waardoor de vogel een ‘veilige’ kant heeft. Let ook op met het gebruik van luchtverfrissers, wierook, of andere geur verspreiders. Vogels zijn namelijk erg gevoelig voor giftige stoffen. Dat geldt ook voor de rook die ontstaat tijdens het koken of gourmetten.

3. Kies een geschikte vogelkooi

Keddoc-vogelkooi

Nu je weet welke vogelkooien er allemaal zijn en voor welke soorten vogels ze geschikt zijn, kun je op zoek gaan naar een vogelkooi. Online vind je verschillende soorten vogelkooien die je bij jou thuis kunt laten bezorgen. Zo ben je verzekerd van een fijn plekje voor jouw vogel!

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *