Het raamkozijn is het deel van het raam dat de beglazing vasthoudt en bij installatie tussen de beglazing en de muur van het gebouw zit. Een kozijn kan vrij eenvoudig zijn tot zeer complex met talrijke bewegende delen in een bedienbaar raam met meerdere ruiten. Klik hier om meer te weten te komen over kozijnen. Over het algemeen is de belangrijkste functie van een kozijn om de ruiten van het raam op hun plaats te houden en het raam in de muur van een gebouw te houden. Lees verder om meer te weten te komen over de voordelen en nadelen van vinyl- en houten kozijnen.

houten-kozijn-wit

De voordelen van vinyl kozijnen

Ze bieden talloze ontwerpopties. Vinyl kan gemakkelijk in bijna elke vorm worden gegoten. Aangepaste kleuren en afwerkingen zijn beschikbaar voor bijna alle ontwerpspecificaties. Ook hebben de kozijnen relatief weinig onderhoud nodig. Ze hoeven nooit te worden geschuurd of geverfd en kunnen gemakkelijk worden gereinigd met water en zeep. Dus je zwarte kozijnen zullen mooi zwart blijven. Daarbij zijn de kozijnen energiezuinig. In vergelijking met andere raam materialen, zoals hout, zijn vinyl kozijnen uitstekende thermische isolatoren. Als laatste zijn ze recyclebaar. Vinyl kan, net als andere thermoplasten, gemakkelijk worden gesmolten en omgevormd tot nieuwe producten zonder zijn chemische eigenschappen te verliezen.

De voordelen van houten kozijnen

Als eerste hebben houten kozijnen een mooi uiterlijk. Hout wordt hoog aangeschreven als de meest esthetische onder de raam materialen. De natuurlijke uitstraling van hout is aantrekkelijker dan vinyl ramen. Houten ramen kunnen ook worden geverfd of gebeitst om bij de stijl van het huis te passen. Ze zijn er ook in verschillende stijlen: dubbele uitzetramen, erkers, luifels en meer. Ook zijn houten kozijnen efficiรซnt. Een houten kozijn werkt als een geweldige isolator en houdt warmte binnen en koude lucht buiten, zelfs in het holst van de winter. Het vervangen van oude ramen door houten kan ook de energierekening verlagen.

De nadelen van vinyl kozijnen

Als eerste hebben vinyle kozijnen de neiging om door te zakken vanwege hun flexibiliteit. Hun flexibiliteit beperkt ook hun grootte en het gewicht van het glas dat ze inlijsten. Ook vinden veel mensen dat ze minder elegant of natuurlijk ogen dan hout. Daarbij kunnen vinyl raamkozijnen zacht worden, kromtrekken, draaien en buigen als er zich warmte ophoopt in het kozijn. De kozijnen hebben ook de neiging om na verloop van tijd te verkleuren, vooral wanneer ze worden blootgesteld aan extreme weersomstandigheden. Als laatste zijn ze moeilijk te schilderen. De meeste verven hechten niet gemakkelijk aan vinyl en sommige primers kunnen het vinyl verzwakken.

De nadelen van houten kozijnen

Het eerste nadeel van houten kozijnen zijn de kosten. Houten kozijnen kunnen namelijk iets duurder zijn dan bijvoorbeeld vinyl. Een ander nadeel van houten kozijnen is het onderhoud. Hout vraagt meer onderhoud dan vinyl of aluminium. Hout is kwetsbaarder voor rotting, termietenplagen en barsten of kromtrekken door hitte en vocht. Scheuren en gaten in het hout kunnen de energierekening doen stijgen. In feite besteedt een gemiddeld gezin ongeveer een derde van het jaarlijkse budget voor verwarming en koeling aan lucht die door onbedoelde gaten lekt. Als je echter goed voor je ramen zorgt en ze goed onderhoudt, kunnen ze een lange levensduur hebben.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *