Als je je tuin aan het vernieuwen bent of een nieuw huis aan het bouwen bent, moet je misschien beslissen of je liever een natuurlijk gazon hebt of kunstgras. Het vergelijken van de voor- en nadelen van kunstgras kan nuttig zijn bij het bepalen van de beste keuze voor je gazon op basis van je eigendom en budget.

Wil je kunstgras kopen? Leer dan eerst wat kunstgras is, de voor- en nadelen van het hebben van kunstgras en enkele dingen die je moet overwegen voor je beslist of kunstgras de juiste zet voor je is.

Wat is kunstgras?

kunstgras-dichtbij-close-up

Kunstgras bestaat uit plastic materiaal dat gemaakt is om er als levend gras uit te zien en dat gebruikt wordt om de oppervlakte van een erf te bedekken. Kunstgras ziet er ongelooflijk echt uit en kan het mooie levendige, weelderige gazon opleveren dat veel huiseigenaren verlangen, ongeacht het seizoen.

Voordelen van kunstgras

kunstgras-tuin-gemiddelde-grootte

Kunstgras heeft een lange weg afgelegd sinds zijn ontstaan in de jaren ’60. Het is nu heel goed mogelijk kunstgras aan te leggen zonder het nepgras uiterlijk. Nu de bezorgdheid over waterbesparing toeneemt en men zich meer en meer bewust wordt van de milieu-impact en de gezondheidsproblemen die gepaard gaan met de meststoffen en pesticiden die typische natuurlijke gazons nodig hebben, is het gemakkelijk te begrijpen waarom meer mensen ontvankelijk zijn voor het idee om hun kunstgras te verruilen voor kunstgras.

Enkele van de voordelen van kunstgras zijn:

 • Het hele jaar door aantrekkelijk (in plaats van bruin gras in de zomer en modderige grond in de winter).
 • Geen bewatering nodig.
 • Geen bestrijdingsmiddelen of meststoffen nodig om kunstgras er goed uit te laten zien.
 • Geen knippen, maaien of trimmen van het gras.
 • Geen problemen met “groeien” in de schaduw, vlekkerige plekken door slijtage, of schade door ongedierte.
 • Elementen zijn goed voor het milieu, zoals het feit dat het geen water gebruikt en dat sommige kunstgrasmatten van gerecycleerde materialen gemaakt kunnen worden.
 • Kan snel geïnstalleerd worden.

Nadelen van kunstgras

losse-kunstgras-mat

Hoewel kunstgras voordelen heeft, zijn er ook enkele belangrijke nadelen waarmee je rekening moet houden als je het juiste soort gazon voor je huis of eigendom kiest, waaronder de volgende:

 • Om de paar jaar moet je opvulmateriaal en antishocklaag vervangen.
 • Polyethyleen plastic is een op aardolie gebaseerd product dat na 15 tot 25 jaar aan vervanging toe is en niet biologisch afbreekbaar is.
 • Heeft onderhoud nodig zoals vegen en ontsmetten, want kunstgras kan bacteriën herbergen als het niet goed ontsmet wordt.
 • Sommige elementen kunnen schadelijk zijn voor mens of milieu, o.a. het kruimelrubber dat gebruikt wordt voor opvulling onder het oppervlak van het gras, dat schadelijke chemicaliën kan bevatten, en de afspoeling van materialen kan in het grondwater lekken.
 • Het oppervlak wordt heter dan natuurlijk gras, meer dan 30 graden warmer dan de luchttemperatuur.
 • Kunstgras is ruwer dan levend gras en kan rugverbranding veroorzaken.
 • Het installatieproces doodt elk bodemleven onder de grasmat door het opvulproces, waardoor het bijna onmogelijk wordt om later weer op levend gras of planten over te schakelen.

Alternatieve gazons

In plaats van je te beperken tot debatteren tussen de grassoort, kun je bij de aanleg van kunstgras ook denken aan hardscaping of xeriscaping als een milieuvriendelijk levend landschap. Als de juiste planten gekozen worden, kun je water besparen, de onderhoudskosten en het gewone fysieke onderhoud zelf verminderen, en de behoefte aan chemicaliën elimineren, terwijl je bodemecosysteem intact blijft om te helpen water vast te houden.

Het onderhouden van echte grasgazons kost tijd en geld. Daarnaast is het waterverbruik niet iets om licht over te denken. En nu steeds meer gemeenten waterbeperkingen opleggen, kan het kiezen van een alternatief gazon de weg zijn voor je eigendom, op basis van de ligging en de toegang tot water.

Is kunstgras aanleggen iets voor jou?

kunstgras-l-vorm

Nu we de zomermaanden ingaan, beginnen buiten BBQ’en en de voetballende kinderen voor de deur weemoedig onze dagdromen binnen te dringen. Maar de modderige onkruidplek die buiten ligt is niet bepaald wat velen van ons voor ogen hebben om hun tijd op door te brengen. Kunstgras installeren is, hoewel niet goedkoop, snel gedaan.

Kunstgras kan een geweldig alternatief zijn voor een natuurlijk gazon, maar het is niet voor iedereen geschikt. Overweeg waar je eigendom zich bevindt, je budget, en enkele van de voor- en nadelen bij het bepalen of het bij je huis past.

Bedenk dat alle synthetische merken gelijk geschapen zijn. Als het een materiaal van mindere kwaliteit is of als de kunstgras installatie niet door graszoden profs gedaan wordt, zal het waarschijnlijk veel eerder slijtage vertonen en het onderhoud en de lopende kosten voor invoegen en egaliseren zullen waarschijnlijk ook hoger zijn.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *