Overweeg je om zonnepanelen op je dak te plaatsen en wil je weten wat de voordelen zijn en waar je op moet letten? Dan zit je goed in dit artikel. We vertellen je meer over de aanschaf van zonnepanelen. Zo maak je een gedegen keuze of de investering in een zonnesysteem voor jou interessant is.

Dak geschikt voor zonnepanelen

zonnepanelen-dak

Het ene dak is het andere niet en dat betekent dat het werkelijke rendement van zonnepanelen afhangt van een aantal factoren. Zo kan een bepaald type zonnepaneel meer opwekken, maar bijvoorbeeld niet geschikt zijn voor een kleiner dak. Ook kan het zijn dat (een deel van) je dak in een gunstige of juist minder gunstige windrichting ligt. De afmeting zonnepanelen kan tevens bepaald worden door obstakels als dakkapellen en een schoorsteen. Gelukkig hoef je zelf niet te bepalen welke indeling én welke hoeveelheid panelen het beste bij je dak passen. Kies voor een kwalitatieve aanbieder die je op basis van jouw persoonlijke situatie, waaronder huis en verbruik, goed kan adviseren.

Kwalitatieve zonnepanelen

Naast een juiste plaatsing is het aan te raden om ook te kijken naar de garantie op de panelen. Waar bepaalde zonnepanelen misschien voordeliger zijn, kan het zo zijn dat de garantie minder is. Je kiest het liefst voor een zonnesysteem dat lang meegaat. In veel gevallen kom je onder de streep dan ook beter uit als je nu investeert in wat duurdere en kwalitatievere panelen, omdat ze langer blijven renderen. Laat je dus niet zomaar overhalen door de beste prijs, maar let ook zeker op zaken als kwaliteit en garantie. De beste zonnepanelen gaan zeker 20 tot 25 jaar mee.

Terugverdientijd van zonnesysteem

huis-zonnepanelen-dak

Een gemiddeld zonnesysteem kost zo’n €3.500 tot €5.000 en dit verdien je in circa zes tot acht jaar terug (mogelijk nog sneller als de energieprijzen blijven stijgen). Daarna is het alleen nog maar winst pakken. De werkelijke terugverdientijd is uiteraard afhankelijk van een aantal factoren, zoals bovengenoemde, maar daarnaast ook van of het systeem goed past bij je verbruik. Het is het beste als je precies de hoeveelheid opwekt die je ook daadwerkelijk verbruikt. Middels de Dakscan van aanbieder Sungevity kun je een indicatie krijgen van de prijs van zonnepanelen op basis van jouw verbruik.

Extra geld uitsparen én verdienen

Wist je dat als je voor de eerste keer zonnepanelen koopt, je 21% btw kunt terugvragen bij de Belastingdienst? Mogelijk gaat het ‘terugvragen’ er in 2023 helemaal af en wordt de btw op zonnepanelen dan compleet afgeschaft. Deze 21% scheelt je al snel €1.000 op de rekening. Daarnaast stellen gemeentes ook regelmatig subsidies beschikbaar voor het nemen van duurzame maatregelen, zoals zonnepanelen, isolatie in huis of het plaatsen van ledverlichting. Neem eens een kijkje op de website van jouw gemeente om te zien of er op dit moment interessante regelingen zijn waar je slim gebruik van kunt maken. Daarnaast kun je nog eens extra verdienen aan zonnepanelen als je je huis gaat verkopen. Uit onderzoek van De Nederlandse Bank blijkt namelijk dat huizen met zonnepanelen gemiddeld gezien €7.000 duurder verkocht worden. Dat is cashen!

Zonnepanelen bekostigen

Vind je de voordelen van zonnepanelen aantrekkelijk, maar heb je op dit moment geen geld beschikbaar om te investeren? Dan zou je kunnen overwegen om een groene lening te nemen. Dit type lening is speciaal bedoeld voor iedereen die duurzame maatregelen in en om het huis wil nemen. Met relatief gunstige voorwaarden, zoals een rentepercentage van zo’n 3,5% tot 4% en de optie om tussentijds af te lossen. Zelfs al financier je zonnepanelen met een groene lening, dan alsnog verdienen zij zich normaliter meer dan terug.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *