Het is misschien een verrassing dat een aanzienlijk aantal mensen niet elke dag genoeg water drinkt. En veel mensen proberen water te vervangen door andere dranken.

Ook al bevatten ze water, veel ervan bevatten extra calorieën, chemicaliën en suiker die erg slecht zijn voor ons lichaam.

Dus voordat we het hebben over wat er gebeurt als mensen niet genoeg water drinken, waarom is water zo belangrijk?

Waarom is water zo belangrijk?

Als je hier een ingewikkeld antwoord verwachtte, is dit misschien een beetje een anti-climax voor je. De reden waarom water zo belangrijk is, is omdat ons lichaam voor het grootste deel uit water bestaat. Sterker nog:

 • De hersenen bestaan voor 75% uit water
 • Ons bloed bestaat voor 92% uit water
 • Onze botten bestaan voor 22% uit water
 • Onze spieren bestaan voor 75% uit water

Dus wat gebeurt er als je niet genoeg van dat spul in je lichaam krijgt?

Er gebeuren 10 dingen als je niet genoeg water drinkt

Je lichaam stopt met functioneren. Je kwijnt weg en de organen van je lichaam kunnen niet blijven functioneren om je in leven te houden. Dat brengt ons bij het echte punt van dit artikel… wat gebeurt er specifiek als je niet genoeg water drinkt?

1. Vermoeidheid

Water is de belangrijkste bron van energie in het lichaam. Wanneer je lichaam uitgedroogd is, zorgt dit ervoor dat de enzymatische activiteit in het lichaam vertraagt, wat betekent dat je moe en vermoeid wordt.

Gehydrateerd blijven is heel belangrijk voor je energieniveau en water is de beste bron van hydratatie. Je denkt dat elke vloeistof je zou hydrateren, maar veel ervan hebben een tegenovergesteld effect.

2. Hoge bloeddruk

Je bloed bestaat normaal gesproken voor ongeveer 92% uit water als je volledig gehydrateerd bent. Als je echter uitgedroogd bent, wordt je bloed dikker. Dit veroorzaakt een weerstand in de bloedstroom rond je lichaam, wat gelijk staat aan een hogere bloeddruk.

Voor een gezonde doorbloeding en een verminderd risico op gerelateerde problemen/ziekten is het belangrijk om veel water te drinken.

3. Astma & allergieën

Als je niet genoeg water drinkt, beperkt je lichaam de luchtwegen in een poging om water te sparen. In feite neemt de hoeveelheid histamine die door het lichaam wordt geproduceerd exponentieel toe naarmate het lichaam meer en meer water verliest.

Daarom is het ongelooflijk belangrijk voor iedereen die last heeft van Astma en allergieën in het bijzonder, om veel water te drinken.

4. Huidaandoeningen

Uitdroging belemmert de afvoer van gifstoffen via de huid en maakt de huid kwetsbaarder voor allerlei huidaandoeningen, waaronder dermatitis en psoriasis. Net als vroegtijdige rimpelvorming en verkleuring.

5. Hoog cholesterolgehalte

Als het lichaam uitgedroogd is, gaat het meer cholesterol produceren om waterverlies uit de cellen tegen te gaan. Als cholesterol een punt van zorg is, wat het sowieso zou moeten zijn, zorg er dan voor dat je je lichaam bijtankt met water.

6. Spijsverteringsstoornissen

Een tekort aan water en alkalische mineralen, zoals calcium en magnesium, kan leiden tot een aantal spijsverteringsstoornissen. Waaronder maagzweren, gastritis en zure re-flux.

7. Blaas- of nierproblemen

Met een uitgedroogd lichaam creëert de ophoping van gifstoffen en zure afvalstoffen een omgeving waar bacteriën goed gedijen. Met als gevolg dat de blaas en de nieren vatbaarder zijn voor infecties, ontstekingen en pijn.

8. Constipatie

Bij een tekort aan water is de dikke darm een van de belangrijkste gebieden waaruit het lichaam water haalt om andere belangrijke lichaamsfuncties van vocht te voorzien. Zonder voldoende water verplaatsen afvalstoffen zich veel langzamer door de dikke darm, of soms helemaal niet, wat leidt tot constipatie.

9. Gewrichtspijn of -stijfheid

Alle gewrichten hebben kraakbeen vulling dat voornamelijk uit water bestaat. Als je uitgedroogd bent, is het kraakbeen verzwakt en herstelt het gewricht traag, wat resulteert in pijn en ongemak.

10. Gewichtstoename

Als je uitgedroogd bent, kan je lichaam gifstoffen vaak niet effectief verwijderen en slaat het ze op in vetcellen.
waardoor ze worden opgeslagen in vetcellen. Bovendien zal het lichaam het vet niet afgeven tenzij het voldoende gehydrateerd is om deze gifstoffen veilig te verwijderen.

11. Vroegtijdige veroudering

Bij chronische uitdroging beginnen de organen van het lichaam, waaronder het grootste orgaan, de huid, te rimpelen en vroegtijdig te verwelken.

Wat er gebeurt als je niet genoeg water drinkt [Infographic].

We vonden de bovenstaande informatie in de onderstaande infographic van Get Skinny Be Happy. Bekijk hem hieronder:

wat-gebeurd-er-met-je-lichaam-niet-genoeg-water-drinken-infographic

Samenvatting

Hier volgt een korte samenvatting van de gevolgen die optreden als je niet genoeg water drinkt:

 • Vermoeidheid
 • Hoge bloeddruk
 • Astma & allergieën
 • Huidaandoeningen
 • Hoog cholesterol
 • Spijsverteringsstoornissen
 • Blaas- of nierproblemen
 • Constipatie
 • Gewrichtspijn of -stijfheid
 • Gewichtstoename
 • Vroegtijdige veroudering

Drink jij genoeg water? Laat hieronder een reactie achter.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *