Om de aard van diffuus licht te begrijpen, moet men eerst de vraag beantwoorden: “Wat is licht?” Natuurkundigen definiëren licht als elektromagnetische straling. De traditionele theorie stelt dat licht beweegt als een golf. De amplitude ervan geeft de helderheid, en de verschillende golflengten maken de verschillende kleuren. De moderne kwantumtheorie zegt dat energiedeeltjes, fotonen genaamd, het licht vormen. Het aantal fotonen geeft de helderheid, en de energie in de fotonen creëert de kleur. Beide theorieën zijn correct. Licht werkt zowel als deeltje als golf. Eenvoudig gezegd, licht is datgene waardoor mensen en andere dieren kunnen zien.

Hoe zien mensen diffuus licht?

Wij zien een voorwerp omdat het licht uitstraalt (bijvoorbeeld de zon, vuur, een gloeilamp), of wij zien voorwerpen die licht weerkaatsen.

Wat is diffuus licht?

Diffuus licht is een zacht licht dat noch de intensiteit noch de schittering van direct licht heeft. Led inbouwspots daarentegen zijn interessant als directe verlichting. Diffuus licht wordt verstrooid en komt uit alle richtingen. Daardoor lijkt het zich rond voorwerpen te wikkelen. Het is zachter en werpt geen harde schaduwen.

Leuk weetje

Het menselijk oog kan niet alle stralen van het lichtspectrum zien. Infrarode stralen, bijvoorbeeld, zijn te lang voor het menselijk oog om waar te nemen, en ultraviolette stralen zijn te kort. Direct (spectraal) licht lijkt dus sterker dan diffuus licht. De totale lichttransmissie is echter hetzelfde.

Diffuus licht versus harde verlichting

Hoe creëer je diffusie? Een populaire theorie is dat je gewoon wat wit diffuus materiaal voor je licht plaatst. Maar het zit zo: diffusie verandert de eigenlijke lichtgolven niet, het creëert alleen een bredere bron met meer verstrooid licht. De grootte van je lichtbron bepaalt hoe diffuus het is op je onderwerp.

Een kleine lichtbron komt namelijk uit één richting ten opzichte van het onderwerp. Daarom creëert het harde schaduwen. Het is wat we een puntlichtbron noemen.

Wat veroorzaakt lichtverstrooiing?

hand-diffuus-licht

Wanneer een lichtstraal op een glad oppervlak valt, weerkaatst het grootste deel in dezelfde concentratie terug. Dit is speculaire weerkaatsing, die ons direct, helder licht geeft. Een spiegel is een veel voorkomend voorbeeld van een glad oppervlak dat een spiegelreflectie veroorzaakt. Op ruwe oppervlakken veroorzaken zelfs microscopisch kleine onregelmatigheden ruwheid. Dit breekt de wet van de weerkaatsing niet. Elke straal weerkaatst onder dezelfde hoek als waarin hij het voorwerp raakte, maar in een andere richting. Dus diffuus licht is verstrooid licht. Deze verstrooiing veroorzaakt de diffusie en de zachtheid van de lichtstraal.

Toepassing van diffuus licht

Fotografen gebruiken het principe van diffuus licht om foto’s met levendige details te maken omdat er geen scherpe schaduwen zijn die de aandacht afleiden. Op een zonnige dag gebruiken zij lichtverspreiders om zachte schaduwen te creëren. Tuinbouwers ontdekken nu dat diffuus licht een betere groeiomgeving in kassen creëert. Het zorgt voor een grotere horizontale verspreiding van het licht en stelt de middelste bladlagen bloot aan licht. Automobilisten vinden dat natte wegen meer verblinden dan droge wegen, omdat de scheuren en spleten in het wegdek zich vullen met water, waardoor een glad oppervlak ontstaat. Dit resulteert in speculaire reflectie die de hinderlijke schittering creëert. Mistlampen proberen gebruik te maken van het principe van diffuus licht om een veiliger lichtbundel te bieden.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *