In bed plassen kan een gênant probleem zijn bij kinderen, maar het is eigenlijk heel gewoon. Bedplassen komt vaak voor in gezinnen en komt vaker voor bij jongens dan bij meisjes; experts schatten de verhouding op ongeveer 2 jongens op 1 meisje. Hoewel de meeste kinderen deze fase uiteindelijk ontgroeien, zijn hier acht stappen voor die je kunt nemen om je kind de hele nacht droog te houden.

Geef je kind geen schuldgevoel

Boos worden op je kleintje en hem straffen voor het in bed plassen zal alleen maar meer druk uitoefenen op je kind om droog te blijven en het probleem verergeren. Het is moeilijk om te voorkomen dat een kind in bed plast, en je hoeft je er geen zorgen over te maken, tenzij hij zich schaamt en jou om hulp vraagt. Maak er geen big deal van; bied in plaats daarvan wat comfort. Als ouders niet over bedplassen praten, denken kinderen vaak dat zij de enigen zijn die het meemaken. Stel je kind gerust dat hij niet alleen is en dat bedplassen heel normaal is in zijn leeftijdsgroep.

Praat met de kinderarts

kind-bed-lach

Vertel je kinderarts over het bedplassen, zodat zij de voortgang van je kind kan volgen en suggesties kan doen om met de situatie om te gaan. Als je kind ouder is dan 5 jaar, of als het bedplassen abrupt begint, bespreek dan of er een reden is waarom het gebeurt. Praat met je arts over mogelijke oorzaken – bijvoorbeeld urineweginfecties, diabetes of zelfs stress – en andere mogelijke redenen en medische oplossingen. Houd er echter rekening mee dat er in veel gevallen geen fysieke reden is voor bedplassen. Het is gewoon een vertraging in de ontwikkeling van nachtelijke blaascontrole.

Moedig toiletbezoekjes aan voor het slapen gaan

Zorg ervoor dat je kind voor het slapengaan naar de badkamer gaat, maar probeer haar ook vlak voordat je naar bed gaat nog een keer naar de badkamer te dragen. Wanneer je kind haar blaas leegt, is de kans kleiner dat ze ’s nachts moet plassen. Deze techniek zal bedplassen bij wijze van spreken niet “genezen”, maar het kan een effectieve manier zijn om het bed ’s nachts droog te houden. Sommige kinderartsen stellen ook voor om de inname van vocht door je kind een paar uur voor het slapengaan te beperken.

Maak een beloningenschema

Overweeg een positieve stimulans toe te voegen, die op onbewust niveau kan werken, om je kind te helpen een einde te maken aan bedplassen. Maak bijvoorbeeld een rasterdiagram of gebruik een kalender en geef je kind elke nacht een sticker (zoals een stralende ster of een blij gezicht) als hij droog blijft. Als hij tien stickers verdient (wat voor sommige kinderen langer kan duren, dus heb geduld en blijf ze aanmoedigen), krijgt hij een klein speeltje of een speciale traktatie, zoals een lolly, voor zijn vooruitgang. De kracht van positieve suggestie werkt voor sommige kinderen. Maar onthoud dat in het geval van bedplassen het tegenovergestelde van beloning geen straf is.

Controleer op constipatie

yellow and black tissue roll

Constipatie is een veelvoorkomende oorzaak van blaasproblemen. Wanneer het rectum, dat zich net achter de blaas bevindt, is gevuld met grote of harde poep, komt er meer druk op de blaas. Dit veroorzaakt blaasinstabiliteit, wat op zijn beurt kan leiden tot nachtelijke (of zelfs overdag) ongelukjes. Als je merkt dat je kind geen dagelijkse stoelgang heeft of als zijn ontlasting doorgaans hard is, verhoog dan zijn vocht- en vezelinname. Appelsap, fruit, groenten en volle granen zijn allemaal goede opties om constipatie te verminderen en het systeem weer beter te laten werken.

Overweeg specifieke medicatie

Medicatie is ook een optie, maar het heeft mogelijke bijwerkingen. Desmopressine, dat de urineproductie vermindert, kan bijvoorbeeld hoofdpijn, blozen in het gezicht, misselijkheid en, in zeldzame gevallen, ernstige waterretentie veroorzaken. Sommige medicijnen hebben de neiging om de symptomen onder controle te houden in plaats van bedplassen te genezen. Zodra je stopt met de medicatie, kan het bedplassen opnieuw beginnen. Bespreek met je kinderarts de soorten voorgeschreven medicatie keuzes die beschikbaar zijn.

Koop een plaswekker

wekker-geel-bed

Een plaswekker kopen is ook nog een goed idee. Dit maakt je kind namelijk wakker zodra hij in bed plast. De onderbreking van de slaap kan de hersenen conditioneren om de blaas beter onder controle te houden en ongelukken te helpen voorkomen.

Investeer in een waterproof matras

Als plaswekkers en medicijnen niets voor jou zijn, kan je eenvoudigere maatregelen proberen: zorg ervoor dat het bed een waterdichte matrashoes of pad en kussenslopen heeft. Leg een frisse pyjama bij het bed van je kleintje voor een snelle wissel midden in de nacht. Als je kind ’s nachts in een nat bed slaapt, kan je hem misschien ook vragen om ’s ochtends te helpen de lakens te verschonen – dit kan hem helpen de verantwoordelijkheid voor het bedplassen op zich te nemen. Zelfs als het kind niet expres in bed plast, is hij zich nog steeds bewust van zijn ongelukken als hij wakker wordt. Door te helpen de lakens te verwisselen, kan hij zich als een deel van de oplossing voelen in plaats van het probleem. Ontspan dan en wees geduldig: deze fase duurt niet eeuwig. In bijna alle gevallen ontgroeien kinderen bedplassen.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *