Aangeprezen als een hippe metropool om Londen te evenaren, is Lissabon echt een stad vol met bezienswaardigheden. Er is hier een overvloed aan geschiedenis, met verhalen over alles, van Romeinse imperialisten tot exotische Berberpiraten, Moorse bouwers tot felle Reconquista-ridders, allemaal verpakt in de grote paleizen en de erfgoedwijken. Maar ook hier heerst een sfeer van bohemien en de verrassing van het nieuwe.

Je hoeft niet ver te zoeken voor het nachtleven, want je kunt gewoon een duik nemen in de mengelmoes van Fado-tenten en hippe coffeeshops in de wijk Bairro Alto. Dan kun je misschien de nieuwste digitale installatiekunst in het Berardo Collection Museum bewonderen of of dicht bij een grijnzende haai in het Aquarium van Lissabon staan. Ondertussen verbergt de mystiek van het veelgeprezen Sintra zich in de nabijgelegen heuvels, terwijl de eindeloze uitgestrekte ongerepte stranden in overvloed aanwezig zijn in de schiereilanden rond de monding van de Taag en de Atlantische kust. Vliegen naar Lissabon is ook weer toegelaten en daarom de ideale locatie om dit jaar alsnog een mooie vakantie te beleven.

Laten we eens kijken wat de leukste dingen zijn om in Lissabon te doen:

1. Bekijk Torre de Belém

Torre de Belém-lissabon

Als er maar één bezienswaardigheid is, die je tijdens een tour door de Portugese hoofdstad bezoekt, bezoek deze dan. Deze toren, hoog boven de kust van de kades van Lissabon, toont een ware mudejar-architectuur, een mix van moorse, christelijke, gotische en romaanse bouwstijlen.

Het waakt sinds de bouw onder de bescherming van Sint-Jan in de 16e eeuw over de monding van de rivier de Taag. Sindsdien is het uitgegroeid tot misschien wel het meest iconische kenmerk van de stad, beroemd als de laatste aanblik die avonturiers zoals de verloren zoon Vasco da Gama zouden hebben gezien toen ze de uitgestrekte Atlantische Oceaan opvaarden.

2. Reis met Tram 28

tram-lissabon

Net als San Francisco in de Verenigde Staten is Lissabon een stad, die beroemd is om zijn historische, ratelende tramlijnen. Geen daarvan is iconischer dan Tram 28, die al decennia lang de steile, geplaveide wegen naar de oude wijk Alfama baant.

De reis begint onder de met palmbomen bezaaide heuvels van Graça en slingert zich richting de haarspeldstegen van Escolas Gerais, voordat hij onder de prachtige koepels van de basiliek van Estrela stopt. De mogelijkheden om mensen te kijken zijn ongeëvenaard en je zult ongetwijfeld tientallen jaren geschiedenis ontdekken terwijl je langs de verschillende majestueuze paleizen en kastelen langs de route loopt.

3. Verdwaal in het Alfama-district

De compacte, kleine wijk Alfama is het antwoord van Lissabon op de oude stadscentra van de andere oude hoofdsteden van Europa. Net als het Forum van Rome wordt het geprezen als het oudste deel van de stad, hoewel dit dateert uit tijd van de Moren van Afrika in plaats van de koningen van Latium.

Duiken in de wirwar van kronkelende straatjes en steegjes die de wijk vormen, is één van de topactiviteiten voor bezoekers van de hoofdstad van Portugal. Terwijl je wandelt, onthullen grote kathedralen zoals de Kathedraal van Lissabon en kapellen met tegelgevels zich op de hoeken. Er zijn ook de overblijfselen van oude stadsmuren en verborgen pleinen met al fresco cafés in overvloed.

4. Maak een uitstapje naar Sintra

sintra-portugal

‘Ben je als naar Sintra geweest?’ is de gebruikelijke vraag van veteranen uit de Portugese hoofdstad. Ondanks dat het een totaal andere stad is en op meer dan een half uur rijden met de auto van Lissabon ligt, blijft de glorieuze stad Sintra één van de belangrijkste attracties hier.

Dagtochten zijn gebruikelijk, terwijl anderen een paar dagen willen doorbrengen met het verkennen van dit UNESCO-werelderfgoed. Het ligt hoog te midden van de mythische Maanberg, met elegante barokke kerken, kleurrijke herenhuizen en de grote paleizen van voormalige Portugese koningen en koninginnen.

5. Geniet van de azulejo’s in het Nationaal Tegelmuseum

person in gray coat walking on sidewalk during daytime

Vraag het aan een keramiekliefhebber en zij zullen je vertellen dat Portugal de plek is om tegels te kopen. Het grote Nationale Tegelmuseum van Cue Lissabon, is gewijd aan alles wat in een oven wordt gebakken.

Het museum traceert de belangrijke geschiedenis van het maken van tegels en de bijbehorende technologieën vanaf de tijd dat de Moren het voor het eerst naar Iberia brachten. Het beste deel van alle tentoonstellingen zijn natuurlijk de blauw getinte azulejo’s. Deze beroemde keramische kunstwerken gaven het land de reputatie van vakmanschap in keramiek. Je krijgt alle soorten, maten en ontwerpen te zien en leert over de ontwikkeling van de betoverende motieven, die hun oppervlakken in kobalt sieren.

6. Verover de bolwerken van het Kasteel van Sint Joris

Must see in Lisbon typical •

Het Kasteel van Sint Joris is ongetwijfeld het meest zichtbare monument van het historische centrum van Lissabon. De grote citadel, die lang en stevig boven de straten van het oude Alfama-district uittorent, werd meer dan 2000 jaar geleden voor het eerst door de Romeinen gebouwd. Sindsdien is het door latere heersers van de stad, van de Berbers tot de Reconquista-ridders ontwikkeld.

Tegenwoordig heeft het machtige palissaden en gekanteelde torens om te bewonderen, samen met een omringende droge gracht en andere anti-belegeringselementen. Ga hier onder de grote poort door en bekijk de Portugese koninklijke zegel, dat de monarchale kracht van het land aangeeft.

7. Traceer de glorieuze geschiedenis in het klooster van Jerónimos

Jerónimos-lisbon-portugal

Slechts één blik op de sierlijke torenspitsen en het grootse houtsnijwerk van het grote klooster van Jerónimos zou genoeg moeten zijn om het bestaansrecht van dit enorme monument, dat dicht bij de oevers van de rivier de Taag ligt, af te leiden.

Het werd gebouwd om het meest glorieuze tijdperk van Portugal te markeren dat ‘het tijdperk van de grote ontdekkingen’ werd genoemd. De samensmelting van architectonische ontwerpen, bekend als de manuelijnse stijl, getuigt van de culturen, die de ontdekkingsreizigers van Lissabon tegenkwamen, terwijl het geld dat werd gebruikt om de structuur te bouwen afkomstig was van de internationale handel in kruidnagel, komijn en exotische specerijen van Portugal. Het is ook één van de UNESCO-werelderfgoedlocaties van de stad.

8. Ga onder water in het Oceanarium van Lissabon

Gelegen in het blauwe water van de monding van de Taag, rijst het enorme Oceanarium van Lissabon op als een kolossaal vliegdekschip. Binnenin herbergt de structuur talloze tentoonstellingen met betrekking tot het zeeleven, die samen elk jaar meer dan een miljoen bezoekers trekken. Je kunt de kleurrijke kogelvissen en de plunderende haaien van dichtbij bekijken.

Je ziet nieuwsgierige murenen en ontmoet knuffelige pinguïns. Er zijn ook interessante collecties zeeanemonen en koralen, om nog maar te zwijgen van een kunstmatige lagune aan de voorkant waar je als het zonnig is een waterfiets kunt huren.

9. Verwonder je over de meesterwerken van het Nationaal Museum voor Oude Kunst

National Museum of Ancient Art in Lisbon - Portugal Confidential

Het Nationaal Museum voor Oude Kunst is de thuisbasis van de prestigieuze nationale kunstcollectie van Portugal. Stukken hier variëren van vrome heilige afbeeldingen door Nuno Gonçalves tot clair-obscur-portretten door Josefa de Óbidos.

De meeste doeken dateren uit de 16e en 19e eeuw en kwamen in openbaar bezit na de liberale oorlogen, die het land in de vroege moderne tijd op zijn kop zetten. Bezoekers hier kunnen ook genieten van talloze reizende tentoonstellingen met collecties uit het verleden, die Lissabon weerspiegelen in de renaissanceperiode en historische schilderijen uit de Tijd van de Ontdekkingen.

10. Bekijk Aziatische kunst in Museu do Oriente

Je hoeft alleen maar voet te zetten in plaatsen als Sri Lanka en Goa om te beseffen hoe ver het bereik van het grote renaissance rijk van Portugal zich uitstrekte. Deze verafgelegen oostelijke hoeken van het rijk zijn het onderwerp van het Museu do Oriente in Lissabon en de ruimte zelf is enorm.

Het is gehuisvest in een kolossale voormalige visverwerkingsfabriek, die nu beschikt over geavanceerde tentoonstellingsruimtes. De focus ligt hier op alles wat Aziatisch is, met verhalen over Chinese rituelen en zeevaart over de Zuid-Chinese Zee, die allemaal deel uitmaken van de tour.

11. Spring aan boord van de kabelbaan

Net als Rome werd Lissabon op zeven heuvels gebouwd, maar in tegenstelling tot Rome ontwikkelden de stadsplanners hier een reeks kabelbanen om te helpen bij het vervoer van en naar de wijken boven de stad.

Het is een waar genot om op een aantal van die lijnen te rijden, zoals de oude Ascensor do Lavra die dateert uit de late jaren 1800 en is geëerd met een nationaal erfgoedlabel. Er is ook de Ascensor da Bica, die langs de dichte geplaveide straatjes bij Largo do Calhariz slingert. Laten we ook de torenhoge Santa Justa-lift niet vergeten, die mensen van Baixa naar Carmo tilt en onderweg een prachtig uitzicht op het centrum van Lissabon biedt.

12. Geniet van de Mercado da Ribeira

De beroemdste verse markt van Lissabon heeft twee verschillende kanten. Allereerst is er het benedengedeelte, dat elke ochtend van de week vol is met lokale fruit- en groenteverkopers die sappige peulvruchten en mediterraan fruit aan het prijzen zijn, dus zorg ervoor dat je er vroeg bent als je de beste deals wilt krijgen.

Dan is er de bovenverdieping met modernere, vaak eigenzinnige eetstalletjes en hypermoderne eetgelegenheden. Daar kun je de lokale specialiteit van custardtaartjes proeven, heerlijke Portugese wijnen drinken en zelfs proberen om een enorme francesinha-sandwich te veroveren, één van de lekkernijen die uit Porto in het noorden komen.

13. Mensen kijken op de Rossio

Het met platanen doorspekte Rossio-plein is waar het lokale leven van Lissabon elke dag zich afspeelt. Officieel getiteld Pedro IV-plein, markeert de plek het hart van de benedenstad van Pombaline, die zich over brede boulevards tussen de rivieren de Taag en de Baixa uitstrekt. De locatie van het plein zelf is al sinds de middeleeuwen beroemd, toen openbare onthoofdingen en confrontaties met stierengevechten op de kasseien werden gehouden.

Tegenwoordig is het een fijne plek om te wandelen en mensen te kijken. Je kunt je op de schaduwrijke banken ontspannen, de lokale bevolking domino in het park zien spelen en genieten van uitgebreide barokke fonteinen, die kabbelen onder de zon.

14. Geniet van het moderne Berardo Collection Museum

Het veelgeprezen Berardo Collection Museum brengt de modernere kant van Lissabon’s toch al formidabele reeks musea en tentoonstellingsruimten van wereldklasse naar voren. Dit enorme museum trekt nu elk jaar meer dan 2,5 miljoen bezoekers.

Ze verwonderen zich over het smorgasbord van eclectische kunstwerken, die van abstract expressionisme tot digitale kunstinstallaties of neorealisme en fotografie. Curatoren zijn toegewijd aan het handhaven van het geavanceerde aspect van de collecties, wat betekent dat er ook regelmatig reizende collecties zijn, zodat je kunt verwachten dat er Franse avant-garde stukken en Europees kubisme te zien zal zijn.

15. Eet en drink in de Bairro Alto

Behalve dat het de belangrijkste toeristische wijk van Lissabon is, vol met cafés in de buitenlucht en internationale restaurants, is de Bairro Alto ook de beste uitgaansgelegenheid van de stad. Je zult normaal gesproken tot vroeg in de avond moeten wachten voordat de etablissementen echt open gaan, maar als ze dat doen, draait het allemaal om de authentieke pastelaria-bakkerijen en de Boheemse drinkgelegenheden. Er zijn een paar oude Fado-muziektenten als je zin hebt in een avond vol artistieke passie, allemaal afgewisseld met coole nieuwe brouwerijen en beatnik-achtige bars.

16. Surf bij Caxias

Pak een board, zet het in de was en trek een boardshort aan of bij voorkeur een wetsuit, want het water waar de monding van de Taag samenkomt met de Atlantische Oceaan kan behoorlijk fris worden. Deze mooie enclave van zand en zee, net ten westen van het centrum van Lissabon, is waar de meeste golfliefhebbers van de hoofdstad zich in het weekend zullen terugtrekken.

Het heeft een aantal uitdagende golven van links naar rechts en er zijn tal van tour-outfitters die op de golven surflessen aanbieden, die perfect zijn als je een totale beginner bent die de stad wil ontvluchten vanwege de stranden.

17. Vind je innerlijke ontdekkingsreiziger in de Padrão dos Descobrimentos

white concrete tower under blue sky during daytime

Nu op zichzelf al een historisch monument, markeert de Padrão dos Descobrimentos de oever van de monding van de Taag met zijn grootse architectuur en beige stenen. Het staat hier sinds het begin van de jaren zestig en is een sierlijke getuigenis van de successen van de Portugese verkenning tijdens het tijdperk van de grote ontdekkingen.

Je kunt het torenhoge monument bereiken door langs de waterkant van Santa Maria de Belém te wandelen. Als je het eenmaal ziet, zorg er dan voor dat je de legendarische figuren van Vasco da Gama (een ontdekkingsreiziger van India en Arabië) en Prins Hendrik de Zeevaarder (een avonturier van de Grote Zandzee) bekijkt.

18. Ontrafel het verleden van de stad in Lisboa Story Centre

jardim-do-torel-lisbon

Als je eenmaal klaar bent met het ronddwalen door de prachtige wijken van de Bairro Alto en het oude Alfama, is het tijd om wat achtergrondinformatie over de bezienswaardigheden te krijgen. Daarvoor is er aantoonbaar nergens beter in de stad dan het Lisboa Story Centre. De instelling, die gratis toegang biedt voor alle houders van een Lissabon-stadskaart, ontrafelt het verleden van de hoofdstad van Portugal vanaf de vroegste jaren tot het heden.

Er zijn speciale secties gewijd aan het tijdperk van de grote ontdekkingsreizen en de grote zeevarenden, die uit de stad vertrokken. Niet te missen is ook een bijzonder verhelderend stuk over de verwoestende aardbeving van 1755.

19. Vorstelijke tuinen in het Paleis van de Markiezen van Fronteira

Het grote Paleis van de Markiezen van Fronteira dateert uit 1681 en staat aan de uiterste noordwestelijke rand van Lissabon. Het is een van de meer onbezochte overblijfselen van de vroegere glorie van de stad. Ondanks de afgelegen locatie is het nog steeds gemakkelijk te bereiken en biedt het een glimp van de majestueuze architectuur, die in de jaren 1600 en 1700 in Portugal naar voren kwam.

Het huis was ooit van de markies van Fronteira, die zijn land en rijkdom ontving nadat hij trouw bleef aan de Portugese koninklijke naam tijdens de Restauratieoorlog van het midden van de 17e eeuw.

20. Geniet van de natuurlijke schoonheid van Tróia

cars parked on parking lot during daytime

Je moet zowel over de monding van de Taag als over de monding van de Sado springen om de sprankelende stranden van het schiereiland Tróia te bereiken. Maar de reis van ongeveer twee uur is zeker de moeite waard.

De regio loopt kilometers langs de Atlantische kust en heeft enkele van de beste stranden van de hele Beneden-Alentejo. Het zand gloeit zachtgeel onder de zon en de zeeën zijn verrassend kalm voor dit westelijke deel van het land. Het prachtige Parque Natural da Arrábida is te zien op de landtongen aan de overkant, terwijl er regelmatig rondleidingen vanuit Tróia vertrekken om tuimelaars op zee te spotten.

21. Ga strandhoppen aan de Costa da Caparica

Costa da Caparica portuga

Over stranden gesproken, het is slechts een korte rit over de Ponte de Abril aan de rivier de Taag om het veelgeprezen en populaire zomerresort Costa da Caparica te bereiken. Dit ligt aan de noordelijke rand van de wijk Sétubal en biedt ongeëvenaarde toegang tot enkele van de beste zandplekken in de buurt van de hoofdstad.

Hier zul je ongetwijfeld lege stukken met acacia-achtige duinen en wuivend zeegras ontdekken, allemaal overspoeld door een uitdagende branding. Het dichtst bij de stad zijn de meer bezochte stranden, terwijl een smalspoorlijn reizigers naar de afgelegen baaien en zonnebaden verderop langs de kust brengt.

22. Geniet van de zeevruchten en zon in Cascais

Cascais portugal

Als je na de drukte van het centrum van Lissabon behoefte hebt aan een dosis idyllisch landschap, dan is er waarschijnlijk nergens beter te gaan dan het beeldschone Cascais. Dit oude vissersgehucht aan de rand van de Atlantische Oceaan ligt ten westen van de stad en is in de loop der jaren getransformeerd door een toestroom van luxe Lisboans, die op zoek zijn naar zon, zee en strand.

Er zijn niet minder dan drie gouden baaien met kliffen en een aantal van de beste visrestaurants in de regio. Overweeg voor golfritten om langs de landtong een goede Guincho te zoeken.

23. Ding af op de Feira da Ladra

concrete structures under sunny sky

Poets je afdingvaardigheden op voor een reis naar Feira da Ladra, want deze uitgestrekte midweek- en weekendmarkt is de plek voor eigenzinnige, nieuwsgierige en vaak ronduit rare snuisterijen en antiek. Geloof het of niet, de geschiedenis van de bruisende bazaar gaat helemaal terug tot de 12e eeuw, wanneer je je bijna kunt voorstellen dat een soortgelijk aantal zigeunerhandelaren en bonte talisman-dealers samenkomen op de trottoirs van Campo de Santa Clara.

Je moet vroeg komen als je kans wilt maken om iets te pakken dat de moeite waard is en je kunt zelfs met de historische Tram 28 naar de markt reizen.

24. Bewonder de Aqueduto das Águas Livres

Een andere van de grote visuele herkenningspunten van Lissabon is de Aqueduto das Águas Livres. Dit oogverblindende stuk stenen bogen en Italianesque architectuur werd voor het eerst in het midden van de 18e eeuw gecreëerd.

Het werd bedacht om het voortdurende watertekort in de zomer in Lissabon te verlichten en werd gebouwd om naadloos bij de gotische heropleving van de eigenlijke stad aan te sluiten. Zorg ervoor dat je het gedeelte van het aquaduct bekijkt, dat direct over de daken van de wijk Amoreiras rolt en ga dan op weg naar het Watermuseum, dat de ontwikkeling van dit meesterwerk beschrijft.

25. Ontdek de Basílica da Estrela

Je zult vrijwel zeker een glimp van de prachtige koepels en de torens van de basiliek da Estrela hebben opgevangen als je van het geratel van de rijtuigen van Tram 28 sprong. Het is de moeite waard om enige tijd langs de witgekalkte gevels van deze iconische kerk en het klooster te wandelen dat door zo veel bezoekers het als zijn één van de mooiste in Lissabon wordt beschouwd.

Het late-barok ontwerp domineert de buitenkant, met een duo van gebeeldhouwde torenspitsen die de lucht boven ons doorboren. Het interieur onthult ondertussen een caleidoscoop van gekleurde stenen inlegsels en zelfs het graf van koningin Mary I van Portugal.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *