Valencia, de op twee na grootste stad van Spanje, biedt een geweldige combinatie van culturele attracties, zon en strand met fantastische strandvilla’s om uit te kiezen en veel leuke dingen om te doen!

Valencia heeft een mix van oude en nieuwe gebouwen, waardoor het een heel speciaal eigen gevoel krijgt. Van middeleeuwse kastelen en torens tot modernistische en art deco architectuur, van leuke winkeltjes tot grote winkelcentra, Valencia heeft het allemaal. En natuurlijk zijn er ook genoeg leuke eet- en drinkgelegenheden! Het is een geweldige optie om geld te besparen als je op zoek bent naar een goedkope vakantie naar Valencia.

En deze stad zit echt vol verrassingen! Wist je bijvoorbeeld dat Valencia het grootste stadspark in de binnenstad van heel Europa heeft? Het beroemde Turia-park, dat vroeger een rivier was, is slechts één van de vijf perfecte openbare parken in Valencia. En wist je dat de Heilige Graal, de beker waaruit Jezus zou hebben gedronken bij het laatste avondmaal, wordt bewaard in de kathedraal in het centrum van Valencia?

We bekijken acht leuke dingen, die je in Valencia kunt doen, waarvan de meeste gratis of erg goedkoop zijn en we stellen ook een aantal geweldige vakantiewoningen in de stad Valencia voor!

1. De centrale pleinen

De plazas oftewel pleinen in Spanje zijn vaak omringd door bomen, met veel schaduwplekjes om even te ontsnappen aan de intense Spaanse zomerzon. Vaak liggen er mooie lanen, straatjes en bezienswaardigheden omheen, die je soms zelfs naar prachtige binnenplaatsen en nog mooiere plazas leiden.

Eén van de mooiste pleinen in Valencia is de Plaza de la Reina, ook wel het ‘Koninginnenplein’ in het Nederlands genoemd. Dit plein is gelegen in het oude stadscentrum.

Het is een geweldige plek om je te ontspannen en heeft veel gezellige eetplekjes. Kijk echter wel uit dat je niet op deze plek de toeristenprijs betaalt. Je kunt genieten van een drankje op het plein om vervolgens terug te keren naar de omliggende straatjes rondom het plein, om van een lunch of tapas te genieten. Hier vind je binnen een paar minuten een goed eettentje waar je voor een betere prijs eten van hoge kwaliteit krijgt.

Mocht je voor zekerheid willen gaan, ga dan naar plekken waar de Spanjaarden zelf eten. Om van een goede Valenciaanse paella te genieten, is het echter wel handig om te weten waar je heen moet. Een van de beste plekken om dit lokale gerecht te proeven, is aan het strand bij bijvoorbeeld het traditionele stadsstrand ‘Malvarrosa’. Ook in El Palmar (een natuurpark in Albufera) zul je zeker een goede versie vinden.

Er is nog een ander wat minder bekende plaza niet ver weg van Plaza de la Reina, genaamd Plaza Redonda. Dit is door de aparte ontwerpstijl absoluut een must see. Dit pittoreske pleintje is rond en wordt omringd door leuke winkeltjes, die kleinigheidjes, kunst en souvenirs verkopen.

Door de herstellingswerkzaamheden in de stad is het een redelijk toeristisch pleintje geworden, wat helaas ten koste gaat van de rustieke charme. Het is echter mede dankzij de prachtige fontein uit 1850 nog steeds de moeite waard om te bezoeken.

Dit plein ligt naast Plaza de Lopa de Vega, waar het smalste gebouw van heel Europa te vinden is!

Het historische centrum is één van de beste wijken om in de stad Valencia te verblijven, niet alleen vanwege de charmante architectuur, maar ook om de lokale keuken te ontdekken, te winkelen en in het hart van het bruisende nachtleven van de stad te zijn.

2. De Kathedraal van Valencia en de Heilige Graal

kathedraal-valencia

Eén van de meest controversiële dingen, die de stad claimt, is dat het de Heilige Graal in bewaring heeft. Hier zou Jezus uit hebben gedronken tijdens het laatste avondmaal, iets wat ook door vele andere plekken op de wereld wordt beweerd.

De kathedraal is prachtig en zeker de moeite waard om te bezoeken. Je kunt zelfs naar de top van de Miguelete-toren klimmen en van het prachtige uitzicht over de stad genieten.

In de kathedraal zelf is de Heilige Graal een van de grootste trekpleisters voor de religieuze bezoekers.

Volgens de legende werd de graal eeuwen geleden vanuit Rome meegebracht. Toen de moslims Spanje veroverden, werd de graal voor eeuwen verborgen en in 1427 door koning ‘Alfonso de Manganimous’ teruggebracht.

De vorige burgemeester van Valencia, Rita Barberá, gaf ooit als suggestie dat Valencia de ‘Stad van de Heilige Graal’ genoemd zou moeten worden om meer toeristen aan te trekken. Dit zou betekenen dat de graal van de zijkapel naar het hoofdgedeelte van de kathedraal gebracht zou moeten worden.

Er zijn ook twee niet te missen schilderijen van Goya in de San Francisco de Borja-kapel van de kathedraal. Valencia is de perfecte bestemming voor kunstliefhebbers. Vergeet niet om naast het indrukwekkende architectonische erfgoed ook de beste musea van de stad te bezoeken.

3. De centrale markt van Valencia

central-market-valencia

Hoewel het rondslenteren op een markt niet iedereens voorkeur op vakantie heeft, is de Centrale Markt van Valencia toch wel erg uniek en zeker een bezoekje waard.

Het is niet alleen een prachtig modernistisch gebouw om te zien, het geeft de bezoekers ook de mogelijkheid om even in het dagelijks leven van de Valencianos te kijken.

De markt zelf is ingedeeld in verschillende secties, afhankelijk van het soort product. Zo is er een gedeelte met vis, met vlees, fruit en groenten enzovoort. Er zijn veel interessante kraampjes hier: sommige vruchten heb je misschien nog nooit gezien. Ook worden er hier nog traditionele vleesproducten verkocht, die nog wel populair in Spanje zijn, maar niet meer in het noorden van Europa.

Zelfs als je je verveelt, zijn er tal van traditionele winkels, bars en cafés rond de omtrek van het gebouw. Het is echt een leuke omgeving om in rond te slenteren.

4. De stranden van Valencia

fietser-valencia

Velen zullen zeggen dat een zonvakantie niet compleet is zonder een bezoekje aan het strand. Gelukkig heeft de stad Valencia vele stranden langs de kustlijn, waarvan meerdere nog niet toeristisch en drukbezocht zijn. Deze plekken zijn perfect om even te genieten en op adem te komen. Mocht je toch een wat actiever programma willen, neem dan ook een duik in de prachtig blauwe zee.

De stad heeft een geweldige ligging aan zee en de stranden zijn breed en lang, met schoon, zacht zand.

Bezoek ook het meest populaire strand ‘La Malvarrosa’, dat in het havengebied begint en daarna opgedeeld wordt in gedeeltes zoals Playa Las Arenas en Playa Cabanyal. Het laatste gedeelte is Playa de Patacona.

Iets verder weg vind je de andere lokale stranden zoals Playa de Pinedo en Playa el Saler, waar je dichtbij ook golfbanen kunt vinden. In het noorden van de stad vind je Playa Port Saplaya en iets verderop Playa Sagunto. Als je liever in de buurt van een van de ontspannende stranden rond Valencia verblijft, huur dan een vakantiehuisje in de stad Valencia.

5. Winkelen in Valencia

valencia-markt

Net als in de meeste grote steden, kun je in Valencia je hart ophalen als je van winkelen houdt. Je zult er alle grote, bekende ketens (en nog veel meer) vinden.

Daarnaast heeft elke barrio of wijk eens per week zijn eigen straatmarkt. In het hoofdgedeelte van de stad zijn de straten breed en worden ze omringd door rijen bomen en hoge gebouwen.

Wat verder weg van de hoofdwinkelstraten, zul je veel meer interessante en kleine winkeltjes tegenkomen. Deze winkeltjes hebben vaak een internationaal karakter en bieden allerhande spullen aan.

Valencia heeft verschillende winkelcentra, die beter bekend staan als ´Centros Comerciales´. Zo zijn er het Nuevo Centro, El Saler, BonAire, Parque Ademuz, Aqua of als je wat meer luxe wil, het luxueuze Galería Don Juan de Austria, vlakbij Plaza del Ayuntamiento. Ook zijn er winkelcentra in de buitenwijken zoals El Osito in La Enliana en verschillende kleinere centra nog wat verder weg. Als je graag tijd doorbrengt met het ontdekken van authentieke markten en het bekijken van onafhankelijke boetieks, lees dan meer over waar je kunt winkelen in Valencia.

6. De gekte en het spektakel van Las Fallas

Het Fallas-festival is zonder twijfel het eigenaardigste, luidste en spectaculairste festival, dat je ooit in een stad zult zien.

Het is moeilijk om te omschrijven als je er nog nooit bent geweest, maar we zullen het even in een notendop uitleggen. Het hele jaar door bouwt ieder deel van de stad grote en uitbundige standbeelden, om die vervolgens tijdens de Fallas de hele week tentoon te stellen. Mensen gooien vuurwerk – ja, zelfs de kinderen – en de hele dag door wordt er feest gevierd. Er zijn feesten op straat en de bevolking gaat helemaal los, paraderend door de straten in een uitbundige outfit.

De hele stad is in de greep van de fiesta fever wanneer het feest start en veel bedrijven zijn dan ook de hele week gesloten. Ze doen zelfs mee aan de festiviteiten! Er is ook een religieus element. De vrouwen trekken ouderwetse, dure jurken aan met vele lagen, die blijkbaar niet erg comfortabel zijn om te dragen.

Tegen het einde van de fiesta, komt iedereen in het centrum samen voor verschillende parades. Een van de belangrijkste gebeurtenissen is het offeren van bloemen aan de maagd Maria, een gigantisch houten standbeeld dat in het centrum wordt geplaatst. Iedere fallera-vrouw brengt bloemen, die vervolgens met een steiger aan het standbeeld worden bevestigd.

Elke dag rond een uur of twee ´s middags wordt er een grote hoeveelheid vuurwerk aangestoken voor het stadhuis, een evenement dat bekend staat als de mascletà.

Aan het einde van de fiesta worden de standbeelden, waar een jaar aan gewerkt is en die wel 100.000 euro hebben gekost, door de makers verbrand. Op naar het volgende jaar!

Als je Fallas nog nooit hebt meegemaakt, wat in maart plaatsvindt, dan is het zeker iets dat je hier echt moet komen ervaren uit de eerste hand. Waanzin op verschillende niveaus, maar toch leuk, net als veel beroemde feesten in Spanje. Wees erop voorbereid dat het openbaar vervoer in deze tijd van het jaar vol zit met toeristen.

7. De oude Turia-rivierbedding

Ooit doorsneed een brede en krachtige rivier de stad op dezelfde manier als de Theems de twee delen van Londen scheidt.

De rivier Turia, die in de bergen rondom de stad ontspringt, ging door het midden van Valencia naar de zee. In de jaren 50 raasde er echter een heftige storm over de stad heen, waardoor de rivierbedden braken en het centrum van Valencia twee meter onder water liep.

Er werd een plan gecreëerd om de stad weer schoon te maken en de rivier om te leiden, zodat de stad niet nog eens zo onder zou lopen. Het voordeel hiervan is dat er nu een prachtig park in het midden van het centrum van Valencia ligt.

Je kunt door het park lopen of fietsen, er kunnen namelijk aan de ene kant van het park fietsen gehuurd worden om ze vervolgens aan de andere kant weer in te leveren. Let wel op: de temperaturen kunnen in juli en augustus hoog oplopen. Je kan ook denken aan een fietstour Valencia om zoveel mogelijk of sportieve wijze de stad te ontdekken.

Er is goed over de indeling van het park nagedacht, er zijn namelijk verschillende secties. Er zijn veel sportfaciliteiten aanwezig, zoals de cricketclub ‘Levante Cricket Club’ op het ‘Campo de beisbol y softbol, dat door enkele expats werd opgericht. Het Turia River-park is de beste plek om met je kinderen buitenactiviteiten in het centrum van Valencia te ondernemen.

Mocht je groene vingers hebben, dan vind je het vast leuk om de grote variëteit aan planten en bomen langs de oude rivierbedding te zien. Je vindt hier ook de Botanische Tuinen, net als de Koninklijke Tuinen, die naast het treinstation Alameda liggen. Wanneer je langs de oude rivier loopt of fietst, zul je onder verschillende bruggen doorgaan die de twee delen van de stad verbinden. Sommigen zijn wel honderden jaren oud, dus je pakt meteen een stukje geschiedenis mee.

Er zijn uiteraard ook mogelijkheden om tijdens je tocht even wat te drinken of te eten in een van de cafés of bars langs de weg. Ook zijn er wat vreemde toevoegingen aan het park, zoals Gulliver. Dit is een model van de reus uit Gullivers Reizen, wat ingericht is met allerlei glijbanen voor de kleintjes. De entree is gratis. Het is zelfs vanaf Google Earth te zien!

Als je in oostelijke richting van het park vertrekt richting de zee, dan kun je ook de futuristische gebouwen van de Stad van Kunst en Wetenschappen niet missen: laat dat nou net het laatste punt op deze lijst zijn!

8. De Stad van Kunst en Wetenschappen

city-of-arts-valencia

De Stad van Kunst en Wetenschappen, in het Spaans ‘Ciudad de las Artes y las Ciencias’ genoemd, is, vooral voor kinderen, één van de populairste toeristenattracties van de stad.

Deze lange naam verwijst naar een groep van futuristische gebouwen, die ontworpen zijn door lokale architecten (Santiago Calatrava en Félix Candela) en die deze prachtige plek in verschillende fases hebben gebouwd. De constructie begon in 1998, op het punt waar oude rivier Turia bij de zee kwam.

De Stad der Kunsten bestaat uit 6 zones of gebouwen:

– Het eerste gebouw dat werd gebouwd, is L’Hemisferic en ontworpen met het idee om het op een gigantisch menselijk oog te laten lijken. Er is onder andere een 3D-panoramische bioscoop, die zowel onder locals als onder toeristen een populaire attractie is.

Zodra je afdaalt naar de bioscoop krijg je een 3D-bril, die ingebouwde speakers heeft. Je kunt je eigen taal kiezen, dus je kunt hoe dan ook van een van de vele films genieten.

– Vervolgens vinden we El Museu de les Ciències Príncipe Felipe, oftewel het Prins Phillip Wetenschapsmuseum. De tentoonstellingen veranderen regelmatig en je hoeft absoluut geen fan van wetenschap te zijn om van dit museum te genieten. Het is met de vele activiteiten bovendien ook leerzaam voor kinderen.

– Het andere deel van het complex is de plek van het L’Umbracle. Dit is een gratis wandeling door een gebied van planten en sculpturen, die je aan het denken zullen zetten.

– Dan is er het L’Oceanogràfic, wat eigenlijk een kleinere versie van Sea World is. Je moet dan ook betalen om hier naar binnen te kunnen. De prijs is niet mis maar het is zeker waard. Er zijn dolfijnen en het heeft de grootste glazen watertunnel van Europa waar je doorheen kunt lopen en een gigantische tank waar de haaien op slechts een paar meter afstand van je zwemmen…

– El Palau de les Arts Reina Sofía is het volgende deel. Het is een indrukwekkend uitziend operahuis en theater.

– Het laatste en het nieuwste stukje is L’Àgora, een overdekte tentoonstellingsruimte en sportarena in de vorm van een ellips. De Stad van Kunst en Wetenschappen is, met zijn verbluffende architectuur, eigenlijk een geweldige sportlocatie en Valencia organiseert elk jaar spectaculaire sportevenementen.

Welke optie jouw voorkeur ook heeft, de Stad van Kunst en Wetenschappen is zeker een aanbevolen dagje uit en er zijn veel borden en folders om je in het Engels te begeleiden, zodat je niet verdwaalt.

Kom je met de auto, dan heeft de Stad van Kunst en Wetenschappen wel parkeergelegenheid, al kiezen veel mensen voor de goedkopere parkeergelegenheid in het grote winkelcentrum aan de overkant van de hoofdweg. Als je na je bezoek besluit om te gaan winkelen of een maaltijd te nuttigen, is de parkeerticket als je een bepaald bedrag uitgeeft gratis.

Voor wie ergens in de stad verblijft, lees hoe je er met de fiets of het openbaar vervoer komt in ‘Stad van Kunst en Wetenschappen: Deel 1’ en ‘Stad van Kunst en Wetenschappen: Deel 2’, met ook meer details over dit prachtige complex, dat jong en oud zal verbazen.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *