Modelbouw is een zeer populaire hobby waar je je volledige creativiteit in kwijt kunt. Een middagje aan de slag met een kwast of airbrush is voor sommigen de ideale bezigheid in het weekeinde.

Het verven van schaalmodellen en miniatuurfiguurtjes is een tijdrovende klus. Voor je het weet ben je alweer een paar uurtjes verder. Als je veel tijd besteedt aan het schilderen van alle details, wil je natuurlijk wel dat het eindresultaat mooi is. Hierom is het van cruciaal belang om de juiste verf te gebruiken. Of het nu om kleine poppetjes gaat of een zeer gedetailleerd vliegtuig.

Hoe kies je de juiste verf?

Verf voor Scenery Wargaming en Modelbouw

De juiste modelbouw verf kopen is lastig als je niet precies weet waar je moet beginnen. Je kunt namelijk niet zomaar iedere verfsoort gebruiken. Grote kans dus dat de verf in de knutselkist van de kinderen niet geschikt is.

Degenen onder ons die thuis zijn in het schilderen van miniatuurfiguurtjes hebben dit ongetwijfeld al ervaren. Zij weten ondertussen maar al te goed hoe belangrijk het is verf van hoge kwaliteit te gebruiken.

Als je eenmaal bekend bent met modelbouwverf en de verschillende verftechnieken, zul je merken dat het uitzoeken van de beste verf voor jouw project een stuk eenvoudiger is.

Soorten verf voor modelbouw

Een veelgestelde vraag is: wat voor verf moet ik gebruiken voor plastic modellen of metalen miniaturen? Dit zal voornamelijk aankomen op je eigen voorkeuren. Veel verf is namelijk zo gemaakt dat het eenvoudig in gebruik is in combinatie met plastic of metaal. Hobbyisten maken over het algemeen gebruik van diverse soorten verf:

  • Modelbouw verf op basis van acryl
  • Olieverf
  • Spuitverf

Modelbouw verf op acrylbasis

modelbouw-verf-acryl

Verf op acrylbasis is de meest voorkomende en populaire vorm van verf. Het gebruik hiervan is zeer geliefd bij het verven van miniaturen en plastic modellen. Over het algemeen zal deze verf ook het beste resultaat geven. Acrylverf kan ook diverse vulstoffen bevatten die al dan niet van invloed kunnen zijn op de prestaties. Laat je dus goed informeren als je deze verf wilt gebruiken!

Acrylverven zijn ook ongelooflijk gemakkelijk schoon te maken en zijn niet giftig. In de meeste gevallen is acrylverf de beste keuze voor het schilderen van jouw miniaturen of schaalmodellen. Zowel te gebruiken met kwastjes als een airbrusher.

Kan je normale miniatuurverf gebruiken met een airbrush?

modelbouw-ns-trein-boerderij

Ja! Je kunt alle acryl modelbouwverven gebruiken met een airbrush. Het enige wat je moet doen is ervoor zorgen dat je de juiste viscositeit (of dikte) van de verf hebt, die vrij dun is.

Olieverf

Een andere populaire verf is die op oliebasis. Deze verf wordt geleverd als een pasta en dien je zelf te verdunnen. Hierbij wordt vaak gebruik gemaakt van terpentijn, maar ook lijnzaadolie is hier populair. Wanneer verven op oliebasis worden aangebracht, reageert de olie met de lucht om te drogen tot een zeer harde afwerking. Het aanbrengen van de verf wordt gedaan met kwasten en penselen. Ook enamel verf is een modelbouwverf op basis van een oliebindmiddel. Voor het verdunnen maak je ook gebruik van terpentijn. Je kunt echter ook kiezen voor witte spiritus.

Spuitverf

Er zijn een paar opties beschikbaar als je gebruik wilt maken van spuitbussen. Hierbij gaat het dan niet om airbrushen. Een goed gebruik van spuitbussen is het aanbrengen van grondlagen op je modellen en figuren of het spuiten van enkele kleuren op grotere oppervlakten. Houd er rekening mee dat je met spuitbussen nooit de precisie bereikt die bij het gebruik van penselen mogelijk is.

De juiste verfspullen voor iedereen

Als je net begint, bieden aanbieders van modelverf een grote verscheidenheid aan sets in voorgeselecteerde kleuren. Deze zijn samengesteld om geweldige resultaten te leveren, zelfs voor de beginner. Als je eenmaal de juiste verf hebt gevonden, zijn kwaliteitskwasten net zo belangrijk voor het egaal aanbrengen van de kleur.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *