Mercedes-EQ is de merknaam voor de reeks elektrische auto’s van Mercedes-Benz. Het EQ-gamma omvat verschillende volledig elektrische auto’s en breidt zich voortdurend uit.

Bij gebrek aan een interne verbrandingsmotor worden de EQ auto’s aangedreven door een elektromotor; die zorgt voor een bijna geruisloze aandrijving, een onmiddellijk koppel en geen uitlaatgassen.

De 100 procent elektrische auto’s zijn even luxueus als de benzine- en dieselauto’s, maar onderscheiden zich door diverse kenmerken die uniek zijn voor het merk EQ. Op het internet vind je een overzicht elektrische mercedes.

Navigatie met elektrische intelligentie

mercedes-eq-media-systeem

Satellietnavigatie is een moderne technologie die behoorlijk gemeengoed is geworden in auto’s, vooral die van premium- en luxemerken. De EQA en andere modellen uit het EQ-gamma zijn echter voorzien van navigatie met elektrische intelligentie.

Simpel gezegd biedt dit je het ultieme systeem voor het plannen van je route in een elektrisch voertuig (EV). Inclusief informatie zoals:

  • Een snelle en handige route
  • Huidige staat van acculading
  • Weer voorspellingen
  • Oplaad infrastructuur

Als je een reis maakt in de EQA met een volledig elektrische actieradius tot 423 kilometer, zal het systeem je de meest tijdsefficiënte en handige route voorstellen, inclusief noodzakelijke oplaadstops. Het zal ook duidelijk maken om welk type laadstation het gaat, zodat je je tijd kunt plannen. Want de EQA wordt veel sneller opgeladen via een snellaadstation, dat de voorkeur krijgt op het navigatiesysteem met elektrische intelligentie.

User Experience (MBUX) multimediasysteem

Niet strikt uniek voor het merk EQ, werd het Mercedes-Benz User Experience (MBUX) multimediasysteem gedebuteerd in de A-Klasse, die toevallig een plaats verdiende in onze top 5 van beste auto-interieurs blog, en is sindsdien te vinden in elke nieuwe Mercedes-Benz auto.

Met dit intelligente multimediasysteem kunnen gebruikers allerlei functies van de EQA intuïtief bedienen via de grote schermen met hoge resolutie door middel van handgebaren, spraakbesturing of aanraking.

Een simpele “Hey Mercedes”, activeert het systeem om klaar te staan om op je verzoek te reageren, wat van alles kan zijn: een vriend bellen via je smartphone of het vinden van een laadstation op de route. Dankzij smartphone-integratie kun je je mobiele telefoon koppelen aan het mediasysteem via Apple CarPlay of Android Auto.

Door de gewoonten van de bestuurder te leren, kan het systeem je favoriete nummers onthouden, evenals je frequente reizen, misschien naar huis of werk.

Uniek EQ design

mercedes-EQB 300

De EQ voertuigen onderscheiden zich van de conventionele auto’s in de Mercedes-Benz line-up en hebben een uniek design om duidelijk te maken dat ze volledig elektrisch zijn.

De EQA combineert een sportief uiterlijk met de veelzijdigheid van een compacte SUV en heeft een modern en futuristisch design, waardoor hij direct herkenbaar is als EV.

In navolging van eerdere EQ-modellen heeft de EQA een LED-lichtband aan de voorzijde die de krachtige LED-koplampen verbindt met de kenmerkende zwarte paneelgrille. Ga naar de achterkant van de auto, die net zo aantrekkelijk is, en je vindt nog een LED-lichtband evenals privacy-klasse om de sportieve esthetiek te versterken.

Upgrade naar de AMG Line en de EQA krijgt opvallende AMG bodystyling en verlichte dorpels, met de EQA belettering.

Aerodynamica is een belangrijk aandachtspunt voor elektrische auto’s en de EQA is toevallig de eerste auto uit de EQ-serie waarvan de aerodynamica volledig via digitale simulatie is ontwikkeld; het resultaat is een ontwerp met een volledig gesloten luchtkoelsysteem, aerodynamisch efficiënte voor- en achterschorten en een bijna volledig gladde gesloten onderzijde.

Intelligente batterijtechnologie

In het midden van de EQA, onder het passagierscompartiment, is de hoogspannings lithium-ion accu de krachtbron met een capaciteit van 66,5kWh.

Intelligent Thermal Management houdt de accu van de EQA op de optimale temperatuur. Dit betekent dat de accu zich afhankelijk van de situatie kan aanpassen aan het juiste klimaat, zodat hij bij een bezoek aan een oplaadpunt de perfecte temperatuur heeft om snel op te laden.

Dit intelligente systeem is standaard voorzien van een warmtepomp, zodat overtollige warmte van de accu het interieurklimaat kan stimuleren; de energie van de accu wordt gemaximaliseerd en tegelijkertijd wordt een comfortabele rijtemperatuur in de cabine gecreëerd. Door te voorkomen dat warmte verloren gaat, is dit systeem ontworpen voor maximale efficiëntie en een zo groot mogelijke volledig elektrische actieradius.

Elektrisch rijden

Voor de hand liggende voordelen van elektrisch rijden zijn de nul-uitstoot en de directe acceleratie, maar er zijn nog veel meer voordelen; vooral met de EQA of een andere EQ auto.

Kies uit meerdere rijmodi:

  • Sport – geeft de voorkeur aan prestaties boven efficiëntie en biedt maximaal vermogen en een responsieve aandrijving.
  • Comfort (standaard) – vermindert de prestaties een beetje voor een soepele en comfortabele vermogensafgifte die de efficiëntie verbetert en de actieradius vergroot.
  • Eco (eco assist) – helpt het stroomverbruik te verminderen en de actieradius te vergroten door je te begeleiden om op de meest energie-efficiënte manier te rijden met een optimale snelheid.
  • Recuperatie – je kunt kiezen uit vier recuperatiestanden, die variëren in de mate waarin de elektromotor wordt gebruikt om de auto af te remmen en energie terug te voeren naar de accu.

Maak kennis met de EQA

mercedes-EQA

De EQA, gebaseerd op de GLA, is een volledig elektrisch model met een behoorlijke volledig elektrische actieradius die meer dan voldoende is voor woon-werkverkeer en dagelijks rijden. Typisch voor een Mercedes-Benz model is het interieur verfijnd en voorzien van state-of-the-art technologie en een comfortabele rijervaring; terwijl het exterieur bestaat uit een aerodynamisch efficiënt ontwerp met unieke EQ-merkelementen.

Dit zijn slechts vijf opvallende kenmerken van de EQA, om de auto ten volle te waarderen en te ontdekken wat hij allemaal te bieden heeft kun je een proefrit maken bij de dichtstbijzijnde Stratstone Mercedes-Benz dealer.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *