Een traditioneel driedelig heren pak bestaat uit een broek met een bijpassend jasje en vest. Natuurlijk is een driedelig pak niet altijd nodig. Over het algemeen wordt het gebruikt voor black tie en andere zeer formele gebeurtenissen en gelegenheden. Voor alle andere gelegenheden volstaat het om alleen een colbert met bijpassende broek te dragen. Maar wat als je jasje niet bij je broek past? Is het nog steeds oké om een pak te dragen als deze twee essentiële kledingstukken niet bij elkaar passen?

Het dragen van een ander jasje bij je pak (“suit separates”)

blauw-trouwpak

Het is niet alleen oké om een ander jasje van je kostuum te dragen, het wordt tegenwoordig heel vaak gedaan en ook wel “suit separates” genoemd. Het dragen van “suit separates” betekent in wezen dat je broek een andere kleur en/of stijl heeft dan je pakjasje. Als je broek een donkergrijze kleur heeft en je jasje een lichtere beige kleur, dan draag je “suit separates”.

Natuurlijk brengt het dragen van “suit separates” verschillende uitdagingen met zich mee, waar je je bewust van moet zijn. Met deze twee kledingstukken die een verschillende stijl vertonen, moet je ervoor zorgen dat ze bij elkaar passen of anderszins in elkaar overvloeien. Dit staat in schril contrast met het dragen van een traditioneel driedelig pak. Als je broek en jasje hetzelfde design hebben, hoef je je geen zorgen te maken dat ze niet bij elkaar passen. Als ze echter niet hetzelfde design hebben, moet je deze kledingstukken zorgvuldig kiezen om ervoor te zorgen dat ze een positieve invloed hebben op je totale verschijning.

Ga zonder stropdas

Normaal gesproken is een stropdas een essentieel onderdeel van een pak. Hij verbetert het uiterlijk van de drager door kleur, patronen en symmetrie aan zijn outfit toe te voegen. Maar niet alle gelegenheden vereisen het gebruik van een stropdas. Als je je bijvoorbeeld kleedt voor een semi-formele gelegenheid, kun je de stropdas waarschijnlijk thuislaten – iets wat eigenlijk aan te bevelen is als je een los pak draagt. Als je colbert niet bij je broek past, zorgt het weglaten van de stropdas voor een meer gepaste verschijning.

Het dragen van “suit separates” is minder formeel dan het dragen van een traditioneel bijpassend pak. Als gevolg daarvan hoef je echt geen stropdas te dragen. Het weglaten van de stropdas helpt je een meer evenwichtige verschijning te bereiken die perfect is voor “suit separates”. Overweeg dus de stropdas thuis te laten de volgende keer dat je “suit separates” draagt.

Blijf bij dezelfde stof

Een goede vuistregel om te volgen bij het dragen van “suit separates” is dat je bij dezelfde stof blijft. Met andere woorden, als je broek van linnen is, kies je beter een linnen jasje. Of als je broek van ribfluweel is, kies je een ribfluweel jasje. Een ribfluwelen jasje dragen bij een linnen broek staat niet goed, en is ook niet bevorderlijk voor je uitstraling. De afwisselende stoffen zullen met elkaar botsen en een onhandig en onverzorgd uiterlijk geven. Om dit te voorkomen, blijf je bij dezelfde stof voor je broek en colbert.

Kleur coördineren

klassiek-zwart-wit-pak-man

Je moet ook de kleur van je broek en je colbert op elkaar afstemmen. Dit betekent niet per se dat de twee kledingstukken dezelfde kleur moeten hebben. Het betekent alleen dat de kleuren bij elkaar moeten passen of elkaar complimenteren. Als je colbert zwart is en je broek bruin, dan past je outfit niet bij elkaar. Zwart en bruin botsen met elkaar, en moeten dus vermeden worden in dezelfde outfit. Anderzijds kun je prima een zwart colbert dragen met een donkergrijze broek. Hoewel ze niet precies dezelfde kleur hebben, zullen de twee kledingstukken toch bij elkaar passen, vanwege de manier waarop grijs en zwart elkaar complimenteren.

Als je hulp nodig hebt bij het kiezen van kleuren voor pak-scheidingen, overweeg dan één primaire kleur en één secundaire kleur te dragen. Je kunt de kleurenwielen raadplegen om te zien wat een primaire kleur is en wat een secundaire kleur. Veel mode-experts raden echter deze formule aan bij het kiezen van kleuren voor een outfit.

De maat is juist

Misschien wel de belangrijkste tip voor het dragen van “suit separates” is het kiezen van de juiste maat. Een slanke broek dragen met een te groot jasje, of vise-versa, zal niet goed staan. Je pantalon en colbert moeten evenredig van maat zijn om een nette en aantrekkelijke verschijning te creëren.

3-delig-pak-grijs-geruit-man

Pas op bij het schoonmaken

Wees voorzichtig bij het wassen en schoonmaken van je pak om beschadiging te voorkomen. Je kostuumjasje, bijvoorbeeld, moet misschien chemisch gereinigd worden, terwijl je kostuumbroek in de wasmachine gewassen kan worden. Dit geldt vooral als de twee kledingstukken door verschillende bedrijven of merken gemaakt zijn. Als je wilt dat je kostuumjasje en broek lang meegaan, kijk dan op het onderhoudsetiket voordat je ze wast of schoonmaakt. Hier vind je specifieke aanwijzingen voor het reinigen en verzorgen van de respectieve kledingstukken.

Pas op voor verbleken

rode-stropdas-pak-ruiten-grijs

Iets waar je op moet letten is de kans op onregelmatig verbleken. Als je “suit separates” draagt, zullen je broek en jasje verbleken. En als ze deel uitmaken van een ander pak, zullen ze misschien niet meer precies dezelfde kleur of tint hebben. Je broek, bijvoorbeeld, zal waarschijnlijk een lichtere tint hebben dan het jasje waarvoor hij ontworpen is. Je kunt dit probleem enigszins ondervangen door ook het jasje te dragen. Naarmate het jasje van gebruik verbleekt, zou het ook lichter moeten worden, en uiteindelijk een vergelijkbare tint als de broek moeten bereiken.

De kern van het verhaal

Om samen te vatten: het is heel goed om “suit separates” te dragen. Sommige mannen dragen zelfs liever een andere kostuumbroek dan hun jasje. Wanneer deze twee kledingstukken een verschillende kleur of stijl hebben, ontstaat een complexere aanblik. Er is echter een goede en een verkeerde manier om “suit separates” te dragen.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *