Het is een vraag die mensen vaak aan elkaar stellen: wil je begraven of gecremeerd worden? Toch is het een vraag waar je op een gegeven moment serieus over na moet denken, bijvoorbeeld wanneer je op het punt staat om een uitvaartverzekering af te sluiten. Voor beide vormen van lijkbezorging valt namelijk wat te zeggen. In dit artikel geven we je wat extra informatie zodat jij wellicht weloverwogen je keuze kunt maken.

Begraven

begraafplaats-bergen

Veel mensen kiezen voor begraven omdat ze het een mooi idee vinden dat hun nabestaanden na het overlijden een plek hebben om te bezoeken. Daarbij komt dat een begrafenisceremonie vaak iets eerbiedigs en moois kan hebben. Wel is het zo dat je bij een begrafenis rekening moet houden met kosten voor bijvoorbeeld de grafrechten op een begraafplaats en een juiste grafsteen of gedenkplaat. Toch kun je een begrafenis zo duur maken als je zelf wilt; dat ligt maar net aan de wensen die je hebt voor je eigen uitvaart. Je kunt altijd bij een uitvaartverzekeraar informeren naar de kosten die erbij komen kijken

Cremeren

brown and black galaxy illustration

Toch kiezen ook steeds meer Nederlanders voor een crematie. Sinds religieuze uitvaarten iets meer naar de achtergrond zijn verdwenen, kiezen mensen vaker voor een crematie. Wanneer je benieuwd bent naar het proces van een crematie kun je hier online veel informatie over vinden. Op die manier kun je erachter komen dat ook crematies op een plechtige manier gebeuren. Daar komt bij dat voor de asbestemmingen ook steeds meer mogelijkheden zijn. Deze worden al lang niet meer beperkt tot een urn; tegenwoordig kun je ook wat as in een sieraad laten verwerken of bijvoorbeeld gebruiken om een persoonlijke tatoeage mee te laten maken. Wat kost een uitvaart met crematie? Dit bedrag is gemiddeld €7.500, maar hangt af van de kosten die erbij komen kijken zoals laatste verzorging en eventueel rouwvervoer.

Andere mogelijkheden

Begraven en cremeren zijn al lang niet meer de enige mogelijkheden. Mocht je het een mooi idee vinden dan kun je je lichaam ook ter beschikking stellen aan de wetenschap. Daarnaast kun je nog kiezen voor een natuurbegrafenis. In dit geval wordt je kist, mand of urn in de natuur begraven en wordt het graf zo natuurlijk mogelijk gelaten. Een steen of gedenkplaat is wel mogelijk, maar moet wel in het beeld passen en gemaakt zijn van afbreekbare materialen. Nog een andere mogelijkheid is resomeren, waarbij je lichaam wordt opgelost door middel van een bepaald chemisch proces.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *