Begint de dakbedekking op je dak te verouderen? Of is de isolatie van je dak onvoldoende, beschadigd, of gewoon aan vervanging toe? Als dit het geval is, is het overwegen van een dakrenovatie zeker een slimme zet.

Maar wat komt er allemaal kijken bij een dakrenovatie? En heb je bijvoorbeeld een dakdekker Alkmaar nodig, of kun je zelf aan de slag? Lees hieronder 3 handige tips voor een soepele dakrenovatie!

Weet waar je gaat beginnen

wit-houten-huis-dak

Je huis zou niet compleet zijn zonder een goed functionerend dak. Het beschermt je huis tegen de elementen en voorkomt dat neerslag zoals regen, sneeuw en hagel naar binnen komt. Dit betekent echter ook dat je dak onderhevig is aan allerlei weersomstandigheden die zich kunnen voordoen en dat het flink wat te verduren krijgt. Hierdoor is het dak vatbaar voor overmatige achteruitgang als gevolg van slijtage. Elke vorm van schade kan mogelijk ernstige gevolgen hebben voor zowel het interieur als de constructie van je woning.

Daarom is het beter om je dak te vroeg dan te laat te laten renoveren door een dakdekker. Een extra tip hierbij is om het dak ook gelijk goed te laten isoleren. Een direct gevolg van isolatie is dat je flink wat geld kunt besparen op de energiekosten. Daarnaast is dit ook het ideale moment om gebruik te maken van de mogelijkheid om je huis een frisse uitstraling te geven door een eigentijds dak te installeren.

Maak het dak ook gelijk goed waterdicht

huis-zonnepanelen-dak

Het weer in Nederland staat erom bekend onvoorspelbaar te zijn. Een veelgebruikt materiaal voor het bedekken van een dak is EPDM. Dit materiaal biedt een uitstekende bescherming tegen allerlei vormen van neerslag. Omdat het membraan uit één stuk bestaat en op maat kan worden gemaakt, zitten er geen naden in de dakbedekking, waardoor deze helemaal waterdicht is. Bovendien kan EPDM gemakkelijk over een bestaand bitumineus dak worden aangebracht en is het bestand tegen de groei van wortels. Dit maakt het ook een uitstekende keuze als dakbedekking voor onder groendaken.

Kies voor een gedeeltelijke vervanging

Blijkt uit een dakinspectie door een dakdekker dat er geen verborgen gebreken aan het dak zijn en dat specifieke onderdelen van het dak nog in een goede staat verkeren? Dan heb je ook de optie om het dak slechts gedeeltelijk te vervangen. Dit levert een aanzienlijke kosten- en tijdsbesparing op. De oude dakbedekking kan soms ook gebruikt worden als onderlegger voor nieuwe dakbedekking, waardoor je kosten kunt besparen op het verwijderen van de oude dakbedekking. Of gebruik bijvoorbeeld nog steeds hetzelfde frame als deze nog in goede staat verkeert.

OOK INTERESSANT

1 Comment

  1. Inderdaad verstandig om je dak waterdicht te maken of te controleren op lekkage wanneer je gaat renoveren. Wij hadden ook last van vochtplekken op ons plafond en dit kwam door een lek op zolder. Gelukkig konden wij een deel van ons rieten dak vernieuwen. http://www.rietdekkers-riethandel.nl

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *